dinsdag 24 maart 2015

Verder met tuinieren

De tuin begint weer steeds meer op te knappen, ondanks dat ik voltijds werk lukt het mij toch om hier en daar wat tijd te vinden om in de tuin te werken. Afgelopen weekend hebben wij ook heerlijk samen in de tuin gewerkt, het weer was prima en het was echt een fijne dag. Vooral als je aan het eind van de dag echt kan zien dat er veel werk verzet is, super!

Het motto blijft toch echt rustig aan doen en matigen, het zou (voor mij) ondoenlijk zijn om naast het werk ook nog een grote moestuin actief te bewerken. En sommige dingen moeten nu eenmaal op de lange baan geschoven worden. Van de vier bedden heb ik er inmiddels 1 al weer klaar en actief, de andere liggen nog in de planning voor de komende dagen (weken?). Het kruidentuintje is weer wat opgeruimd en er is veel snoeihout van vorig jaar opgeruimd met dank aan Maarten. Zo begint het toch allemaal weer ergens op te lijken.

Het vereist wel veel beheersing, het liefst doe ik alles en wel nu. Maar het is verstandiger om nu vast in de zien dat het nu eenmaal niet gaat, en ik geniet des te meer van de dingen die ik wel doe. Een van de meest spannende dingen waar wij nu mee bezig zijn is de kas, hier kijk ik heel erg naar uit. Zoals het er nu naar uit ziet wordt hij over ongeveer 3 weken geleverd, en tot die tijd moeten wij ons natuurlijk voorbereiden door de grond te egaliseren en vrij te maken. De locatie is al bepaald en wij zijn ook van plan om een thermische massa onder de grond te plaatsen zodat de temperaturen in onze kas minder schommelen dit doordat de extra warmte van overdag  opgeslagen word en 's nachts weer vrijkomt). Voor ons beide is het een ambitieus project waar wij erg naar uit kijken.

Verder ben ik voornamelijk nog binnen bezig met voor zaaien en ik merk dat ik nu al uit mijn zaai trays gegroeid ben. Tja, blijkbaar had ik er nog wel twee extra kunnen halen (en die waren dan nu waarschijnlijk ook al vol geweest). Ik geniet met volle teugen van het werk en de voorbereidingen, wat dat betreft is dit echt ‘mijn’ ding. Het is genieten!

5 opmerkingen:

 1. Aanstekelijke verhalen over je moestuin en wat je daar gaat planten. Ik wil in onze tuin wat permacultuurplanten zetten. Die rankspinazie lijkt mij wel wat. Ik ga jouw info opslaan en verder over lezen. Volgend jaar gaan we aan onze tuin beginnen. Dit jaar eerst eens kijken wat er allemaal groeit en wat de beste plekken zijn voor planten. En in het najaar evt vast struiken eruit halen.

  Je schreef over die sponzen die je wilt kweken. Deed me denken aan een blog die ik een jaar of wat geleden vaak las. Misschien ken je hem wel http://down---to---earth.blogspot.nl
  Zij verbouwt die sponzen ook en heeft er over gepost. Volgens mij heten ze daar looffah (oid). Ze gaf de sponzen samen met een zelfgemaakt stukje zeep graag cadeau.

  Had je nog wat aan de recepten?
  Succes met alles!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker! Lijken mij erg lekkere recepten.

   De sponskomkommer heet in het Engels inderdaad Looffah, ik zal eens kijken op die blog. Dank voor de tip!

   Verwijderen
 2. Thermische massa is een ambitieus project. Doet mij extra verlangen naar een warmtepomp onder het huis. Met thermische massa ook 's winters oogst! Sla uit de kas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat je jezelf zo goed kent dat je dit zo kunt reguleren!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ...wij hebben een 'serre' waarin we voorzaaien en ook paprika's en pepers kweken en een druif staat, heerlijk! Jullie zullen vast veel plezier hebben van de kas!

  BeantwoordenVerwijderen