maandag 23 maart 2020

Project Badkamer

We zijn nu klaar met ons "nieuwe CV project" maar we maken nu al plannen voor ons volgende project. We zijn namelijk van plan om hierna van de  "oude badkamer" de "nieuwe badkamer" te maken.

Ons huis heeft 2 badkamers, hoewel de "oude badkamer" al lang niet meer in gebruik was zo te zien. Aan de tegels te zien is hij minimaal 50 jaar oud, wellicht ouder. De "nieuwe badkamer" ligt aan de andere kant van het huis en is vermoedelijk uit de jaren 90. Maar deze badkamer heeft illegale aansluitingen op een gierput in plaats van op een septic tank, heeft vochtproblemen en ligt aan een enkelsteense buitenmuur. Bijkomend ding is dat de leidingen dat hele eind ongeisoleerd onder de vloer lopen en zo duurt het natuurlijk een eeuwigheid tot er warm water is.


Dus ons idee is om de oude badkamer te vernieuwen, zodat we ook daar naartoe super korte leidingen hebben. Zo hebben we minimaal warmteverlies. Bovendien kunnen we deze badkamer heerlijk comfortabel maken, iets wat bij de huidige niet het geval is.

De enige foto van de "oude badkamer". Sorry voor de slechte kwaliteit

Een extra pluspunt is, dat we daar in de hoek dan de wasmachine neer kunnen zetten. Hij krijgt daar ook een nieuwe korte leiding en word op warm water aangesloten (hot fill) om zo energie te besparen.

We willen eerst wat rust nemen, maar we hebben er best wel zin in om dit project ook aan te pakken. (Maar vooral zin om gebruik te kunnen maken van een fijne nieuwe badkamer.)

Helaas hebben we geen groot budget, dus we hebben besloten vast wat rond te kijken of we (gebruikte) spullen kunnen vinden tegen een klein prijsje zodat we die al kunnen verzamelen. En dat lukt aardig :)

Zo hebben we al:
* Een (gebruikte) handdoek/design radiator voor €50,-
* Prachtige vloertegels die iemand over had, 19m2 voor €170,- (genoeg voor badkamer en toilet)
* Een mooie wastafel met planchet en spiegel voor €20,-
* 7m2 wandtegels (genoeg) voor het toilet, een restpost voor €36,-
* 15m2 wandtegels (genoeg) voor de badkamer, een restpost voor €74,-

Door slim vooruit dingen in te slaan besparen we veel geld ten opzichte van alles op stel en sprong nieuw kopen. Gelukkig hebben we veel ruimte hier en kunnen we makkelijk veel spullen opslaan.

We zijn van plan om weer veel zelf te doen, maar er is in elk geval 1 ding wat we gaan laten doen. We willen een nieuwe betonvloer laten gieten, die komt iets lager te liggen dan de huidige zodat we de vloer ook goed kunnen isoleren. Dat zouden we eventueel zelf kunnen doen maar zo makkelijk is dat natuurlijk niet. Omdat we het graag goed willen hebben, hebben we besloten het te laten doen. De totale kosten hiervoor zullen waarschijnlijk rond de € 800,- bedragen. Maar dat scheelt ons dan ook veel tijd en gedoe, dus dat hebben wij er wel voor over.

De huidige stand

We weten nog niet precies wanneer we gaan beginnen, maar wellicht deze zomer nog. De eerste stap is om alles leeg te maken, alle tegeltjes en de hele vloer eruit. Daar zouden we eventueel mee kunnen beginnen als we de tuin op orde hebben, maar we hebben nog geen vaste planning. We weten ook nog niet hoe lang het allemaal gaat duren. Gelukkig hebben we nog een andere, werkende badkamer dus we hebben geen haast.

7 opmerkingen:

 1. Jullie hebben de tijd! Het wordt vast heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tenzij je de badkamer goed lucht, warm stookt en de wasmachine echt niet vochtig wordt zou ik de wasmachine niet in de badkamer zetten. In ons vorige huis hadden we echt geen keus..3 wasmachines in 9 jaar erdoor gejaagd (roest was het probleem).
  Nu in een bijkeuken al 12 jaar dezelfde..

  Leuk als je er zo de tijd voor kunt nemen. Wij hebben laatst in 8 dagen de badkamer gesloopt en terug in gebruik genomen..ben er nog moe van

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Apart zeg, ik heb in vorige woningen altijd de wasmachine in de badkamer gehad en daar nooit problemen mee gehad.

   Maar voor nu zijn we van plan om de douchecabine compleet af te sluiten van de rest van de badkamer, dus de luchtvochtigheid word minimaal daar.

   In 8 dagen is vlot zeg, kan mij voorstellen dat je daar moe van bent. Maar gelukkig kan je er daarna lang van genieten :)

   Verwijderen
 3. Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. Goed bezig. Die wasmachine met warm water is top.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even bijgelezen hoor. Dat was lang geleden. Wat een veranderingen in huis, mooi hoe de keuken geworden is! Succes met de verbouwing!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ik hoop bij jullie ook alles goed?
   Jullie zoon is ook net 4 geworden als ik mij niet vergis?

   Verwijderen
 5. We gebruiken het bad nooit, kost teveel water en gas :-)

  BeantwoordenVerwijderen