zondag 7 februari 2021

De eerste Moestuinkriebels

 Zo langzaamaan aan begint het tuinseizoen weer. Het lijkt nog heel vroeg, maar sommige dingen moet je op tijd voorbereiden. Zo ga ik volgende week de uien zaaien. Dit doe ik op de manier van Charles Dowding, dat deed ik vorig jaar ook en dat beviel mij goed.

Ik dacht vroeger altijd dat je uien niet kon zaaien, maar dat je ze moet 'poten' van de kleine pootuitjes. Maar dat bleek niet juist. Het voordeel van de kleine pootuitjes is dat ze een voorsprong hebben. Maar het nadeel is dat als ze een late nachtvorst meekrijgen, ze in de bloei kunnen schieten. En mijn ervaring is dat, ook al knip ik de bloemen eruit, de oogst er toch minder door is. De uien die je zaait hebben daar geen last van, omdat ze nog in hun eerste jaar zitten. Ook is uien zaaien iets voordeliger, omdat zaad goedkoper is dan plantuitjes. Maar koop niet te veel uienzaad, want het houd zijn kiemkracht niet lang.

Dus ik zaai ze op de manier van Charles Dowding, hij doet het in een tray en meerdere zaadjes per vakje. Hier vind je er een filmpje over.

Waar het onderhand ook tijd voor is, is het voor zaaien van Paprika, Pepers en Aubergine. Hiervoor heb ik een verwarmde kweekbak gemaakt. Deze heb ik vorig jaar voor het eerst in gebruik genomen en dat beviel mij heel erg goed. 

Ik zaai niet veel Peperplantjes, slechts 2 denk ik. Wij eten graag kruidig, maar niet scherp. En een  plant kan je behoorlijk wat opbrengst geven. Paprika daarentegen ga ik zeker wat meer van kweken, dat beviel mij vorig jaar heel goed. Op zich heb je er ook helemaal niet zo veel werk aan, natuurlijk moet je het kleine plantje groot krijgen maar als het dan in de tuin staat hoef je het alleen maar te wateren en dan oogsten. Ik heb veel paprika ingevroren vorig jaar, ben er nog steeds van aan het eten.

Aubergine heb ik eigenlijk zo goed als geen ervaring mee. Ik heb af en toe 1 plantje gehad, wat dan erg kwakkelde in mijn kas. En meestal zijn ze ten onder gegaan. Dus ik ben benieuwd hoe dat gaat dit jaar, ik heb een klein zakje met verschillende rassen erin om gewoon eens wat uit te proberen. Dus als iemand nog goede tips heeft, houd ik mij aanbevolen.

Wat ik dit jaar voor de tweede keer ga proberen is de luffa, ook wel sponskomkommer. Vorig jaar ging dat redelijk goed, maar omdat ik de zaden wat laat kreeg ben ik ook iets later begonnen. Hierdoor kwam mijn plant te laat goed op gang, en had ik maar 1 luffa die (zo goed als) rijp was. Ik hoop dat als ik dit jaar op tijd begin, ik meer succes ga hebben. 

Zoekplaatje, midden in het gangpad hangt de luffa

 

Omdat de luffa veel plek nodig heeft, teel ik er maar 1 hier thuis. Gelukkig deelt mijn werkgeefster mijn passie voor planten en kan ik er daar ook nog 2 kwijt in de grote kas, daar delen we dan de opbrengst van :)

Verder ben ik eigenlijk nog steeds bezig met het opruimen van de tuin. Ik heb aan het eind van de herfst ongeveer het gewoon opgegeven, en alles zo gelaten. Nu pas begin ik langzaam aan dingen op te ruimen. Gelukkig wonen we in een gematigd klimaat, zodat we een winterpauze hebben in de tuin. Die pauze komt mij goed uit. Ik ga dit jaar echt mijn best doen om niet te hard van stapel te lopen, kijken of dat gaat werken :)

4 opmerkingen:

  1. Ik heb nu in een kweekplaat een deel uienzaad uitgezaaid. Rood en wit. Probeersel. Ik koop het meeste bij garantzaden.
    Heb jij al eens geprobeerd om zelf uienzaad te oogsten en opnieuw te gebruiken? Ik doe het wel met pastinaak zaad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met uienzaad nog niet geprobeerd. Uien kunnen volgens mij wel onderling kruisen, dus dan zou je maar 1 soort tegelijk kunnen proberen.

      Pastinaak doe ik inderdaad ook zelf, en ben ook al met koolsoorten aan het proberen. Het zelf kweken van zaad vind ik een belangrijk iets.

      Afgelopen jaar ook voor het eerst courgette en paprikazaad geoogst. Tomaat en bonen zijn makkelijk, die doe ik elk jaar 😊

      Verwijderen
  2. Ik heb op m'n wensenlijstje staan om een kleine moestuin te starten, maar op dit moment vind ik het nog te veel werk, naast het werk- en gezinsgebeuren. Als el niño over een jaartje naar school is, heb ik wat vaker m'n handen vrij.

    Interessant om te lezen waar je allemaal op moet letten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Na een heel aantal jaren van moestuinieren zijn wij er drie jaar geleden mee gestopt. We hadden juist dat jaar een apart moestuintje op een complex erbij genomen om grotendeels in ons gezinsonderhoud te kunnen voorzien. Maar dat viel zo tegen met 2 peuters en een schoolkind, het was echt te veel. De moestuin thuis hebben we als eerste opgeruimd, die was al deels aangevreten door ontsnappen kippen. De moestuin elders hebben we een jaar later ontruimd.
    Afgelopen jaar heb ik welgeteld 4 courgette planten gehad :)

    Het blijft kriebelen, maar ik ga het voorlopig nog niet oppakken.

    BeantwoordenVerwijderen