vrijdag 27 februari 2015

Shampoo Bars

Wij gebruiken maar heel weinig persoonlijke verzorgingsproducten, en wat wij gebruiken moet zo mens- milieu- en diervriendelijk mogelijk zijn. Wij poetsen onze tanden met zuiveringszout, verzorgen ons haar  (en soms ook huid) met kokosolie en ik gebruik een zoutkristal als deodorant. In de douche gebruik ik een simpel stukje marseillezeep en het liefst verzorg ik mijn haar met zoutveringszout en azijn. Nu krijg ik Maarten niet in alles mee, het enige wat hij niet wil opgeven is zijn "piepschone" haar. De laatste jaren gebruikte hij dan ook een lush shampoo blok, want dat is zo lekker natuurlijk toch? Helaas bleek in zijn favoriete blok SLS te zitten, ook bekent als natriumdodecylsulfaat. SLS zou volgens de  fabrikanten helemaal niet schadelijk zijn, maar de meningen zijn daarover verdeeld (klik en klik). Aangezien SLS in de meeste shampoos zit, werd het tijd voor wat anders.

Het concept van een shampoo blok bevalt wel, ik heb in het verleden wel eens vloeibare shampoo gemaakt (onder andere volgens dit recept) maar het doseren hiervan is lastig en bovendien moet je dit weer in een (plastic) flesje bewaren. Daarnaast is de dr. Bronnerzeep erg duur, en het recept dus ook.

En toen las ik ergens dat je ook gewoon zelf een shampoo in blokvorm kan maken, duh! Hoe heb ik daar niet eerder aan kunnen denken? Het is blijkbaar een hele ondergrondse stroming van zelfmaak-shampoobar-maak-mensen, en iedereen zet zijn recepten en tips online, Hoera!

Dus ik ging aan de slag, kocht mijn ingrediënten online en grotendeels biologisch in bij deze webwinkel (nee, ik heb geen aandelen). En voor het bedrag van € 26,80 hoopte ik maar dat ik het niet zou verpesten. Het principe is heel simpel, het is alsof je zeep maakt. Alleen omdat je het als shampoo wilt gebruiken doe je er meer olie in, hierdoor droogt het je haar niet zo uit.

Het proces van zeep maken had ik al eerder bekeken en het leek mij nogal eng, vooral omdat je met gootsteenontstopper aan de slag gaat. Achteraf gezien viel het reuze mee, en had ik het gewoon eerder moeten doen. Het was simpel en ging snel, en het was leuk!

Hieronder wat foto's van het proces en de ingrediënten:





Ik zou het hele proces uit kunnen leggen, maar hier word dat al heel duidelijk gedaan. Op deze website kan je veel informatie en duidelijke filmpjes vinden, ik heb hier veel aan gehad. Ik maakte de shampoo bars volgens de koude methode dat betekend dat je de zeep daarna nog 4 tot 6 weken moet laten liggen voordat je hem kunt gebruiken, dat was eigenlijk het moeilijkste van het proces.

De resultaten...

Wat betreft de prijs, wint de zelfgemaakte bar het met glans. Ik maakte 7 shampoo bars, voor deze 7 bars gaf ik in totaal € 26,80 aan ingrediënten uit (waarvan ik een deel nog over heb), de bars kostten dus € 3,83 per stuk van 95 gram. Een lush bar kost €8,95 voor 55 gram.

En hoe wast het?
Prima! Wat opvalt is hoe goed het schuimt, dat had ik eigenlijk niet verwacht en is zeker een pluspunt. Verder wordt mijn haar goed schoon en is het daarna prima doorkambaar. Zelfs Maarten is tevreden, dus wat dat betreft een geslaagd experiment!

Conclusie: Shampoo bars maak je makkelijk zelf, ze zijn dan een stuk beter voor mens en milieu en ook niet zo duur als in de winkels. Het blok is handig in gebruik en je haar word lekker schoon, ik kan iedereen aanraden om het eens te proberen!

