woensdag 3 februari 2021

Onze Begroting

Het is volgens mij al weer een flinke tijd geleden dat ik inzicht gaf in onze inkomsten en uitgaven. Een van de redenen waarom ik zo fanatiek ben met het boodschappenbudget is omdat we momenteel niet al te ruim zitten qua inkomsten. Alle posten zijn vrijwel op hun minimum en alles wat ik kan besparen is mooi meegenomen.

Nu is het ook altijd goed om naar de inkomsten te kijken. Op dat front laat ik het vooral afweten, tja zal er maar eerlijk over zijn. Mijn werk is seizoenaal en ik kan van te voren niet weten hoe veel ik ga werken dit jaar, daarom heb ik het helemaal niet meegenomen in het overzicht. Ik heb met mijn werkgever gesproken en zij gaf aan dat zij mij dit jaar meer nodig gaat hebben, dat zou mooi zijn. In de afgelopen jaren heb ik slechts 6 van de 12 maanden gewerkt, voor een paar honderd euro per maand. Meer is beter :)

Wat ik wel doe is zelf wat zaden verkopen over het internet, ik heb veel tomatenzaden en wat paprika, bloemen, kruiden, erwten- en bonenzaden en daarmee verdien ik een klein zakcentje. In januari heb ik hiermee € 105,- bijverdiend.

Ik wil in de toekomst kijken of ik mijn inkomen verder kan vergroten, maar ik heb mij eerst voorgenomen om een jaartje pauze te nemen van alle projecten en voor mijzelf te zorgen. Dus ik hou mijzelf in, en blijf op mijn koers ;)

De begroting ziet er momenteel zo uit, hierbij heb ik voor de zekerheid helemaal geen rekening gehouden met mijn inkomen. Ik beschouw het maandelijks als een meevaller.
 
Hypotheek, is een standaardbedrag, nog maar 16 maanden!!
 
Elektra, gas en water zijn samen € 86,50. Dat lijkt mij prima voor een enorm grote, vrijstaande oude boerderij ;)
 
Dan hebben we een boel kleine verzekeringen; inboedel, aansprakelijkheid, scooterverzekering (ik rijd meestal op de elektrische scooter naar mijn werk). Daar zijn we weinig geld aan kwijt. 
 
De opstalverzekering is prijzig, maar dat komt omdat we ook verschillende oude gebouwen op ons terrein hebben staan. De levensverzekeringen zijn i.v.m. de hypotheek en lopen door tot 2024. Er staat geen zorgverzekering in de lijst, omdat dat hier in Duitsland direct van je loon af gaat (ziekenfonds).
 
De kosten voor gemeentebelasting/ozb en afvalheffing vallen mij hier ook heel erg mee. Die betalen we per kwartaal en komen samen op net iets meer dan € 20,- per maand. 
 
Waterschapheffing betalen we 1x per jaar ongeveer € 40,-
De kosten voor het internet en de vaste lijn vind ik hier wel heel duur, omdat wij op het platteland wonen moeten wij standaard een toeslag van €5,- per maand betalen bovenop een normaal abonnement. Dus wij betalen € 25,- voor 4mb internet :)
 
 
Mobiele telefoon gebruiken wij zelden, daarvoor zet ik maandelijks € 4,- in een potje. Als we tegoed kopen dan haal ik het uit dat potje.
 
De wegenbelasting is echt weinig hier, voor onze kleine daihatsu. En de autoverzekering begint eindelijk wat lager te worden nu we meer schadevrije jaren hebben. Ik heb nog niet zo lang mijn rijbewijs, en Maarten had in Nederland een auto van de zaak. Dus we zijn hier begonnen zonder schadevrije jaren. Het brandstofverbruik verschilt nog wel eens per maand, het is voornamelijk voor woon-werk verkeer. Hiervoor krijgt Maarten geen vergoeding van zijn werkgever.

Het kijk en luistergeld blijft echt een doorn in mijn oog, die € 18,36 per maand zou ik graag ergens anders aan uitgeven. Maar het is helaas verplicht.

