maandag 15 maart 2021

Tijd om Tomaten te Zaaien

Eindelijk is het zo ver, het is half maart. En dat betekent dat het tijd is om de tomaten voor te zaaien. Ik ben gek op Tomatenplanten, van het uitzoeken van de soorten tot het opkweken van de babyplantjes en uiteindelijk ook het oogsten en eten van de tomaten natuurlijk.

En zo komt het dat ik steeds meer soorten heb, eigenlijk meer soorten dan ik tomaten nodig heb.. of plek heb. Maar ja, het brengt mij zo veel vreugde dat ik er gewoon plek voor maak.

Ik ben ook een klein handeltje in tomatenzaden begonnen, afgelopen winter heb ik voor iets meer dan € 225,- aan zaadjes verkocht. Voor volgende winter wil ik mijn assortiment wat vergroten, en daarom heb ik voor de aankomende zomer wat nieuwe rassen uitgezocht. Er komen dit jaar ongeveer 16 soorten bij, en ik had er al 18 dus dan kom ik op 34 soorten.

 


Ik heb besloten dat Tomatenzaden best 1 jaar oud mogen zijn bij verkoop, ik bewaar ze goed koud dus dan zijn ze lang kiemkrachtig. Daarom zaai ik nu "maar" 29 soorten.

Ik zaai ook nog extra veel planten, deels omdat ik altijd 'bang' ben dat er niet genoeg plantjes kiemen (ik weet niet waar dat vandaan komt) en deels omdat ik de planten die ik over heb verkoop. Afgelopen zomer heb ik ongeveer 100 tomatenplanten verkocht (en 50 zelf gehouden). 

Dat verkopen van de tomatenplantjes beviel mij goed, en is toch weer een klein extra inkomen. Afgelopen jaar verkocht ik ze voor € 1,50 per volgroeid plantje in een 7x7 potje, ik twijfel of ik dit jaar iets meer zou kunnen vragen. Ik vind dat altijd erg moeilijk bepalen. Het zijn natuurlijk niet dezelfde plantjes die je voor € 1,- bij de discounter koopt, dit zijn voornamelijk bijzondere soorten. Ik neig er nu naar om de prijs iets te verhogen naar € 1,75

Het zaaien van de tomaten (en andere warmte liefhebbende planten) doe ik sinds vorig jaar in een verwarmde bak, dat bevalt heel goed. Het kost wel stroom, maar het percentage gekiemde zaden is zo veel hoger en het gaat zo veel sneller. Voorheen duurde het zo 10 dagen voordat de tomatenzaadjes kiemden, met de verwarmde bak kiemen ze in 4 dagen ongeveer. Ook kiemt nu bijna 100% van al het zaad, wat voorheen misschien maar 70% was. Komkommerzaad kreeg ik voorheen bijna nooit aan het kiemen, omdat de vensterbank gewoon niet warm genoeg was.

 

De zaaibak, waarin ik net paprika gezaaid had

De verwarmde bak hebben we zelf gemaakt, van een piepschuim box (zo'n grote die voor vlees gebruikt word). Hieronder hebben we steentjes gelegd, en daar in ligt een verwarmingsslang voor een terrarium van 20 watt. Deze is gekoppeld aan het thermostaat en sensor, zodat wij kunnen instellen hoe warm het in de bak moet zijn. Zo verbruikt hij niet steeds die 20 watt, maar alleen als het nodig is. De bak dekken we af met een simpele plaat van plexiglas, zodat er licht in kan komen. Zodra de plantjes opkomen zorgen we dat ze (in dien nodig kunstmatig) licht hebben. Dit geheel heeft ons ongeveer € 30,- gekocht, maar het is het geld dubbel en dwars waard.

Zo zagen mijn tomaten er uit vorig jaar in April

 

Alle tomatenzaden voor dit jaar zijn in elk geval al gezaaid, en ik hoop dat ze het dit jaar weer zo goed doen als vorig jaar. Ik ben ook heel benieuwd en enthousiast naar een aantal van de nieuwe soorten :)


16 opmerkingen:

 1. Na heel veel soorten gezaaid en geoogst te hebben, waaronder chocolade tomaten, blijf ik bij geënte tomaten. Volgend jaar wil ik zelf enten. Daarbij zaai ik een tomaat zelf, die voor de snacktomaatjes. Komend jaar alleen snack komkommers.
  Het is een werk, maar levert veel plezier.
  Dit jaar kocht ik ook een verwarmingsmat voor de paprika’s, de paprika’s ga Ik nu pas verpotten. De pepers zijn helaas nog steeds niet gekiemd, al twee keer geprobeerd te zaaien. Vorig jaar ging het prima, zonder mat en voor het raam.

  Succes met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Enten is volgens mij helemaal niet zo moeilijk, met een schoon mesje en een speciale ent-clip. Zou ik zeker zelf proberen.

  Maar ik vraag mij af waarom je het doet/de voorkeur hebt voor geente tomaten. Is het om bodemziektes te voorkomen als je elk jaar op dezelfde plek (kas) kweekt?
  Tomaten worden normaal toch geent op soorten die niet gevoelig zijn daarvoor?

  Ik ent eigenlijk nooit bij tomaten, en heb ook nooit problemen (tot nu toe 😉)

  Ik heb bij komkommers wel gezien dat de geente een flinke voorsprong hebben op gezaaide.

  De paprikas heb ik hier ook in potjes inmiddels, ging goed hier. En dit jaar heb ik ook 3 peperplantjes. Vorig jaar was ik te laat.

  Balen dat het niet lukte met de pepers, volgens mij zijn die ook nog iets moeilijker dan paprikas. Maar het zou ook nog aan het zaad kunnen liggen natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kas is 15m2, daar gaat opbergruimte van af. Twee linker handen en geen spierballen. Ik doe aan wisselteelt in de kas. Jaarlijks schuift alles op.
   Komkommers,tomaten meloen en paprika. Alle planten staan aan de ijzeren lijnen, gebonden met paprika touw.

   Verwijderen
 3. Hoe verkoop je, ik bedoel: waar of via welk platform?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik maak gebruik van de plaatselijke "marktplaats". Dus via een digitaal platform met een advertentie.

   Verwijderen
 4. Leuk artikel en ook leuk om te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zijn de tomaten al rijp? En hoe is het met Vera? Ik mis je updates!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuke blog! Ik ben bij het begin begonnen en haal er leuke inspiratie uit. Benieuwd naar een nieuwe post.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik mis je posts zo, hoop dat alles goed gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik kijk elke keer of er al weer een berichtje van je online staat, maak me zorgen mede door de coronapandemie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maia, Maarten en Vera zijn gezond, gelukkig maar druk.
   Nu hebben we een(rustig aan)lockdown en spenderen alle tijd die over is aan elkaar.
   Veel plannen, energie wijze. en de normale levens gebeurtenissen.
   Misschien vind Maia dit jaar wat meer tijd.
   Bedankt voor je zorgen en voor iedereen die dit leest wij komen terug, we weten alleen niet wanneer.

   Groet,
   Maarten

   Verwijderen
 9. Gaat het wel goed met jullie drie? Ruim 1 jaar geen bericht. Velen maken zich zorgen.
  Liefs, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Al 1 jaar niet geschreven.
  Zo jammer ik maak me toch een beetje ongerust. Hoe gaat het met jullie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bedankt voor je berichtje Maarten, fijn dat alles toch goed gaat met jullie. En ik zie dan vanzelf weer een berichtje verschijnen..:

  BeantwoordenVerwijderen