zondag 8 maart 2015

Werk en dromen

De afgelopen weken ben ik enorm druk geweest met werken en daardoor kon ik geen tijd en inspiratie vinden om te bloggen. Ik heb over februari 43 overuren gedraaid en ik vind het wel welletjes. Natuurlijk ben ik enorm blij dat ik een baan heb, en dat ik een goed loon heb. Maar hoe meer ik werk des te meer ik mij realiseer dat ik liever niet 40 uur per week in een kantoor zit.

Ik droom en fantaseer dan ook over een andere manier om in ons inkomen te voorzien. Het liefst zou ik een kleinschalige biologische "boerderij" beginnen, groente, fruit en eieren verkopen en daarmee wat verdienen. Misschien zou ik zelfs een soort voorbeeld tuin kunnen ontwikkelen, of een bezoekerscentrum om mensen te inspireren om op een duurzame manier met de aarde om te gaan. In het Engels zeggen ze : "als je geen onderdeel bent van de oplossing , dan ben je een deel van het probleem". En zo voelt het voor mij een beetje, als ik elke dag met de auto naar het werk ga en daar bijdragen aan een sector waar ik het niet helemaal mee eens ben.

Tja, je leeft maar een keer. Ik wil graag mijn dromen volgen, dingen doen waar ik achter sta en mij omringen met positieve mensen die opbouwend bezig zijn. Ik heb helemaal geen zin om mijn tijd te verdoen met zeurpieten die niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is, daar is het leven veel te kort voor! Maar aan de andere kant, wij hebben het inkomen nu gewoon nodig.

Wat doen we er aan? Voorlopig niets drastisch, ik ga mijn baan niet opzeggen. Wat ik wel ga doen is daarnaast harder aan het werk in de tuin, en proberen daar iets op te zetten. Meer investeren in de tuin en, in tijd en geld en hopelijk zo alvast een kleine opzet te maken van een productieve moestuin. Wie weet hoe het uitpakt, misschien kan ik er ooit wel wat mee verdienen. En zelfs als dat niet zo is dan wordt ik daar in elk geval heel gelukkig van, en dat is misschien nog wel meer waard!

16 opmerkingen:

 1. met veel verbazing heb ik je stukje gelezen, ikzelf had het kunnen schrijven. Ook dit is precies waar ik tegenaanloop, ook ik werk op kantoor en heb dag in dag uit met mensen te maken die zelf hun verantwoording niet willen nemen en de schuld afschuiven op anderen. Ik heb er zo genoeg van. Ook wij hebben al jaren het idee dat als je de wereld wilt veranderen je allereerst bij jezelf moet beginnen. Onze droom is precies hetzelfde als die van jullie. Met het enige verschil dat jullie al een stuk verder zijn dan wij, wij wonen nog steeds in een huurhuis, de plannen zijn er wel, alleen de uitvoering ontbreekt. Wij zijn nu geld aan het sparen omdat we graag een huisje met een stuk grond willen kopen in Duitsland en daar beginnen met onze droom. Het gaat je wel lukken, je hebt de eerste stap al gezet en dat is veel waard

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nu "moet" je helaas werken. Maar jullie zijn jong genoeg om je droom te verwezelijken. Geniet van je tuin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoe herkenbaar. Misschien is deze droom wel een droom die velen hebben. De vrijheid hebben om te doen wat je leuk vindt, hebben maar weinigen. Als je de kans hebt, zeker doen. Maar daarbij, zoals je al zei in je blog, uiteraard geen overhaaste beslissingen nemen. Succes met het opzetten van de moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. En ook hier heel herkenbaar! ;-)
  Je droom klinkt als de mijne...
  Wat een heerlijke inspiratie heb je, je enthousiasme knalt er af!! Het klinkt geweldig!!! Gehoor geven aan je hart, aan je passie is het mooiste wat er is. En ook nog met zo'n mooie gedachte!
  Ga ervoor!! :-D

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hopelijk wordt het binnenkort rustiger. Je kunt nu iig wel veel sparen om jullie droom te verwezenlijken :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Deze week zijn er weer twee sollicitatiegesprekken, hopelijk heb ik binnenkort een nieuwe collega en kan ik weer minder werken.

   Verwijderen
 6. Misschien kun je een keer werk vinden in een sector waar je wel achter staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad ook iets waar ik aan werk, mijn vorige baan was bij een bedrijf in verduurzaming van woningen en daar kon ik helemaal achter staan. Dat maakt gevoelsmatig zeker een verschil!

   Verwijderen
 7. Je schrijft of dat ik achter mijn computer een blog had geschreven. Griezelig! Maar ik snap je helemaal

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Drukte te snel op enter...

   Daarom nam ik morgen vrij, gewoon omdat ik het even zat ben om zo veel over te werken, gewoon even tijd voor mezelf en wat ik leuk vind :)

   Verwijderen
 8. werk en dromen, heel mijn leven lang heb ik daarover gepiekerd : hoe combineer je een voltijdse baan immers met de drang om groener te leven. Minder werken geeft immers veelal een financieel probleem. Nu ik op pensioen ben (gelukkig op 60 jaar) weet ik dat tijd hebben een zalig gevoel is : vroeger moest ik op zaterdag vlug alle zaden doorlopen dat ik moest uitzaaien ( we hebben een 'grote' moestuin) die dag, nu moet ik zoeken wat ik nog kan zaaien, want alles zit op tijd (soms te vroeg) in de grond. Ik heb maar één advies voor mensen die 'zelfvoorzienend' willen worden : plan de stap en werk er naar toe ! NU (en niet als tot je pensioen wachten.)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Er zijn volgens mij hele volksstammen die met hetzelfde gevoel leven als jij, of gezien de reacties, als jullie. Mijn baan is ook niet ideaal, maar ik beschouw het nu als een onderdeel van het doel dat ik heb: mijn huis aflossen zodat ik meer thuis kan zijn en minder hoef te werken. Ik noem het 'straatje vegen', het moet gebeuren, eigenlijk is het werk zelf niet leuk, maar het resultaat wel.
  Ik ben het met Patrick eens: het gaat er vooral om dat je stappen zet, maakt niet uit. Ook ministappen zijn iets waard. En als ik jullie bezig zie, denk ik dat het zonder twijfel gaat lukken.
  Ik zelf maak steeds plannen (en voer die uit) om mijn huis en tuin voor te bereiden op meer zelfvoorzienend zijn. Naast een volle baan gaat het langzaam, maar het gaat. Dit jaar komen de zonnepanelen en wil ik het tuinhuisje vervangen door een paar tuinkasten. Het huisje staat op de zonnigste plek van de tuin en dat is jammer.

  Ken je het boek van Scott en Helen Nearing: Tevreden leven. ? Kan ik je erg aanraden.

  Succes.

  Op het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Yep! Herkenbaar! Er lijkt me niks mooiers om het geld dat we nodig hebben vanuit huis en tuin te verdienen. En natuurlijk ondertussen zorgen dat we steeds minder geld nodig hebben ;-) Heel veel succes, het lukt je vast!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb net een workshop gedaan waarbij ik moest aangeven waar sta ik over drie jaar wat zijn mijn plannen qua werk waar wil ik naartoe en welke kwaliteiten heb ik om daar te komen en wat miet ik dan nog leren. Het heeft me enorm aan t denken gezet en ben dan ook druk aan t puzzelen over wat ik nu precies wil niet alleen in mijn werk over drie jaar maar zeker ook als gezin over zeg eens tien jaar.

  BeantwoordenVerwijderen