dinsdag 31 maart 2020

Het gasverbruik met onze nieuwe CV Installatie

Normaal stoken wij ongeveer van oktober tot eind maart, in die periode verbruiken wij ongeveer 80% van ons jaarlijkse gasverbruik. Nu hebben wij ons gasverbuik bijna elk jaar meer naar beneden gekregen.  Hier ter vergelijking het overzicht van de laatste jaren:

2015 - 1792m3
2016 - 2119m3 (extra hoog omdat we dat jaar een baby in huis hadden)
2017 - 1972m3
2018 - 1308m3
2019 -  994m3

Deze winter kregen wij onze lang verwachtte nieuwe Cv-installatie, vanaf december is hij in gebruik genomen. Dus nu kunnen we eindelijk zien hoe ons nieuwe gasverbruik uitpakt. Onze jaarrekening gaat over de periode 01-04-2019 tot 31-03-2020, in deze periode verbruikten wij dit jaar 650m3.

Onze nieuwe favoriete plek

Dit jaar dus ons laagste verbruik ooit, en dat terwijl de nieuwe Cv-installatie pas in december in gebruik genomen werd. Dit komt natuurlijk omdat onze Cv-installatie werkt met ondersteuning van de houtkachel. En we hebben ook flink wat hout verbruikt in deze periode, maar dit hout komt allemaal van ons grondstuk en hiervoor hebben wij niets betaald (enkel in zweet ;)) Dat het een extra zachte winter was speelt natuurlijk ook mee.

We hadden dit jaar een voorschot van € 65,- per maand, en ik verwacht ruim € 300,- terug te krijgen. Daarmee waren de werkelijke kosten van ons gasverbruik eerder rond de € 38,- per maand. (En dat voor een grote vrijstaande en slecht geïsoleerde woning.)

Onze hout voorraad
Al met al zijn wij heel tevreden. Het is voor ons mogelijk (zeker op milde dagen) om het hele huis enkel op hout te stoken. Natuurlijk betekend dit, dat het huis niet direct warm is als je opstaat omdat je eerst vuur moet maken. Dat is een keus, soms doen we dat en soms ook niet. Maar wij vinden het niet erg om ons verbruik een beetje aan te passen. Zo douchen wij pas nadat het buffervat met water is opgewarmd door het vuur, daardoor kost het douchen geen gas. Die kleine dingen zorgen ervoor dat we zuiniger omgaan met het gas, en wij vinden dat geen probleem.

Het fijne is dat, we wel de mogelijkheid hebben om het huis te verwarmen op gas. Dus op dagen dat we ziek zijn, of het grootste deel van de dag weg zijn (en het niet loont om een vuur aan te maken) gebruiken we gewoon de cv.

Voor het aankomend jaar vond ik het heel lastig het verbruik te schatten (je weet natuurlijk ook nooit wat voor winter het wordt) maar ik heb het gegokt op 500m3 (dat is nog vrij ruim gegokt, voor de zekerheid). Daarmee komt onze maandelijkse voorschot bij de gasaanbieder op € 30,- ik ben heel benieuwd of we het daarmee gaan redden.

5 opmerkingen:

 1. Ik vind het leuk dat je weer bent gaan schrijven! Ik heb je gemist!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook erg blij weer posts van je te zien. Ga zo door!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi mede zelfvoorziener en blogger! Wat een leuke blog heb je! Wij wonen sinds 2012 in Zweden waar we ook zoveel mogelijk zelf proberen te maken.

  https://levenalslaura.blogspot.com/

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeer tof om deze blog te lezen. Wij lezen mee van uit België. Met een stiekem dezelfde droom als die van jullie 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe is het nu met jullie? Gefeliciteerd nog met jullie dochter, wat gaat de tijd snel! Groet, Willeke

  BeantwoordenVerwijderen