zondag 15 maart 2015

Tuinplannen voor 2015


Het lag eigenlijk helemaal niet in de planning, maar dit jaar gaat er (als alles goed gaat) een lang gekoesterde wens van mij in vervulling. Wij hebben namelijk een tuinkas besteld! Ik ben al meer dan 10 jaar bezig met het groeien van groente, ooit begonnen op een balkonnetje waar ik alleen wat tomaten en sla kweekte in bakken. Daarna woonde ik in een rijtjeshuis en stonden de tomaten in de voortuin (dat kreeg altijd veel bekijks). Nog nooit heb ik zoveel ruimte gehad als nu en dat is toch wel even wennen; alles kan, dus waar begin je mee?

Een ding waar ik redelijk sip van werd is dat de tomaten het de laatste twee a drie jaar niet zo goed deden. Ik ben gek op tomaten, ik heb zaden van ruim 11 verschillende rassen (mede met dank aan Diana's mooie moestuin). De laatste jaren leken te nat voor een goede oogst, dus een kas is hopelijk een goede oplossing daarvoor. Daarnaast wil ik graag het kweekseizoen verlengen en nog wat andere groente in de kas kweken. Gelukkig was Maarten redelijk snel omgepraat (dank je schat!) en inmiddels hebben wij dus een kas besteld.

Voor nu hebben wij een kas uit het middensegment gekozen, uiteindelijk wil ik best een kas van glas met een grondoppervlak van minimaal 15m2 maar voor nu vond ik dat gewoon te duur. Wij kozen dus voor een kas van polycarbonaat van 6 mm dik met een oppervlakte van bijna 10m2. Natuurlijk is hier het laatste nog niet over verteld, ik vind het zelf enorm spannend en leuk!

Wat betreft het moestuinieren blijft het wat schipperen, voornamelijk omdat ik voltijds werk. Op dit moment heb ik eigenlijk alleen in het weekend tijd om te tuinieren en dat is krap, waarschijnlijk moet ik mijn plannen wat kleiner houden dan ik zou willen. Moeilijk is het wel om de juiste balans daarin te vinden, het liefste zou ik alles verbouwen. Voor nu heb ik het idee om vooral te bouwen wat ik het liefste wil (en waar ik goed in ben) en daarnaast een aantal zaken die erg makkelijk zijn. Als dat allemaal goed gaat kan ik volgend jaar altijd nog uitbreiden.

17 opmerkingen:

 1. Leuk! En een aantal makkelijke moestuin bakken maken is dat iets? Weinig onderhoud en toch veel opbrengst :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet zo "in to" makkelijke moestuinbakken, ik ben meer bezig met permacultuur op dit moment. Als het allemaal eenmaal loopt is dat ook zeer weinig onderhoud.

   Verwijderen
 2. Heel veel succes met je tomaten in de kas!
  Een vroegere kennis van mij had tomatenplanten staan in een grote open loods die met plastic bedekt was. Daar stonden landbouwwerktuigen onder en dus haar tomatenplanten. Die deden het daar geweldig. Warmte, zon, weinig wind en geen water van boven. Tomatenplanten kunnen toch niet tegen regenbuien? In de Noordoostpolder lukte het mij iig niet met tomatenplanten. Regen, harde wind, koude kleigrond....
  Misschien ga ik hier over een oaar jaar ook proberen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad echt de regen die de planten nekt, ook moet je echt een vroeg ras hebben anders lukt het zeker niet zonder kas. Bij mij ging het groeien het beste op het zuiden, tegen een muur (thermische massa) en dan met een heel vroeg ras. Maar als het dan veel regent kan het als nog mis gaan.

   Verwijderen
 3. Succes maar 1 tip probeer hem een beetje op een beschutte plek neer te zetten en de ramen goed vast te kitten. Want deze kassen zijn nogalaten gevoelig voor de wind. Weet ik uit ervaring, hier had ik mij ook verheugd op tomaten in de kas maar helaas gooide de storm in januari roet in het eten 😕

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat had ik inderdaad ook al begrepen. Wij hebben daarom niet het goedkoopste type genomen, ik hoop eigenlijk dat het bij dit model wel mee zal vallen. Had jij ook een model met 6mm platen?

   Verwijderen
 4. Fijn zeg ! Hier toevallig ook met een kasje bezig, Wel een kleinere hoor. Succes ermee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat leuk. Dat willen wij in de nabije toekomst ook zodra we ons huisje in Zweden hebben gevonden, Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat Annemieke zegt, beschutte plek.
  Al die windmolens daar in de buurt staan er niet voor niets😉.
  Een moestuin is best veel werk, ook al is het hobby en erg leuk om te doen.
  Maar jullie werken fulltime en er is zoveel moois en lekkers. Kill your darlings, zo begint ergens een tuinboeken van mij.
  Succes Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Is het werken in makkelijke moestuinbakken niet handiger? Zeker als je een fulltime baan ernaast hebt. Voor je het weet staat het onkruid hoger dan de groenten zelf! Veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk hoor zo'n kas. Diana's mooie moestuin heeft inderdaad heel veel zaden. Ken je misschien ook het blog van Moesker's Moestuin. Daar staan ook veel leuke tips op.
  Gr. Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wouw geweldig. Bijna een grotere jad dan mijn tuin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Moestuinvriendje had in 2014 de tomatenplanten in de volle grond staan en 'n prachtige oogst! Wij hadden ze in de kas en een matige oogst. Zo verschillend kan het zijn.
  Het seizoen verlengen in de kas is altijd een voordeel, we hopen met pasen sla en rucola uit de kas te eten!

  BeantwoordenVerwijderen