Dan het boodschappengeld, het staat in het gemiddelde overzicht op € 225,- per maand. Ik mag van mijzelf tot € 250,- uitgeven in maanden met meer inkomen. Maar minder is beter natuurlijk :)

Zakgeld, is € 10,- per persoon per maand. Stelt weinig voor natuurlijk. In maanden waarin het inkomen hoger is door mijn loon komt hier soms wat meer heen. Ik geef zelf vrij weinig uit, ik spaar het op en koop af en toe een boek of een plant ofzo.

De post reserveringen bestaat uit verschillende potjes, waarvoor ik maandelijks spaar.
 • Onderhoud Auto € 30,-
 • Onderhoud Fiets € 5,-
 • Kosten huis onderhoud € 100,-
 • Reservering witgoed e.d. € 50,-
 • Kerst uitgaven € 15,-
 • Kosten Kind € 30,-
 • Kosten schoorsteenveger € 10,- (ook verplicht hier)
 • Kleedgeld € 15,- (alleen voorde volwassenen)
 
We hebben eigenlijk zelden 'overige uitgaven' omdat ik overal potjes voor heb ;)
 
En de bankrekeningkosten zijn van onze Nederlandse bankrekening. In Duitsland zitten we bij een gratis bank.

Omdat we begin 2022 nog 1x een grote aflossing van de hypotheek willen doen moeten we het potje "extra hypotheek aflossing" nog vol krijgen. We hebben hier al aardig wat geld in zitten, daarom sparen we dit jaar nog maandelijks € 65,- en dan zijn we er. Fijn gevoel!

De potjes 'sparen' en 'woningverbeteringen' worden extra gevuld als we meer inkomen hebben. Het potje woningverbeteringen heeft ook al een standaard reservering van € 100,- per maand (zie reserveringen) voor het standaard huisonderhoud.

Beleggen, de 25€ per maand, gaat in een ETF spaarplan. Wij hebben al best veel spaargeld, en op de spaarrekening krijg je er helemaal niks meer voor. Vandaar dat wij wat meer met ETF's doen. Ik ben momenteel ook bezig om maandelijks een beetje geld van de spaarrekening in ETF's te stoppen. Wij doen dat via een spaarplan zodat er geen extra kosten ontstaan.

Zo dat is onze begroting, het is momenteel geen vetpot maar wij komen niks te kort. En het vooruitzicht is dat we na mei 2022 dus € 600,- per maand over gaan houden als we de hypotheek afbetaald hebben. Daar kijken we echt enorm naar uit!

13 opmerkingen:

 1. Ongelooflijk knap dat je met een, in verhouding tot velen, laag inkomen zo enorm ver de hypotheek al hebt afgelost. Ik neem mijn petje voor jullie af!

  Groet Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!

   We hebben niet altijd zo'n laag inkomen gehad. Voor dat wij ouders werden verdienden wij dubbel zo veel. Gelukkig hebben wij in die tijd veel gespaard 😉

   Verwijderen
 2. Heerlijk dat in Duitsland de verzekering direct van het loon wordt ingehouden. Betaalbaar en vermoedelijk verzekerd voor alle dingen die je nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ons is het heel voordelig omdat we nu een laag inkomen hebben. We zitten als gezin op Maarten zijn polis.

   Tot op heden hebben we ook niks te klagen over de vergoedingen.
   Ik moet nog steeds wennen dat de tandarts meeverzekerd is.

   Bij medicijnen betaal je een deel mee, dat is per recept maximaal €10,- en minimaal €5,-
   Medicijnen die goedkoper zijn dan €5,- betaal je helemaal zelf.

   Verwijderen
 3. Meer door minder3 februari 2021 om 17:57

  Heerlijk toch dat het totaal aan lasten laag is waardoor jullie meer ruimte hebben om je leven nog meer naar eigen wens in te delen. Ik geloof ook graag dat er uitgekeken wordt naar een afgeloste hypotheek. Dit geeft jullie nog meer armslag.
  Daarnaast is het fijn voor de financiën dat jezelf handig bent en je partner superhandig is. Goede vooruitzichten allemaal richting de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het knap dat je ervan kunt leven. Maar ook dat je ervan wilt leven en geen 'moeite' doet voor iets meer inkomsten. Ik verdien in m'n eentje parttime (3d) netto bijna het dubbele van Maarten. Niet zozeer omdat geld gelukkig maakt, maar omdat ik werken ook echt een toevoeging aan m'n leven vindt. Uitdagend, interessant. Mijn wereld zou te klein worden als ik alleen thuis zou zijn.

