zaterdag 14 maart 2015

Laat het tuinseizoen beginnen!

Ondanks alle drukte begint het toch weer te kriebelen hier, want ook al ben ik al wat laat ik wil toch heel graag weer wat moestuinieren dit jaar. Ik heb nog veel zaden, maar wat ik niet heb zijn goede kleine zaai potjes voor het opkweken van de planten. Vorig jaar probeerde ik het deels met wc-rolletjes maar dat was niet zo’n succes, de rolletjes namen veel water op en daardoor droogde de plantjes sneller uit. Aangezien ik droom van een bedrijfje waarin ik jonge plantjes en groente en fruit verkoop besloot ik het goed aan te pakken en een kleine investering te doen.


Ik bestelde online deze mooie zaai bakken om jonge plantjes in op te kweken. Hiermee kan ik vrij makkelijk en efficiĆ«nt grote aantallen jonge plantjes opkweken en als ze wat groter zijn dan plant ik ze over in wat grotere potjes. Hierdoor neemt het geheel in eerste instantie minder ruimte in en kan Ik ben benieuwd hoe dit bevalt,  een update zal zeker volgen!

Vandaag ga ik meteen aan de slag met het voor zaaien van plantjes.  Ik kon het niet laten om ook nog wat nieuwe zaden te kopen, en ik heb nog veel liggen dus denk dat ik die eerste 120 bakjes zo vol heb. Ik vind het altijd een hele leuke en bijzondere tijd, heerlijk! Ben jij ook al begonnen?

9 opmerkingen:

 1. Hoi, Leuke blog heb je. Hier geen grote tuin maar wel een moestuinbak en een tuintje. Vandaag net wat uitjes en knoflook en courgette zaad binnen om te zaaien en ik heb al heel wat voor gezaaid staan. Vandaag wil ik ook kijken wat ik al kan zaaien buiten in de moestuinbak. Ook wat fruit in de tuin staan (paar blauwe bessen struiken, wat frambozen een braam en kijken wat er nog over is van de aardbeienplantjes (en wat ik daarvan kan gebruiken). Voor man lief heb ik een cadeautje staan hier (een bak om zelf champignons te kweken die krijgt hij zo). Ik heb ook heel wat moetuinpotjes van de AH gezaaid dus kijken hoe dat het gaat doen en bij sommige zaken denk ik niet dat ik alles in mn tuin kwijt kan (bijv de broccoli, die komt goed op maar je kan er maar ongeveer 1 per 30 cm zetten en tja daar heb ik geen ruimte voor) misschien een paar in pot of bak zetten. Kan me nu al verheugen op een maaltje uit eigen tuin (jhammie). Succes en je zaaibakken zien er erg handig uit!

  groetjes, Lied

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik krijg nog een moestuinbak, dus ik moet nog beginnen. En ik heb gister een zinken bak opgehaald, daarin wil ik muntplantjes doen om thee van te maken. Succes met je plantjes in wording. Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het eea geregen bij AH en dat moet ik nog uitzoeken. Verder kijken we dit jaar eerst hoe onze tuin is bij ons nieuwe huis :-)
  De tuin is kleiner dan bij ons vorige huis. Ik heb al wat ideetjes waar ik fruitstruiken en een druif wil hebben. Maar dit jaar nog even niet teveel klussen. We hebben twee heel drukke zomers gehad en nu willen we liever wat meer vrije tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. al begonnen.zowel thuis binnen als in de tunnel kas,en zelf wat buiten gezaaid.wortels,lente uien,gewone uien(3 soorten)buiten.binnen div tomaten.pepers.paprika's ,paarse asperges en veel andere zaken.in de tunnelkas 10x4 meter,staat veel van andijvie,paksoy,veldsla,veel kruiden.peulen,doperwten,capucijners,sugarsnaps,ruccola,andere sla soorten,aardbeien,nectarine's,div koolsoorten en veeeeel meer.de fruitbomen en struiken staan ook al in de knop,ben er helemaal klaar voor,aardappelen krijgen al uitlopers,nog een maandje en dan gaan we geheel los:)
  niets leukers dan eigen kweek en kan zo ontspannend zijn.hoop dat jullie en iedereen die tuiniert een mooi jaar zal krijgen.
  groetjes Wil

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jazeker, wij zijn hier ook begonnen :) Heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook ik ben weer begonnen. Peulen, sugarsnaps, tuinbonen, tomaten en de eerste kolen zijn gezaaid. Nu volgt de precaire periode van "veel licht en koel". Zaailingen staan nu op zolder onder het dakraam tot het 's nachts warm genoeg blijft in de schuur. Dan begint het dagelijks in en uit rollen van de trolleys met zaailingen :)
  Dit jaar een nieuw stuk op de volkstuin en dat moet eerst onkruidvrij/arm worden gemaakt. Een race tegen de klok, want de peulen en tuinbonen willen nu graag de grond in.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat lijken me inderdaad erg handige bakjes! Goed om te weten dat wc rolletjes toch niet alles zijn.

  Ja, ook ik ben begonnen. We hebben twee prachtige moestuinbakken waar best veel in kan. Deze zijn inmiddels zaaiklaar.
  Boven in de lichtste slaapkamer met dakraam op het zuiden staan diverse potjes met zaadjes te wachten op de eerste plantjes. Er komt al eea voorzichtig kijken: tomaatjes, courgette, komkommer, artichoke, broccoli, spruitjes, snijbiet en in 1 potje komt nu eindelijk een kopje van een watermeloenplantje boven.
  Ik kan niet wachten om te zien wat er nog meer allemaal op komt :)

  In de tuin zelf komt de rabarber al voorzichtig uit de grond en is er duidelijk leven te zien in de perenbomen, appelboom en de diverse bessenstruiken.

  Heerlijk om je zo te kunnen verheugen op het moestuinseizoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik ben ook al begonnen , wel op zeer kleine schaal want ik heb maar een minituintje, mijn dochter vond het allemaal maar niets en heeft nu ze op zichzelf woont nog minder ruimte dus die riep vorig jaar nog , nee hoor veel te veel gedoe, totdat ze vorige week een keer boodschappen deed bij Appie, daar komt ze anders nooit en nu kwam ze thuis met een moestuintje en ja hoor ook zei is besmet met het minimoestuintuinieren. dus samen wat potten, grond en dergelijke gehaald en ze kreeg van mijn buurvrouw nog meer moestuintjes van de Appie. we hebben er veel zin om straks lekker op beperkte schaal van eigen oogst te smullen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, hoor vollop begonnen. Selder, spitskool, spinazie, sla, radijs, broccoli staat al in de serre (=kas), Ook al spinazie, aardpeer, mieriekswortel en 24 aardbeiplantjes in volle grond. Peulen, paprika, aubergine, basilicum, kamille, munt, meer broccoli, anijs en spaanse perpers zijn binnen voorgezaaid! Laat de lente nu maar echt komen! Ik zaai voor in perspotjes http://hobby.blogo.nl/2011/05/28/met-potjespers-potjes-maken-van-aarde-om-te-zaaien-en-verspenen/ een heel gedoe om te maken, maar hey(!) ook geen plastic :D Groetjes en veel plezier! Lien

  BeantwoordenVerwijderen