donderdag 12 maart 2015

Hypotheekaflossingen

Op 26 januari hebben wij de eerste extra aflossing van dit jaar gedaan, deze aflossing bedroeg
€ 1.500,-. Wij mogen jaarlijks € 4.500,- extra boetevrij aflossen en dat is natuurlijk ook ons doel, want zo'n vreselijk hoog bedrag is dat nu ook niet. En vandaag was het weer zo ver!

Vandaag hebben wij een extra aflossing gedaan van € 2.000,-! De huidige stand van onze hypotheek is nu € 76.815,78! Door deze aflossing betalen wij maandelijks weer ruim € 5,- minder aan rente, sinds wij begonnen zijn is het maandelijkse rentedeel al ruim € 32,- gezakt. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar dat is een daling van 16%. Dit bespaarde bedrag gaat automatisch naar de aflossing, waardoor het aflossen dus steeds sneller gaat.

Inmiddels hebben wij in totaal al meer dan € 15.000,- op onze hypotheek afgelost! Nog € 1.000,- en dan zit het extra aflossen er voor dit jaar al weer op! Zoals het er nu naar uit ziet kunnen wij de derde en laatste extra aflossing (pas) in juni doen. Het is altijd even afwachten natuurlijk, voorlopig ben ik hartstikke trots op hoe het gaat en heel blij met het dalende bedrag!

18 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend goed van jullie. Wij proberen ook een beetje af te lossen maar met 2 kids en een derde op komst gaat het niet superhard. Wel hebben we in 3 jaar ons verbouwingskrediet van 13K bijna afgelost. Nu de rest nog ;-)

  Ik vind je blog heel inspirerend om te lezen, echt heel leuk.

  Groetjes,
  Rianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 13K in 3 jaar vind ik heel knap, zeker met 3 kleintjes!

   Verwijderen
  2. Eens met Kruidigmeisje, ik vind het een flinke prestatie! Volgens mij zijn jullie goed op weg!

   Verwijderen
 2. Bij sommige hypotheekgevers mag je meer aflossen dan het boetevrije bedrag als de rente laag is, of hoog (dat vergeet ik altijd). Je zou kunnen bellen of dat nu voor jullie van toepassing is. Dan kun je eventueel nog meer aflossen, gesteld dat je dat zou willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad zo als de huidige rente hoger is dan de door jou betaalde hypotheekrente bij een hypotheek met vaste looptijd. De kans dat dat nu zo is, is gezien de lage rentestanden onwaarschijnlijk.
   Dit geldt overigens voor NL geldverstrekkers, in Dld kan het anders zijn natuurlijk.

   Verwijderen
 3. Gefeliciteerd, gaat goed!
  Wij hebben dit jaar al best veel afgelost. Zo'n 6000 euro al. We willen in de loop van volgend jaar van een tien jaar lopende hypotheek af zijn. Die is nogal duur en het scheelt flink in de maandlasten want elke 1000 euro extra aflossen scheelt ons 10 euro per maand. Nu denken we ook aan zonnepanelen en wellicht gaan we dit jaar dan maar onder onze buffer komen want ook die zonnepanelen gaan ons geld schelen.
  Wij kunnen op de hypotheken met variabele rente onbeperkt aflossen en op die met vaste rente maar 10% per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 2000 euro was volgens planning. Die overige 4000 euro was het bedrag boven onze buffer. Dat was een leuke verrassing :-)
   Scheelt dus 60 euro per maand. We zijn er heel blij mee!

   Verwijderen
  2. Kan ik mij voorstellen, € 60,- is een flink bedrag :)

   Verwijderen
 4. Als je hierna begint met sparen voor de volgende 4500 kun je daar
  straks het heel 2016 van profiteren en pak je de volle 'winst'.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat heb ik ook bedacht maar ik twijfel nog. Wij hebben ook nog veel andere dingen te doen, zoals verbeteringen aan het huis en de tuin. Hiervoor hebben wij ook veel geld nodig, waarschijnlijk laten wij dat voor gaan.

   Verwijderen
 5. In dit tempo houden jullie een deel van het jaar over:-)
  Ik vind dat jullie maar weinig boetevrij mogen aflossen per jaar, meestal is het zo'n 10 à 20% van de hoofdsom. Of was dat nou net het addertje onder het gras voor een 'gunstige' hypotheek?
  Hoe dan ook, jullie zijn goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad weinig, maar 5%.
   Ik was zo blij dat wij überhaupt een Duitse hypotheek konden krijgen dat ik er mee akkoord ben gegaan, achteraf niet zo slim.

   Verwijderen