zondag 6 december 2015

Aan het kopen geslagen!

Inmiddels gaan wij de 18e zwangerschapsweek in en hoewel ik mij voor had genomen niet te vroeg van alles te kopen heb ik mij daar niet helemaal aan kunnen houden. Inmiddels hebben wij toch al 3 aankopen gedaan, dingen die (echt waar) echt nodig waren en koopjes die ik niet kon laten liggen :D


1. Een luierpakket
Natuurlijk ben ik van plan om met wasbare luiers aan de slag te gaan, dus ik heb hier en daar rondgekeken naar verschillende types en prijzen. En zo stuitte ik op ebay op een pakket met tweedehands strikluiers. Volgens de vorige gebruiker hebben zij het nieuw gekocht en ongeveer een half jaar gebruikt. Het pakket bestaat uit:

35 strikluiers
27 molton inlegdoekjes 40x40
15 hydrofielluiers
15 inleggers van kickernappies in verschillende maten (katoen en hennepvezel)
Verschillende wollen overbroekjes in maten 50/56, 62/68, 74/80 en 110/116
Een overbroekje van kunststof 
Een volle rol met luiervlies
een (bijna) volle fles met wolschampoo voor de overbroekjes
een (bijna) volle fles met lanolinekuur voor de overbroekjes
een voorgevormde luier met inleg
een grote waszak


Alle producten zijn van biologische materialen, meestal bio katoen. En doordat het al meermaals gewassen is neemt het beter vocht op. De strikluiers zijn wellicht wat ingewikkelder dan de voorgevormde (katoenen) luiers maar het lijkt mij dat ze een stuk beter drogen aan de waslijn en dat is heel wat waard want wij hebben geen droger (en die gaat er ook niet komen)

Ik heb uitgerekend wat de nieuwprijs van dit pakket zou zijn, dat zou op ongeveer € 300,- neer komen. Wij kochten het tweedehands voor € 118,- Het is veel geld maar hopelijk is dat ook wel waard. Als alles goed gaat en bevalt hebben we alleen nog extra luiervliesrollen nodig, de luiers zijn geschikt vanaf de geboorte totdat je kind zindelijk is.

2. Een autostoeltje
Tja, hoewel wij geen autofan zijn zullen wij er niet aan ontkomen om af en toe met de baby in de auto te zitten. Zeker omdat ik waarschijnlijk in het ziekenhuis moet bevallen, en ja dan wil je ook weer naar huis met de baby. Ook hiervoor keek ik al een beetje rond op ebay en ik vond in het dorpje naast ons (7 km bij ons weg) een Babyschale voor maar € 10,- Het is een prima ding, in hele goede staat en inclusief voetenzak, pasgeborene inzet en regenhoes. Voor die prijs kan je er geen buil aan vallen dus die hebben wij ook maar vast opgehaald!


3. Een schapenvel!
Omdat ik regelmatig bij Valhalla kijk ben ik helemaal verliefd op schapenvelletjes :)
En bij toeval vond ik er eentje hier redelijk in de buurt, het was een half uurtje rijden maar wij hebben het gecombineerd met boodschappen doen. Voor een schappelijke € 15,- ligt hier nu een prachtig en zacht lamsvelletje klaar voor de kleine!


Buiten dat wij door tweedehands te kopen veel geld besparen vind ik het ook heel belangrijk dat wij juist nu blijven denken om het milieu. Uiteindelijk is het meest waardevolle wat je een kind kunt geven een (goede) toekomst en het behoud van de planeet draagt daar zeker aan bij. Bovendien merkt een baby niet of iets nieuw is of tweedehands, hij/zij zal net zo comfortabel leven maar voor minder geld en met minder milieubelasting!

23 opmerkingen:

  1. Als je regelmatig zoekt,zul je wel meer goede aankopen winden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Slim om nu alvast je ogen open te houden voor zulke dingen. Voor je het weet heb je ze nodig (en bijna even zo snel: niet meer nodig...) Zo vond ik ook twee Stokke kinderstoelen, een ergobaby drager en een maxicosi allemaal voor een tientje. En een bedje voor 5 euro... Mooi pakket heb je gevonden zeg!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Ik zoek inderdaad ook nog half naar een drager of draagdoek. Ben ook heel erg blij met het luierpakket :)

      Verwijderen
  3. Goed geslaagd zeg ! Hier twee zwangere dochters , allebei in the mood voor 2e hands. bespaart je echt zoveel geld.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker, dat geld kan je beter in je zak houden voor als het echt verschil maakt ;)

      Verwijderen
  4. Voor ons eerste kleinkind heb ik destijds ongeveer 65 wasbare luiers gemaakt naar het model van een tweedehands gekochte luier (kiddybips ?). Die luiertjes waren zo goed als volledig met recyklagemateriaal gemaakt : flanel van afgedankte lakens, absorberende kern van afgedankte sponshanddoeken. Enkel de elastiekjes voor rugzijde en beenopeningen en de velcro om de luiertjes te sluiten waren nieuw. Ons kleinkind had een gans gamma luiertjes in allerhande verschillende kleurtjes en prints aangezien ze gemaakt waren van flanellen lakens die we links en rechts van familie en vrienden kregen.
    Onze dochter heeft die luiertjes, die ik met heel veel geduld en liefde gemaakt had, gebruikt tot 6 maand en is nadien overgeschakeld op wegwerpluiers omdat haar partner vond dat wasbare luiers teveel werk met zich meebrachten.
    Dochterlief heeft al 'mijn' luiertjes via een tweedehandssite verkocht. Voor het tweede kindje gebruikte ze opnieuw wegwerpluiers en toen de derde geboren werd; liet ze me weten dat ze opnieuw wasbare luiers zou gebruiken. Ik ben in elk geval niet zo stom geweest om de luiers te maken aangezien ze mijn vorige collectie volledig verkocht had. Via tweedehandssites en freecyclesites heeft ze de benodigde luiers, overbroekjes, inleggertjes gratis kunnen krijgen. Idem voor alle babymateriaal en kleertjes. Ons derde kleinkind draagt die luiertjes nog steeds (16 maand) en tegen dat die zindelijk is, zullen de luiertjes 'doorschuiven' naar het op komst zijnde broertje of zusje.... liesbet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wow, ik vind het eigenlijk een beetje zielig voor je :)
      Wat lief dat je zoveel moeite hebt gedaan voor je dochter en kleinkind, jammer dat het allemaal verkocht is.
      Wel goed dat je het niet nog een keer gedaan hebt. Waarom is je dochter bij de derde toch weer van gedachte veranderd?

      Verwijderen
  5. Wij hebben bij beide kinderen alles nieuw gekocht en daarna is het naar schoonzusje gegaan en daarna naar tweede schoonzusje, ze hoefden er niet voor te betalen. Inmiddels gebruikt een nichtje van schoonzusje de spullen. Wij blij, anderen blij een win win situatie. Tenslotte moet altijd iemand de spullen nieuw kopen om tweedehands of ouder mogelijk te maken.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vind het net verstandig van je dat je al op je gemak bezig bent met spulletje te kopen voor jullie kindje. Je voelt je nu goed en hebt de tijd om alles te vergelijken en aan te schaffen. Vond het zelf ook een gerust gevoel dat alles wat nodig was, al een tijdje voor de uitgerekende datum, netjes gewassen en gestreken in de kast lag en al in huis was.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een geweldige aankopen!
    Ik wil nog wel even waarschuwen voor de inlegvelletjes, als je een eigen septic tank hebt moet je ze niet doorspoelen. Ze vergaan heel langzaam.
    Borstvoedingsontlasting is heel makkelijk uit te wassen (vond ik tenminste) en ik zou zeker zolang er nog geen vaste voeding wordt gegeten ook zonder die vellen proberen.(tot zover het ongevraagde advies).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip! Ik zal het in het begin ook zeker eens zonder proberen.

      Normaal gesproken zou je de vellen na een plas wassen en als ze bepoept zijn weggooien. Wij zijn van plan ze te composteren, in het toilet gooien was niet eens in mij opgekomen :)

      Verwijderen
    2. De meeste velletjes zijn van viscose. Ook de bio en zijn maar voor 80 procent afbreekbaar. Ikzelf heb een hekel aan die dingen. Heb ook aardig wat keren gelezen dat mensen ze doorspoelen. Ik weet niet of er 100 procent afbreekbare zijn, maar ik ben ook al twee jaar uit de luiers. Wie weet wat er nieuw is op de markt. Helena

      Verwijderen
    3. O hoor net van mijn zusje dat je ook velletjes van cellulose hebt en die zijn wel 100 procent afbreekbaar. Nou op de composthoop maar die dingen dan.helena

      Verwijderen
  8. Als je nou slim bent ga je nu zelf slapen op de schapenvachtje. Leg het in je bed, en het zal naar jou gaan ruiken. Als je dan straks je kind er op legt, ruikt het naar jou en dat werkt rustgevend.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk, ik was dat wel van plan maar nu nog niet. Na 6 maanden zal het waarschlijnlijk zo vies zijn dat het gewassen moet worden :)

      Verwijderen
  9. Volgens mij verkopen ze bij de KIK ook heel erg leuke en goedkope babypakjes van biologisch/organisch katoen, zonder gifstoffen e.d.
    Voor 5,95 heb ik al menigeen heel blij gemaakt in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Gefeliciteerd met je aankopen . Toen onze dochter geboren werd 27 jaar geleden was het bijna nog normaal katoenen luiers .Tegenwoordig kijken ze vaak op tegen het werk , maar één van de voordelen is naast het milieu dat ze vaak sneller zindelijk zijn omdat ze voelen dat de luier nat is .

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk hoor om jouw voorbereidingen zo te zien. Ik zelf ben op 3 december bevallen van een prachtige zoon, Nathan.
    Uiteraard lekker borstvoeding geven nu. En voor het lekken tijdens het voeden (Toeschietreflex komt bij beide borsten) gebruik ik nu lekschalen van Avent. Ik heb in een week tijd al bijna 2 liter in de vriezer liggen. En in de diepvries is dit dan 6 maanden houdbaar!
    Als het lekken straks een beetje over is gebruik ik ze niet meer omdat je dan overstimuleert maar nu met de stuwing is het heerlijk!
    Maar ik heb de schalen van mijn zus gekregen en die heeft 4 kindjes BV gegeven, zijn we toch weer duurzaam bezig.
    Ik heb zoogcompressen gemaakt van 2 lagen molton en een laagje fleece eromheen gevouwen zodat je een antilekrandje krijgt. Ze werken super, lekken echt niet door en zitten veel fijner dan de wegwerpvariant!
    Wij hebben van deze en gene nog wat papieren luiers gekregen dus daar zit de kleine nu nog in maar over een dag of 2 gaan we over op de vouwluiers. Jouw pakket ziet er prima uit en wij hebben idd voor vouwluiers gekozen vanwege de droogtijd maar het is ook vele malen goedkoper dan voorgevormde luiers! Die zijn vaak 15 euro per stuk nieuw. Let op je wasmiddel, als je zelf maakt en er zit een te hoog gehalte aan zeep in dan vormt zich een coating over de vezels en worden de luiers niet meer schoon en gaan enorm stinken! Ook nemen ze dan amper nog iets op. Wij gebruiken daarom maar weer Ariel, maar minstens de helft van de aanbevolen dosering. En de poepluiers week ik een nachtje voor in koud water.
    Zo, maar hier is alles dus in geniet modus. Heerlijk babyknuffelen en genieten en het hele huis is in extase =D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gefeliciteerd!! Ik heb nog aan je gedacht, leuk dat je de tijd neemt om je te melden!
      Ik gebruik momenteel geen zelfgemaakt wasmiddel maar die van AH puur en eerlijk, ik gebruik ongeveer een theelepel per keer dus erg zuinig. Lijkt mij dat het daarmee wel goed komt!

      Zoogcompressen zat ik ook al naar te kijken, lekschalen had ik nog niet van gehoord. Weer wat geleerd, bedankt voor de tips en geniet ze!

      Verwijderen
    2. Wij zijn ook aan de wasbare luiers. Voor was advies moet je eens kijken of clothdiaperfiles. Zou zonde zijn als je ze heel snel moet gaan strippen. En als je facebook hebt kun je je aanmelden voor de groepen: wasbare luiers, Luier markt, Draagpraat (voor ergonomisch dragen), borstvoeding natuurlijk |VBN. Super handig om mee te lezen en om advies te vragen!
      Mariska

      Verwijderen
  12. Wat een super groot pakket heb je gekocht en inderdd 118,- is ook best wel geld maar als je 5 pakken luiers heb gekocht ben je het ook kwijt ;-)
    Hier heb je nog veel plezier van en kun je later misschien ook weer door verkopen.

    BeantwoordenVerwijderen