woensdag 27 april 2016

Kennismaken met de verloskundige

Gister was een drukke dag. Ik heb eindelijk een Duitse verloskundige gevonden die aan thuisbevallingen doen, en gisteren kwam ze langs om kennis te maken. Omdat het eigenlijk de enige is in de wijde omtrek heb je niet veel keus, en het kan dus zijn dat het niet klikt of dat je niet op een lijn zit. Kán, maar dat was niet zo.

We hebben volgens mij wel een uur gepraat over wat ik wil, hoe ik mij voel, hoe wij over bevallen denken, welke situaties kunnen voorkomen en ik kreeg heel erg het idee dat we op een lijn zitten. Ik heb met haar na een uur al een betere vertrouwensband dan ik in de afgelopen maanden met mijn gynaecoloog heb opgebouwd ( maar dat is ook niet moeilijk te overtreffen). De conclusie is dat zij net als ik geloofd dat het bevallingsproces (indien het goed verloopt) zo min mogelijk verstoord moet worden. Zij zal er bij zijn maar vooral op de achtergrond en ze is dan daar voor 'als er wat is'.

Van mijn gynaecoloog hoorde ik dat er in de praktijk minder dan 1 thuisbevalling per jaar is, de laatste was twee jaar terug en dat was per ongeluk. En dit gaat om een grote praktijk! Het is heel jammer dat het de verloskundigen (met een eigen praktijk) eigenlijk onmogelijk gemaakt wordt om nog thuisbevallingen te begeleiden, de verzekering voor hen is zo duur dat het eigenlijk niet loont om nog te werken. Dus de meeste begeleiden enkel voor en na de bevalling óf zijn in dienst van het ziekenhuis en werken daar. De verloskundige die ik gevonden heeft doet de thuisbevallingen uit overtuiging, en ziet het als een roeping. Persoonlijk vind ik het een schande dat je als vrouw de keus ontnomen wordt, als je gezond bent en je kindje ook en je woont op redelijke afstand van het ziekenhuis dan zou het gewoon mogelijk moeten zijn. Helaas ziet het er naar uit dat de mogelijkheid hier in Duitsland gaat verdwijnen, echt jammer!

De verloskundige gaat vanaf nu mijn zorg overnemen van de gynaecoloog zodat ik daar niet meer heen hoef (tenzij er wat is). Volgende week komt ze weer langs en dan kan Maarten haar ook ontmoeten. En dan gaat er voor het eerst in mijn zwangerschap een zorgverlener aan mijn buik voelen in plaats van erin 'kijken' met een echo apparaat. Cool :) 

Verder zijn ook nog mijn ouders op bezoek geweest, erg leuk en gezellig. De bezoeken overlapten elkaar dus ze hebben zelfs de verloskundige nog even kunnen ontmoeten. Het is waarschijnlijk het laatste bezoek voor de bevalling dus nu konden we nog even bijkletsen. Ook hadden mijn ouders weer boodschappen en bestellingen voor mij meegenomen uit Nederland, zo handig is dat :) 
Wat ik ook helemaal leuk vond waren de babykleertjes die ze meenamen, die ik van Heidi kreeg (bedankt Heidi!). Altijd leuk om kleertjes uit te zoeken :D

Toen Maarten vroeg thuis kwam was mijn leuke dag compleet! Helaas bleek het allemaal wat te veel vandaag want ondanks dat ik om 10 uur in bed lag kon ik niet in slaap komen. Ik heb eerst uren liggen denken en verwerken en toen tegen twee uur kreeg ik buikkrampen die aanhielden tot een uur of vier. Ik ben er zelfs nog even uit gegaan om wat te drinken en een stukje fruit te eten in de hoop dat ik daarna wel kon slapen, maar het mocht niet baten. Uiteindelijk ben ik pas tegen een uur of 5 in slaap gevallen, en niet lang daarna ging Maarten's wekker.

Gelukkig hoef ik niet te werken, want ik ben gewoon stug blijven liggen. En de aanhouder wint, uiteindelijk heb ik toch nog een paar uur slaap kunnen pakken. Natuurlijk was het wel half 12 toen ik mijn bed uit kwam, maar dat moet kunnen :) Het voordeel is dat na een slechte nacht meestal een hele goede volg, dus ik verheug mij op vannacht!

17 opmerkingen:

 1. Heel fijn voor je dat je een verloskundige hebt gevonden, die krampen waren waarschijnlijk oefenweëen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zoiets dacht ik wellicht ook, hoewel ik dacht dat oefenweeën ook een soort ritme hadden. Mijn kramp was meer constant. Maar het heeft zeker te maken met het feit dat ik mijn uitgerekende datum nader :)

   Verwijderen
  2. Bij iedereen is het weer anders, mijn weëen voelde als krampen aan.

   Verwijderen
 2. Wat fijn om te lezen dat je een passende verloskundige gevonden hebt!Ik gun het jullie zo om een mooie fijne start te maken met jullie kindje.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat er toch nog een verloskundige is die thuisbevallingen doet!
  Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ben zo blij voor jullie, dat je die verloskundige hebt gevonden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat fijn dat jullie een verloskundige hebben gevonden waar je klik mee hebt. Op naar een ontspannen bevalling.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wauw dat is super nieuws! ja en dan moet je hoofd dat even verwerken ja. Maar gelukkig mag je inderdaad rustig blijven liggen en dat helpt ook al slaap je niet.
  pak vooral die rust, die heb je straks nodig! fijn dat je nu met een gerust hart alles los kan laten. want volgens mij was dit het enige grote ding wat je nog in de weg stond zeg maar toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, dit was het laatste ding waar ik mij nog druk om kon maken :) Dus het is zeker een enorme opluchting!

   Ik blijf ook altijd expres in bed liggen als ik niet kan slapen. Mijn moeder zei altijd 'al slaap je niet dan rust je toch'. Bovendien hoe meer ik in huis rond ga lopen en dingen ga doen, des te meer verschuif ik ook mijn ritme.

   Verwijderen
  2. dat zeg ik ook altijd tegen mezelf!

   Verwijderen
 7. Fijn dat je toch een verloskundige hebt kunnen vinden. En dacht ook meteen bij die krampen dat het oefenweeen zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijn dat je een verloskundige gevonden hebt en dat het klikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nu alleen nog oefenen op ontspannen en in je lijf mee gaan. Als ik je verhaal over de nacht lees, gaat dat al prima. Succes met de marathon.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat heerlijk dat je een verloskundige gevonden hebt en dat ze de thuisbevalling kan doen .Jammer dat het ook in Dld steeds moeilijke wordt om een keus te hebben. Het is inderdaad een verschil of je bij de verloskundige of gynaecoloog loopt. En grappig wat je schrijft over het niet kunnen slapen maar toch uitrusten mijn moeder en oma zeiden dat ook altijd en ik zei het ook tegen de kids. Nog een fijne laatste periode van de zwangerschap.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik woon in Zeeuws-Vlaanderen en mag eigenlijk ook al niet meer thuis bevallen. Ook op Walcheren maakt het uit aan welke kant van het kanaal je woont of je thuis mag bevallen.
  Pas met 32 weken hoorde ik dat er een verloskundige was die wel aan thuisbevallen deed in Zeeuws-Vlaanderen (vertelde de thuiszorg) maar toen had ik al een band met de verloskundigen van het ziekenhuis. Verloskundigen vind ik ook fijner dan de gynaecoloog al ligt het er bij de laatste maar net aan welke je treft.
  Er wordt als reden gegeven voor niet meer thuisbevallen dat je dan niet op tijd in het ziekenhuis bent maar ik hoorde laatst ook nog een andere, hoe waar deze is weet ik niet maar het klinkt plausibel. Sommige (streng)gelovige aanstaande moeders zouden anders niet naar het ziekenhuis te krijgen zijn en als het dan om een medische reden niet thuis kan, komt een verloskundige in een moeilijk parket (wel thuis helpen en wat als het dan misgaat <-> niet helpen en wat als het dan misgaat?).

  Overigens dat van rusten als je niet kan slapen staat ook in "veilig zwanger" van Beatrijs Smulders, al is het wel beter om een soort ritme aan te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook dat als het om het begeleiden van een zwangerschap gaat dat een verloskundige beter gekwalificeerd is. Zij kijken over het algemeen meer naar het geheel, de persoon terwijl de gynaecoloog meer kijkt naar je voortplantingsorganen.

   Verwijderen