41 opmerkingen:

  1. Wat leuk! Zeep maken doe ik al langer. Maar een shampoo bar heb ik nog nooit gemaakt. Ik had al wel op de lush site gekeken, maar vond het erg duur. Nu dus maar zelf aan de slag! Leuk. Ik heb nog het eea aan lekkere luchtjes van etherische olie. Gaat helemaal goed komen :-).
    Heb je trouwens ook weleens scheerzeep gemaakt? Kan je namelijk ook prima zelf maken.
    Teunie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nog nooit scheerzeep gemaakt, maar dat komt waarschijnlijk omdat het hier niet gebruikt wordt :)

      Verwijderen
  2. Als mijn huidige fles shampoo leeg is (duurt nog wel even want was het maar eens in de 5/6 dagen) wil ik 'honey shampoo' gaan proberen. Heel simpel, 1 eetlepel biologische honing op 3 of 4 eetlepels lauw water, op je hoofd smeren, even in laten werken en uitspoelen. T schijnt erg fijn te zijn en heb de bio honing sowieso al in huis.
    Lara

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat leuk! Dat ga ik zeker eens proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het ziet er goed uit! Mijn dochter maakt haar eigen shampoo met zuiveringszout. Ik zal haar jouw post een laten zien!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik heb een webwinkel gehad met biologische zelfgemaakte verzorgingsproducten, waaronder ook een shampoobar.
    mocht je last hebben van vet haar, kan je er wat citroenolie aan toevoegen. En bij droog haar wat gepureerde avocado. En bij roos, rozemarijn of eucalyptusolie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heb je al enig idee hoe lang je met zo'n eigengemaakte shampooreep kunt doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker een paar maanden, minimaal twee maar ik denk wel langer. Het ligt een beetje aan het recept, maar mijne is goed hard en gaat daarom ook langer mee.

      Verwijderen
  7. Wat goed van je. Ik het er ook weleens over nagedacht maar ik was mijn haar niet zo vaak en mijn partner is kaal.
    Ik spoel mijn haar dagelijks schoon met lauw water en als ik shampoo gebruik heb ik (dure) biologische. Ga het toch maar eens proberen, ook leuk om als cadeautje te geven aan vrienden en vriendinnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik was mijn haar met ei. Ik heb halflang haar en ik kluts 2 eitjes met wat water en dat op haar, lekker inmasseren, 10 min. wachten en met lauw water uitspoelen. Conditioner gebruik ik wel een beetje omdat ik anders haar nauwelijks kan kammen, en iets beters zoals azijn of honing heb ik nog niet gevonden.

    Aangezien ik haar maar 1x per 14 dagen was hou ik het maar zo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik nam vroeger wel eens een haarmasker met ei, olie en honing. Maar het gebruik van ei in mijn haar vind ik niet zo fijn, als je het iets te warm uitspoelt heb je allemaal stukjes gestolde ei in je haar ;)

      Met kammen heb ik weinig problemen omdat ik mijn haar nooit door elkaar wrijf. En ik zorg dat mijn haar altijd langs mijn hoofd hangt als ik het was, door op zijn kop te hangen tijdens het wassen is het lastiger later weer uit te kamen.

      Verwijderen
  9. Leuk dat je zelf shampoo-bars gemaakt hebt!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi! Weer zo'n leuke post. Ik was mijn haar zelf met zuiveringszout en azijn. Bevalt op zich goed. Ik was het inmiddels 1x per week ipv (met 'gewone' shampoo) om de dag. Alleen vind ik het altijd wel een beetje geklier en de eerste dag is mijn hoofdhuid erg droog/schilferig. Ik zou best je zelfgemaakte bar willen proberen. Ik heb weleens een stuk haarzeep van een webshop gebruikt (zonder sls), maar dan moest ik het nog naspoelen met azijn ivm touwig worden. Jij spoelt het dus niet na met azijn? En hoe vaak moet je het nu wassen in vergelijking met wanneer je het met zuiveringszout+azijn wast? Alvast bedankt! Groetjes, Heidy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik was mijn haar niet vaker dan twee keer per week, maar soms is het dan wel een beetje vettig. Dat heeft er deels ook mee te maken dat ik soms kokosolie in mijn haar smeer.
      Ik spoel het niet na met azijn als ik deze shampoo gebruik, dat is ook niet nodig. Ik doe dat meestal voor doorkambaarheid en dat is hierbij prima.

      Verwijderen
  11. wat een goed idee, ik koop altijd speciale shampo. Wij gebruiken het heel weinig zus er gaat in verhouding wel heel weinig door heen :) Ik merk alleen dat me haar wel te lang begint te worden om fijn te wassen onder de douche hihi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Te lang om fijn te wassen onder de douche? Wat is fijner dan?
      Ik vind mijn haar te lang om te wassen in de gootsteen, maar in de douche gaat juist prima :)0

      Verwijderen
  12. Wat een leuke post! Dat ga ik ook maken, dacht ik meteen. En toen bedacht ik me dat ik al jaren een starterskit in huis heb om zelf gezichtscreme te maken. Van mijn zusje gekregen. Tot mijn schaamte was ik die hele doos vergeten. Heb nu een potje dagcreme gemaakt. En met jouw informatie moet zeep oid ook wel lukken.

    Ik heb een vraagje: ik zie dat je een staafmixer gebruikt. Heb je een aparte voor zeep enzo? of was je je gewone staafmixer goed af?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb mijn gewone gebruikt en goed gewassen. Tegen de tijd dat je hem gebruikt is het al zeep en niet meer schadelijk.

      Verwijderen
  13. Wat leuk! Ik koop gewoon normale shampoo van Guhl en mijn vriend is wat natuurlijker en koopt hem bij de Tuinen zonder toevoegingen. Maar net wat je zelf wilt. Ik heb straks zeeën van tijd en ook tijd om wat dingen uit te gaan proberen. Gewoon voor de leuk :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Fantastische post! Dat ga ik zeker proberen! Dank je voor het plaatsen

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Misschien begrijp ik het verkeerd, maar gootsteenontstopper lijkt me nou niet bepaald milieuvriendelijk??!!
    Leuk dat jullie het allemaal zelf proberen, maar ik vind het te veel gedoe, ben bovendien erg gehecht aan mijn eigen merk. Voor € 26,00 koop ik 3 flessen en kan ik meer dan een jaar vooruit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De gootsteenontstopper is natriumhydroxide (NaOH).
      Nadat je het verwerkt hebt is het niet meer schadelijk, het is nodig voor het verzepingsproces.

      Dit is ook interessant:
      De Egyptenaren verstonden de kunst om uit soda (natriumcarbonaat) en kalk natronloog te bereiden en aldus zeep te vervaardigen. Hun methode werd later ook in Europa toegepast zonder dat onze voorouders de eigenlijke aard van de chemische reacties kenden;

      in de 18de eeuw slaagde de Schotse chemicus Black erin de bereidingswijze te verklaren; sinds 1880 wordt natronloog op grote schaal geproduceerd door middel van elektrolytische ontleding van pekel; de industriële productie van één ton chloor gaat gepaard met de productie van 1,1 ton natriumhydroxide (gerekend als 100 % NaOH); in 2008 werd in Europa alleen al meer dan 11 miljoen ton natriumhydroxide (gerekend als 100 % NaOH) geproduceerd voor uiteenlopende toepassingen.

      Verwijderen
  16. Je kunt er wel een handeltje in beginnen :-)
    Hier in Nederland zijn de ingredienten vast een stuk duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik heb misschien nog wel een leuke link maar wat je nu doet is natuurlijk ook al hartstikke goed! Maar misschien vind je het wel leuk dacht ik; http://www.leerwiki.nl/Hoe_gebruik_je_Saponaria_officinalis_oftewel_zeepkruid_om_zelf_natuurlijke_shampoo_en_vloeibare_zeep_te_maken . Groetjes Thimo en nog veel geluk voor jullie!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Geweldig! Krijg helemaal zin om het te proberen. In een ver verleden maakte ik ooit zeep met loog van houtas dan heb je de gootsteenontstopper spul niet nodig. Het rook alleen een beetje raar. Moeskers moestuin heeft het ook gedaan en uitgebreid beschreven op haar blog. Haar zeep ruikt wel lekker fris . Ik zal wel iets fout hebben gedaan, maar het is alweer 10 jaar geleden. Ik krijg nu wel zin om het volgens jouw manier te doen. Bedankt voor je inspiratie.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tof! Dat met houtas wil ik hier ook nog eens proberen, wij hebben er genoeg van!