  We werken wel wat meer aan lagere lasten, zodat de variabele inkomsten van mijn wederhelft beter op te vangen zijn. Hij begon voor zichzelf, krap 4 maanden voordat Corona losbarstte. Dat was even wennen, maar we hebben ons er snel op aangepast. De grootste besparing gaat het wegvallen van kinderopvang zijn over een jaar. Daar kijk ik wel naar uit, dan houden we heel veel over om te sparen.

  Hoe dan ook vind ik het wel heel knap en inventief hoe jullie het allemaal doen. En deze manier van leven bij jullie past, dan heb je het maar mooi voor elkaar. Dat kunnen veel mensen niet zeggen.

  PS: hoe gaat het met Vera? Dat wordt ook al een hele tante, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor ons is het 'genoeg-punt' belangrijk. Wij hebben nu genoeg geld om goed rond te komen, kunnen alles doen wat wij willen. De tijd die je hebt is ook kostbaar. Daarom werkt Maarten ook maar 3 dagen. Wij kiezen er nu voor om meer tijd samen thuis te zijn met Vera. Meer werken word ook makkelijker als ze naar school gaat, als ze 6 is.

   Voor ons is de 'werk-situatie' nu zo, voorheen was het anders en misschien later weer anders. We delen het in zoals het past bij ons leven.

   Wij vinden onze uitdaging en interesses in onze vrije tijd. Het bouwen van ons stekje, het huis en de tuin. Bezig zijn met onze droom. Geen werk kan daar aan tippen, werken doen we puur voor het geld.

   Als het zou kunnen zouden we elke dag de hele dag thuis kunnen 'werken' aan onze droom en ons nooit een dag vervelen :)

   Fijn dat jullie je aan hebben kunnen passen aan de variabele inkomsten van je partner. Kan mij voorstellen dat het flink wennen is. Dan is het fijn als er wat ruimte in je budget zit om je aan te passen.

   Vera is inderdaad al een grote kleine meid ;)
   Inmiddels al 4,5 jaar oud en kan veel zelf. Heerlijk vind ik dat. En begint ook al een echte hulp te worden, soms.. als ze zin heeft :D

   Verwijderen
  2. Het is ook altijd leuk te lezen hoe iedereen z'n leven anders invult. Vooral als het ook echt lukt op de gewenste manier! Jeetje, 4,5 alweer. Ga je in Duitsland dan nog niet naar school?

   Verwijderen
  3. Nee, hier in Duitsland is school vanaf 6 jaar. Dan beginnen ze waar ze in Nederland met groep 3 beginnen, lezen en schrijven.

   Voor die tijd kunnen ze naar se kindergarten. Als ze 5 zijn worden ze daar als "vorschulekind" aangemerkt. Ik geloof dat ze dan ook checken of je kind qua taal en zo genoeg bij zijn om mee te komen op school.

   Verwijderen
 5. tips voor hoe je start met al deze potjes? lijkt me een geweldig plan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beetje late reactie, maar ik maak de potjes in excel op de computer. Geld staat op de spaarrekening gewoon in 1 grote pot, maar bij overwijzingen vermeld ik "uit potje X' of "naar potje X" zodat het later overzichtelijk is.
   In mijn computerbestand werk ik de potjes dan maandelijks bij.

   Maar sommige banken geven ook de mogelijkheid om potjes aan te maken. Dat is makkelijker.

   Verwijderen
 6. Leuke blog heb je!

  Hoe zit dat met kijk- en luistergeld, krijg je daar automatisch rekeningen van ? Heb je je aangemeld ergens? Ik heb in mijn bijna 10 jaar Duitsland (NRW) hier nog nooit iets van gehoord.

  Groeten uit Stünzel.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, dat gaat per huishouden.
  Het gaat om de rundfunkbeitrag.
  Misschien betaald iemand anders op jouw adres het?

  BeantwoordenVerwijderen