dinsdag 10 maart 2015

Fijn!


Omdat ik brood meestal zelf bak heb ik normaal gesproken veel meel en bloem in huis. Tarwebloem, volkorentarwemeel, volkorenroggemeel en volkorendinkelmeel, ik bak graag een veelzijdig broodje. Voorheen kocht ik dit altijd biologisch bij de kaufland, maar de kaufland is tegenwoordig erg uit de route. Ik probeer het dus te doen met de winkels in de plaats waar ik werk, en daar was het al lastig om gewoon biologische bloem te krijgen.

Maar daar is nu verandering in gekomen!! Bij de lidl vond ik afgelopen vrijdag nieuw in het assortiment: Biologische tarwebloem (in twee soorten) en biologisch volkorentarwemeel! Een pak van een kilo kost slechts € 0,95! Dat is zelfs goedkoper dan wat ik bij de kaufland betaalde, en ik ben daarom ook heel erg blij met deze ontwikkeling!

Wat mij betreft mogen supermarkten hier wel wat meer biologische producten in hun assortiment opnemen. De grote supermarkten doen het wel goed, maar vooral de discounters blijven wat achter. Toch blijkt hierdoor maar weer dat genoeg klanten het willen, en dat lidl daar gehoor aan geeft.

14 opmerkingen:

 1. DAt is echt goedkoop! Ik betaal voor bio-speltmeel 3x zoveel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt goed! Ga binnenkort ook eens kijken in Duitsland. Wat is jou recept van brood balken? Bij mij mislukt het steeds.... ben nu meerdere mensen aan het vragen om hun recept. Misschien zit er iets bij wat bij mij ook gaat lukken :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier heb ik mijn methode eens beschreven: http://wegnaarzelfvoorziening.blogspot.nl/2013/07/eigen-baksels.html

   Ik gebruik inmiddels een andere verhouding meel en bloem namelijk:
   100 gram tarwebloem
   100 gram volkorenroggemeel
   150 gram volkorendinkelmeel (spelt)
   150 gram volkorentarwemeel

   Vaak doe ik er ook nog wat havervlokken, lijnzaad, zonnebloempitten en/of pompoenpitten door. Maar dat kan je beter laten totdat je het onder de knie hebt.

   Een van de belangrijkste dingen is dat je genoeg water gebruikt, dat ging er bij mij vroeger altijd fout. Dan rees het niet genoeg en bleef het compact en hard. Door veel vocht te gebruiken is het deeg goed soepel en rijst het mooi.

   Verwijderen
  2. Dankjewel! Ik ga vandaag morgen maar weer eens pproberen!

   Verwijderen
 3. Is Dinkel, hetzelfde als zuurdesem?
  Ik zou graag als ik in duitsland ben zuurdesembrood willen kopen namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dinkel is spelt.
   Je kunt er goed brood mee bakken, maar beter niet langer kneden dan 5 minuten anders kneed je de gluten kapot. Spelt wordt wel sneller oud dan tarwebrood is mijn ervaring.

   Verwijderen
  2. Zuurdesembrood kan je ook zelf maken, je hebt alleen een starter nodig. Als je zoekt op het internet naar "zuurdesem starter maken" vind je vast wel een recept. Ik heb het ook vaak gedaan, maar Maarten heeft liever gist-brood.

   Verwijderen
 4. Ik vraag me wel meteen af hoe dit zo goedkoop kan zijn, en haal al de slechtste ideeën in mijn hoofd. Maar super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Duitsland is de normale prijs voor biologische tarwebloem € 0,95 per kilo en voor biologisch volkorentarwemeel betaal je normaal € 1,25 per kilo. Bij de lidl betaal je nu voor beide € 0,95 per kilo, wel goedkoop maar niet drastisch in verhouding met de standaard prijs. Daarnaast is het bloem van tarwe die in Duitsland gegroeid heeft en in Duitsland verwerkt, dus ik geloof dat het qua bio-standaard wel goed zit.

   Verwijderen
  2. In Duitsland liggen de lonen vaak lager en de kosten om een winkelpand te huren ook.

   Verwijderen
 5. Geweldig zeg! Dit ga ik ook kopen. Lang leve de Lidl!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat is een leuke prijs. Bij onze Lidl nog niet gezien, hoop dat ze het ook in het assortiment op gaan nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is natuurlijk ook de lidl in Duitsland, het kan wel even duren voordat het in Nederland zo ver is.

   Verwijderen