maandag 30 maart 2015

Hard werken in de tuin

Afgelopen weekend zijn wij heerlijk druk bezig geweest in de tuin. Omdat de graafwagen er toch was hebben wij gelijk besloten de oude composthoop om te laten scheppen. De plek die als composthoop gebruikt wordt was in de afgelopen jaren wat gegroeid en nam inmiddels meerdere vierkante meters in beslag. Wij hebben alles op een hoop laten gooien op een andere plek in de buurt.

In tegenstelling tot het witte zand uit het gazon was dit prachtige donkeren bodem, vol met 'nesten' van rode wormen. De oude plek is nu vrijgemaakt en dit is een van de mooiste plekken op ons terrein. Hier zit je volledig geïsoleerd, windvrij, zonnig en heerlijk rustig. De plek heeft wel nog wat werk nodig, maar doordat het nu netjes afgegraven is ziet het er gelijk beter uit.


Toen wij hier kwamen wonen zag het er zo uit, volledig begroeid en verwilderd. Ik vind het een prachtig plaatje maar het is natuurlijk geen houdbare situatie, de klimplanten verwilderen de boel enorm en de plant is echt een plaag. Dus nu is de hoop weg en verplaatst naar de andere kant, en dit hele stuk is vrijgemaakt, wij kregen gelijk zin om de (nu nog 'slapende') klimop wat aan te pakken.


Omdat het mooi weer was begonnen wij heel 'ecologisch verantwoord' met een vuurtje om de klimop nu voor eens en voor altijd te vernietigen, dit omdat hij anders steeds terug blijft komen. En ja het rookt enorm op de foto, en nee dat is natuurlijk niet goed. Het is een momentopname :)
Het werk was aanstekelijk en voordat wij er erg in hadden waren wij druk bezig de hele hoek klimopvrij te maken. Inmiddels ziet het er heel anders uit:

Dit was helemaal begroeid, inmiddels vrijgemaakt

De stenen zijn niet zichtbaar en overal groeien planten

Ik <3 de kleuren van de deur en plant, ze versmelten!
Het gaat trouwens niet om de hedra klimop maar om die andere snelgroeiende. De hedra neemt slechts een klein deel van de begroeiing voor zijn rekening. Voorlopig mag hij dan ook nog even blijven omdat hij niet het probleem is.  Ondanks dat wij veel werk hebben verzet, er blijft nog genoeg te doen. Toch is het een enorme vooruitgang nu wij inmiddels ongeveer de helft van de klimop in deze hoek verwijderd. Het was een redelijk impulsieve actie maar wij hebben een heerlijke dag gehad samen. Wie weet komen wij er later nog aan toe om de rest af te maken, we zien wel.

Echt definitieve plannen hebben wij nog niet voor deze plek, behalve dan dat het een plek voor ontspanning moet worden. De muur leent zich voor het kweken van warmbloedige planten, dus wie weet komt er nog wel een nuttige klimmer tegenaan. Ik droom van het kweken van druiven en kiwi's! En dat is het mooie aan onze plek hier, niets moet en alles mag! En dromen is verplicht!

8 opmerkingen:

 1. Ziet er goed uit! Hier was het zulk slecht weer dat we amper in de tuin konden werken! Mag je in Duitsland je groen-afval zelf verbranden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hai Janne,

   Niet dat ik weet voor onze regio, in de noordelijke regio weet ik dat er bepaalde tijden zijn dat het mag.
   Kijk onze buren en de ligging zorgt er voor dat niemand zich echt druk maakt, nou ja. Niemand klaagt, niet nodig. Maar ik hou van mijn buurt :D want de buurjongen kwam even kijken of er niks aan de hand was.
   Kijk dat heb je nodig, geen paniek gewoon even kijken en praatje maken.

   Let wel, ik verbrand normaal geen tuinafval, niet nodig, composteren is beter.
   Maar die klimop komt graag terug :D nu niet meer.

   Groet

   Verwijderen
 2. Kiwi's zijn wel enorme woekeraars en in ons klimaat, ook net over de grens van Duitsland, is te koud om er mooie vruchten van te krijgen.
  Ik spreek uit ervaring, want ik heb hem zelf in de tuin gehad.
  Verder kan de kiwi een nare lucht geven, zoiets als brak water, in ieder geval geen prettige geur.
  Ik wil niet ontmoedigen, alleen maar mijn ervaring geven ;)

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben juist erg blij met je reactie, ik had mij er nog niet helemaal in verdiept en het is welkome informatie!

   Verwijderen
 3. Omdat wij graag een kiwi smullen, hebben we bijna twintig jaar hoopvol elk jaar de bloesem van de kiwi geteld.... helaas maar een enkele vrucht kunnen plukken. De plant groeit als kool, maar ondanks een prachtige beschutte plek, diverse snoeimethodes en wat al niet meer het lukte gewoon niet. Dus de kiwi is gerooid. Maar wie weet zijn jouw vingers groener en lukt het wel :) Succes! JBR

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt wel eer van je werk zeg! Wat wordt het mooi.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen