zondag 22 maart 2015

Zaden gekocht!

Ik kon het niet laten en heb nog wat nieuwe zaden gekocht, het begon met een paar dingen die ik al langer wilde. Ik ben tegenwoordig erg geïnteresseerd in kruiden die van oorsprong uit dit gebied komen, die eventueel meerjarig zijn en die van oudsher als eetbaar gewas bekend staan. Waar ik vroeger bezig was met 'echte' groentezaden waarvan de planten ook redelijk wat aandacht vragen kijk ik nu meer naar eetbare planten die binnen de permacultuur gebruikt worden.


Sommige zaden zijn wat lastiger te krijgen en ik kwam een toffe site tegen waar ze veel van wat ik wilde verkochten, ik kon het niet laten om toch redelijk wat in te slaan. Gisteren kwamen ze binnen, en ik heb de eerste dingen gelijk al voor gezaaid. Ik kocht de volgende zaden:
 • Blattsenf Garnet Giant - Mosterdblad
 • Blatt-Zichorie Red Rib - Bladcichorei
 • Luffa - sponskomkommer
 • Löffelkraut - Echt lepelblad
 • Gemüsemais Earth Tones - gekleurde suikermais
 • Mangold 5-Color-Silverbeet - Snijbiet
 • Melde Rubinrot - Tuinmelde
 • Hirschhornwegerich- Hertshoornweegbree
 • Erdbeerbaum - Aardbeienboom
 • Wilder Portulak - Wilde postelein
 • Palmkohl Nero di Toscana - Palmkool
 • Kaukasischer Kletterspinat - Rankspinazie

De sponskomkommer wilde ik al jaren, maar ik had nooit een kas daarom durfde ik het niet aan. Ik ben heel benieuwd of het wat gaat worden, omdat het eigenlijk een soort tropische plant is. Maar het idee dat ik mijn eigen plantaardige sponsen kan kweken is zo gaaf, dat ik het gewoon moet proberen!


Een andere plant waar ik heel benieuwd naar ben is de rankspinazie, dit is een meerjarige spinazie die klimt en zeker twee meter hoog kan worden. Blijkbaar wordt deze spinazie in Zweden al sinds 1700 verbouwd en gegeten. De plant heeft niet veel onderhoud nodig en kan ook in de (half)schaduw groeien, ideaal voor in de permacultuur tuin.

Eigenlijk ben ik over al deze zaden super enthousiast en ik ben heel benieuwd hoe het allemaal uit gaat pakken. Sommige dingen zal ik toch echt nog op moeten wachten omdat je ze pas later kunt zaaien maar dat geeft niet, zo heb ik wat om naar uit te kijken. Updates zullen hier zeker volgen!

7 opmerkingen:

 1. Leuk hoor! Kan me helemaal voorstellen dat je er enthousiast over bent.
  Zaai ze!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De planten,die oorspronkelijk in jouw regio horen,zullen het vast goed doen. Ik ben benieuwd,hoe ze je gaan smaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk! Ik ben benieuwd of het gaat lukken. Ik hou het dit jaar nog bij de standaard groentes en fruit. Als mij dat dit jaar lukt, wil ik volgend jaar ook eens naar wat moeilijkere soorten kijken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. de hertshoornweegbree doet het hier heel goed! je hebt er werkelijk geen omkijken naar, en de jonge sappige blaadjes zijn heel lekker in de salade. iets ouder blad snipper ik fijn als toevoeging bij stoofpotjes of soep.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou ja zeg! Ben ik vandaag volger geworden (zag je bij hetiszoalshetis) en gelijk ben ik blij met iets wat je nu schrijft! Ik woon vrij noordelijk in Zweden en aardappels telen gaat goed, wel minder opbrengst, maar groenten zijn hier vrij moeilijk. Nu ben ik door jou helemaal enthousiast geworden door de Rankspinazie!!! Nooit van gehoord, nooit gezien. Ik ga eens kijken of ik eraan kan komen. Erg bedankt en groetjes, Gonny
  p.s. gelijk maar een verzoek ingediend bij de groep op Facebook om lid te worden. Wie weet wat je opsteekt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je er gelijk wat aan hebt :)
   Ik ben benieuwd of het lukt, in Zweden noemen ze het rankspenat.

   Verwijderen
 6. Hier word iedereen toch super enthousiast van :D

  BeantwoordenVerwijderen