      Verwijderen
  19. Wauw. Ik gebruik ook altijd (de gele) shampoo bars van Lush, maar nu ik dit zo lees ga ik veel geld besparen!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik ben door Lush op het idee gekomen om hun zeep "Honey i washed the kids" in mijn haar te gebruiken. Ging prima. Toen het op was en ik zonder zat, smeerde ik dove crème zeep in mijn haar. Ging ook goed! Er is een goedkope eigen merk variant van het Kruidvat. Ik weet natuurlijk niet of het ingrediënten bevat die je wilt vermijden, het is wel goedkoper. Ik heb droog, pluizig en krullend haar dat er fantastisch uitziet. Ik zeep mijn haar in en gebruik het schuim gelijk voor mijn lijf. Ik was mijn haar dagelijks omdat ik sport en daarbij mijn haar altijd nat zweet. Wie weet breng ik iemand nog op een idee, pak je zeepje en smeer het eens in je haar!

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Gewoon een stuk Aleppo- of olijfoliezeep werkt ook prima.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Kan je de ingredienten in een lijst plaatsen? Zodat ik een lijstje mee kan nemen naar de winkel?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die lijst kan je hier terugvinden:
      http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.de/2015/06/hoe-bevalt-de-zelfgemaakte-shampoo-bar.html

      De gootsteenontstopper kocht ik bij de kruitvat, zij hebben een verpakking met pure natriumhydroxide korrels.

      Verwijderen
  23. Ik maak al een poosje normale zeep, maar wat is nu precies het verschil met de normale zeep (via de bovengenoemde procedure gemaakt) en shampoo zeep. Ik maak meestal zeep van de olien die ik in huis heb en haal die door de calculator.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het verschil zit er in dat je voor een shampoo bar oliën gebruikt die verzorgend zijn voor je haar. Het ligt heel erg aan het recept maar 'normale' zeep kan je haar erg uitdrogen terwijl een shampoo bar extra voedende ingrediënten heeft.

      Maar als je gewend bent om hele luxe zeep te maken met verzorgende ingrediënten dan kan het waarschijnlijk ook prima als shampoo gebruikt worden.

      Verwijderen
  24. Hi ik heb je verhaal gelezen en wil graag zelf ook proberen een shampoo bar te maken voor droog haar. Ik kan echter niet de verhoudingen vinden van de ingrediënten die jij gebruikt. Heb je daar toevallig een lijst/recept van?

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Sorry voor mijn late reactie, ik heb het even opgezocht en ik vond mijn calculatie nog. Het is wel in het Engels maar hier een overzicht van wat ik gebruikt heb:

    Shea Butter 50 gr
    Hemp oil 50 gr
    coconut oil 185 gr
    avocado oil 50gr
    castor oil 50gr
    cocoa butter 65 gr
    beeswax 50 gr

    total oil weight - 500gr
    lye / NaOH - 68.9 gr
    water - 190 gr
    Fragrance 15.5 gr

    Ik hoop dat je er wat mee kan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. dank je wel. ik ga het zo proberen te maken ben erg benieuwd
      groeten Geertje vrouw van frank

      Verwijderen
  26. Oeh wat goed om te lezen dat dit relatief simpel te doen is: ik ga denk ik binnenkort de uitdaging aan, leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  27. Is er ook een mogelijkheid om minder van de ontstopper erin te doen zodat het maar net genoeg schuimt om in te zepen?

    BeantwoordenVerwijderen