vrijdag 27 maart 2020

Hypotheekupdate en Coronapraat

Het is al weer een tijdje geleden dat we een hypotheek update gedaan hebben, dus ik zal beginnen met een korte samenvatting:

Huis gekocht: juli 2013
Aankoopbedrag huis: € 103.000,-
Hypotheekbedrag: € 92.000.-
Extra familielening: € 5.000,- (afgelost in 2015)
Looptijd hypotheek: 15½ jaar, annuïtair -186 aflossingen van € 600,- per maand


Er begint echt flink schot in te zitten qua afbetalen. Zoals gewoonlijk hebben wij dit jaar direct op 1 januari het maximale boetevrije bedrag van € 4.500,- overgemaakt. Daarmee staat het overgebleven bedrag nu op € 23.975,-

Het voelt bijzonder om het resterende hypotheekbedrag nu onder de € 25.000,-  te hebben. Toch gaat het nog wel even duren voordat de hypotheek afbetaald is, dat komt voornamelijk omdat we maar heel minimaal boetevrij mogen afbetalen. Op het huidige tempo ziet het er naar uit dat we in de zomer van 2022 hypotheekvrij gaan zijn.  Dus nog 2 jaar en 2 maanden om precies te zijn, we kunnen haast niet wachten!

Een bijkomend voordeel van ons lage hypotheekbedrag én ons spaargeld is, dat we ons nu geen zorgen hoeven te maken over onze financiële situatie. Ook al is de huidige economische situatie onzeker, onze financiële situatie is dat niet. Zelfs als we allebei vanaf morgen ineens geen cent inkomen meer zouden krijgen, zouden we de komende anderhalf jaar kunnen leven van ons spaargeld (als we zuinig aan doen). Voorlopig is dat niet aan de orde, Maarten heeft een technisch beroep waar eigenlijk altijd wel werk in te vinden is. En vooralsnog gaat het werk bij hem door als voorheen.

Wij hebben geluk dat wij niet zo getroffen worden door deze crisis, want er zijn genoeg mensen die nu enorm in de problemen komen. Ik kan mij niet voorstellen hoeveel onzekerheid ondernemers nu hebben, als ze hun bedrijf wekenlang moeten sluiten terwijl de kosten gewoon door lopen. En ook de mensen die momenteel slechts deeltijd mogen werken, of (dreigen) hun baan kwijt (te) raken.

Natuurlijk is de financiële kant slechts 'bijzaak', maar wij weten uit persoonlijke ervaring hoeveel stress dat met zich mee kan brengen. De onzekerheid over je inkomen, of je je rekeningen wel kan betalen, of je je huis uit moet. Dat is op persoonlijk niveau ook een enorme crisis. En ik leef enorm mee met die mensen.

Tot nu toe heeft de coronacrisis voor ons weinig gevolgen, behalve dan dat Vera nu hele dagen thuis is (omdat de kindergarten dicht is) en we de opa's en oma's niet zien (behalve via skype). Wij waren sowieso al huismussen, dus daar veranderd niets. Wij hebben hier de ruimte en werken gewoon wat in de tuin, maken over de heg een praatje met de buren en ik rijd 1 keer per week kort naar de supermarkt voor de boodschappen. Maar het zijn wel aparte tijden, ben benieuwd hoe het verder gaat.

4 opmerkingen:

 1. Mag je maar 5% boetevrij aflossen??

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja klopt, waarschijnlijk was de bank bang dat ze anders niet genoeg aan ons konden verdienen ;)

   Gelukkig gaat er tegenwoordig ongeveer €550 van de €600 die we per maand overmaken direct naar de aflossing. Dus zo schiet het toch nog wat op.

   Verwijderen
 2. Boetevrij aflossen? Dat is interessant. Ga ik bij onze bank ook eens na vragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te lezen. Is weer inspiratie om door te gaan met aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen