vrijdag 8 april 2016

Veilige zonnebrandcreme

De zomer staat voor de deur en dat betekend zon! Heerlijk! Nu ben ik altijd erg voorzichtig als het om de zon gaat, zo zit ik niet veel in de zon en zeker niet tussen 12 en 3 uur. Ook draag ik vaak een hoed en smeer ik mijzelf goed in, better save than sorry. Zonnebrandcreme is eigenlijk de enige 'normale' cosmetica die ik nog gebruik.

Maar deze zomer is er iets anders, wij gaan een baby hebben. En baby's moet je helemaal goed beschermen tegen de zon. Dus buiten dat we de baby niet in de zon leggen, en ook nog de huid (deels) bedekken, wil ik toch een zonnebrandcrème zodat we de baby niet helemaal binnen hoeven te houden ;). Ik heb al een beetje lopen zoeken maar ik vind het erg lastig, wat een keuze!

Ik ben na mijn zoektocht nu uitgekomen op zonnecrème van het merk Lavera, zo te zien zelfs bij de 'normale' drogisterijen te krijgen hier en ook online. Biologisch, niet te duur, niet te veel rare synthetische ingrediënten en geen nano-deeltjes. De zonnecrème van Hipp lijkt mij ook niet slecht, hoewel ik daar niet helemaal uit de ingrediënten kom, en deze is volgens mij niet biologisch. Bovendien zijn ze in prijs vergelijkbaar dus dan wint biologisch voor mij.

Wat mij betreft is het heel erg belangrijk dat de crème geen rare of dubieuze ingrediënten heeft, geen parfum en geschikt is voor de (zeer) gevoelige huid. Een biologisch product heeft zeker een streepje voor, het product moet dierproefvrij zijn en de prijs is natuurlijk ook iets om mee te wegen. Een grotere verpakking heeft altijd de voorkeur want daardoor heb je minder afval :) En natuurlijk crème in plaats van spray wegens persoonlijke voorkeur. Ik zal de crème gebruiken voor de baby maar ook voor onszelf. En ik ben niet bang voor een witte waas, dan weet je tenminste waar het al zit ;)
Heeft iemand nog tips? Ervaringen? Veel verstand van zonnebrandcrème of cosmetica in het algemeen? Welk product gebruik jij en waarom?

49 opmerkingen:

 1. Ik gebruik het niet meer. Ik kom wel in de zon, maar met mate en ik ga dus niet zitten bakken om bruin te worden. Zo kan mijn lichaam vitamine D aanmaken en neem ik bescherming.
  Als ik toch zonnebrandcreme zou gebruiken dan idd een merk zonder nanodeeltjes of andere troep. Het merk Lavera ben ik ook al regelmatig online tegen gekomen als veel gebruikt merk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor babies vind ik ook de smeerbaarheid erg belangrijk. Sommige creme's zijn zo stug en dan zit je haast aan dat babyhuidje te sjorren.. nee dat is echt iets om even uit te proberen. Wij stellen denk ik iets minder eisen aan de zonnebrandcrime dan jij, maar ons bevalt No-Ad oa verkrijgbaar bij de Etos, ons erg goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die wilde ik ook net zeggen. No-add bevalt ook erg goed bij de ecceem huid van mijn kinderen. Niet duur, smeert heel erg goed, en bevalt ons stukken beter dan de duurdere merken wegens de geur en smeerbaarheid.

   Verwijderen
  2. Ik heb even gekeken en de No-Ad zonnebrandcreme voldoet inderdaad niet aan mijn strenge eisen :)

   De crème bevat chemische zonnefilters, waarvan twee (homosalate en Benzophenone-3) die mogelijk toxische effecten hebben op de organen en de hormoonhuishouding verstoren.

   Daarnaast bevat de creme ook nog Ethylparaben, Butylparaben, Propylparaben, Isobutylparaben. Stoffen die in verband worden gebracht met hormoon verstoringen.

   En er zit ook nog Retinyl Palmitate in, wat in een aantal studies verband word gebracht met huidkanker.

   In het geval van 'better save than sorry' is dit een crème die ik niet ga smeren :)

   Verwijderen
 3. Ik vind de zonnebrandcreme van Lavera superfijn, maar de ene factor smeert fijner uit dan de andere (welke weet ik niet meer). Mijn zoon heeft rood haar en een hele gevoelige huid voor zon maar verbrandt echt niet met deze creme.
  Groetjes, Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn ervaring met andere crèmes is dat de hoge factor vaak moeilijker smeert dan de lagere. En hoewel smeerbaarheid belangrijk is, zijn het vaak extra chemische toevoegingen die iets beter smeerbaar maken. Dan maar liever wat minder smeerbaar.

   Verwijderen
  2. In cremes met een hoge factor zit vaak zink en dat smeert een stuk lastiger.

   Verwijderen
 4. Gewoon, niets. En we zijn hier allemaal nogal bleek en blond. Het is gewoon een kwestie van opletten. Met zonnebrandcreme denken mensen dat het best kan, je kinderen tussen 12 en 3 in de brandende zon maar dat vind ik dan weer geen goed idee.

  Lang leve vitamine D enzo. Wat wij doen: we zijn heel veel buiten en ik wen ze langzaam aan de zon. Op die eerste mooie dagen gaan we geregeld even naar binnen of in de schaduw. Als we gaan fietsen, trek ik ze een lang shirtje aan. Op dagen met heel felle zon gaan we midden op de dag naar binnen.

  Ik had ook eerst die creme van lavera, worden ze mooi groen van :) maar die heb ik eigenlijk zelden gebruikt. Mijn kinderen zijn nooit verbrand, ik kijk geregeld en als ik denk dat het te hard gaat gaan ze even een tijdje naar binnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben eigenlijk nog nooit verbrand en heb er ook helemaal geen aanleg voor. Ik ben ook een donker type en heb een beetje Indisch bloed. Maarten daarentegen is een super blonde Hollander die ook veel buiten werkt, en dan de zon niet kan vermijden.

   Je hebt gelijk dat veel mensen denken dat zonnebrandcrème gelijk een vrijbrief is om dan maar in de zon te lopen. Veel mensen 'verversen' de crème ook niet in de loop van de dag of na het zwemmen. Dan heeft het natuurlijk helemaal geen zin :)

   Mijn ervaring is dat hoe je ook je best doet, je gezicht en handen zitten veel in de zon. Ik heb ook geen zin om mij te veel aan te kleden in de zomer, en ook in de schaduw heb je vaak bescherming nodig. Vandaar dat een tube crème hier in huis wel standaard is. En vaak ook een in de tas van Maarten, in de hoopt dat hij hem gebruikt :)

   Verwijderen
  2. Groen? Oh, haha, dat heb ik nog nooit gezien. Toen mijn kids klein waren smeerde ik ook weinig, dan heb je het inderdaad in de hand. Maar nu met pubers........die gaan natuurlijk juist in de zon om die tijd. Dan liever met Lavera (zolang ik dat nog kan bepalen dan he).
   Groet, Jolanda

   Verwijderen
  3. Herkenbaar wat Valhalla schrijft. Sinds ik zeg maar Hausfrau ben ben ik bruiner dan ooit. En dat niet omdat ik nu eindelijk tijd zou hebben om te zonnebaden ;-)... Maar het gaat nu gelijkmatiger. Ik smeer niet en we gaan vanaf de eerste zonnestralen (of zonder zon) regelmatig naar buiten. Zo wennen we langzaam. Toen ik als tiener/student in de weekenden en vakanties ging bakken in de hoop die bleke huid nou eens bruin te krijgen, verbrandde ik altijd als een malle. En nu, nu ik niet bak, ben ik dus bruiner dan ooit in de zomer. Vitamine D hebben we o zo nodig, dus smeren doe ik niet. Je kan het trouwens ook zelf maken, zonnecrème. Ik las hier bijv daar iets over: http://christennatuurlijkenlogisch.blogspot.nl/2015/02/zonnebrandcreme-zelf-maken.html

   Verwijderen
  4. o en ik gebruik trouwens wel eens wat kokosolie om in te smeren als het echt te hard gaat. Dat heeft ook een (lage) uv-werende factor.

   Verwijderen
 5. Ik weet niet of ik als baby/kleuter ooit ben ingesmeerd en in de zomer waren we in de weekenden en vakanties altijd op de boot op het water. Kan me niet herinneren dat we tussen bepaalde tijden binnen moesten zitten. En dat zou dan ook echt krap binnen zijn in de kajuit want de rest was open. We zeilden, zwommen en speelden in de volle zon. Ik kan me wel herinneren dat een van de kinderen rood haar had en altijd hoedje op had.
  En zal toen ook nauwelijks keus zijn geweest in de 50/60 er jaren aan cremmetjes en zeker niet die aan allerlei hedendaagse eisen van bezorgde moeders zouden hebben voldaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Maar misschien had je vroeger meer kleding aan? Dat beschermd natuurlijk ook. Daarnaast zie je dat er juist veel huidkanker is onder mensen tussen de 60-74 jaar, wellicht doordat zij tijdens hun jeugd te veel aan de zon zijn blootgesteld?

   Bron: http://nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/kanker/huidkanker/cijfers-huidkanker-prevalentie-incidentie-en-sterfte-uit-de-vtv-2010-kopie/   Voor mij is het belangrijk om voorzichtig te zijn omdat slecht omgaan met de zon de kans op huidkanker vergroot. Dat wil niet zeggen dat je het ook krijgt maar ik pas liever op, niet alleen met mijn kind maar ook zelf. Om diezelfde reden ben ik bijvoorbeeld ook gestopt met roken en laat ik mijn kind niet in een rookhol zitten.   Het ontstaan van huidkanker houdt verband met:

   UV-licht: de totale hoeveelheid ultraviolette straling die een mens in de loop van zijn leven opdoet. De cellen van onze opperhuid zijn uitgerust met een speciaal reparatiesysteem. Zij herstellen schade die door UV-straling in ons DNA ontstaat. Als een DNA-beschadiging op een belangrijk punt in het erfelijke materiaal niet gerepareerd wordt, ontstaat er een kwaadaardige cel. Deze kan groeien en uitmonden in huidkanker.

   Een overmatige blootstelling aan ultraviolette straling tijdens de kinderjaren (tot ongeveer 15 jaar). Hoe hoger de UV-belasting in de jeugdjaren, hoe groter het risico op basaalcelkanker op latere leeftijd.

   Het aantal keren dat iemand verbrandt. Naarmate een mens in zijn leven vaker verbrandt, neemt het risico op huidkanker toe.


   Het aantal keren dat iemand een nog niet gewende
   (= niet verdikte) huid van het ene op het andere moment volop aan ultraviolette straling blootstelt.

   Bron: http://www.antoniuskankercentrum.nl/huidkanker/oorzaken/

   Verwijderen
  2. Er werd simpelweg toen ook nog niet over eventuele gevaren voorgelicht, of was er nog niet veel over bekend over oorzaken. Vroeger werd ook nooit kanker gezegd maar "K".

   En nee we werden zeker niet extra aangekleed, in een kleine ruimte van boten is weinig extra aan boord ook. Parasols had ook vrijwel niemand, na ook teveel plek in. Waarschijnlijk zochten we de schaduw van de bomen op als het erg warm was.

   Verwijderen
  3. In die jaren gingen mensen ook niet of zelden op vakantie naar zonvakantielanden. En volgens mij werd het pas in de jaren zeventig ineens mode om heel bruin te worden.

   Verwijderen
  4. Ja inderdaad dat zal ook mee gespeeld hebben.

   Op het water verbrandt je vaak ook sneller door de weerspiegeling op het water.

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik met mijn dochter (40) ook niet al te voorzichtig ben geweest en als ik nu moeder zou worden wellicht iets meer maar niet zoals hier beschreven wordt.
   Maar op zoveel letten of bang voor zijn als nu dat gaat mij te ver, al wilde ik natuurlijk ook goed voor mijn kind zorgen en heb ik voor mij gevoel ook gedaan - en nog. Sommige a.s. moeders zouden er een schuldgevoel van krijgen als ze lezen wat andere doen.

   Verwijderen
  5. Het is ook niet echt bewust dat we binnen zitten, maar de meesten van ons hebben echt de schurft aan een brandende zon en 20 graden of hoger. Alleen de oudste niet, net als haar vader.

   Ik bedoelde ook niet te zeggen dat jij je baby insmeert straks en vervolgens lekker laat bakken, moge dat duidelijk zijn ;)

   Verwijderen
 6. Misschien kun je eens kijken of Suncover (uncover scincare) wat voor je is. Het is van dr. Jetske Ultee zij heeft ook een hele site vol met informatie over alle ingredienten en haar onderzoek naar schadelijke stoffen. Het is niet goedkoop maar dat neem ik voor lief.
  Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben speciaal naar de badkamer gelopen om te kijken wat hier nog staat van vorig jaar ;-) Earth-line maar dat smeerde niet fijn en lovea, dat beviel wel goed. Ik smeer alleen als je echt vol in de zon bent, bijv op de fiets.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. lavera kun je krijgen bij rossmann en bij DM drogisterijen.Dan kun je even kijken hoe de creme "voelt" en eruit ziet, voordat je meerdere tubes koopt.
  Groetjes, Rita

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik smeer me niet in. Ik verbrand binnen een kwartier als ik me insmeer. Daarnaast heb ik overal vochtblaasjes en nog weken schilfers en jeuk.
  Ik heb in februari al buiten gezeten in een hemdje. Vandaag ben ik drie uur buiten bezig geweest in t shirt. Komende zomer neem ik een witte sjaal mee die ik om kan slaan rond de middag. Ik bak niet, ik ben bezig, meestal zoek je dan de schaduw wel vanzelf op.

  Hoe biologisch, milieutechnisch verantwoord het spul ook is, mijn huid besluit te vertrekken zodra ik het opdoe.

  Als kind werd ik niet ingesmeerd. Ik trok een doek over mijn schouders en zat in de schaduw. Laatst bij de dermatoloog geweest en die gaf aan dat ik beter kan doen wat ik gewoon ben dan insmeren en dan wel verbranden.

  Ik heb middenbruin haar, weinig moedervlekken en sproeten, altijd een beetje bruin en verbranden doe ik zelfs op de evenaar niet binnen vijf uur.

  Ooit waren we in de namiddag bij een zwemplas en mijn zusje werd ingesmeerd, levert een medestrandgenoot mijn moeder commentaar dat ze mij niet insmeert. Mijn moeder smeert me in en ik kom tien minuten later bloedend van het krabben terug.. Dat is de laatste keer dat ik zonnebrand op heb gehad. Ik krijg al bultjes als ik een oppaskind insmeer met zonnebrand. Dat doe ik met handschoenen aan inmiddels. En dat kind smeer ik in met.. Lavera.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Er zijn UV werende zonnezeilen te koop, die kun je gemakkelijk op verschillende plekken vastzetten. Verder vooral in de vroege ochtend en namiddag naar buiten en tussen 10 en 4 binnenblijven. Hoedje op, shirtje aan (neusjes blijven snel verbranden helaas). Een van onze kinderen hoeft maar naar de zon te wijzen en verbrandt al, dat is een roodhaartje en die gaat liever in de avond naar buiten. En zwemt in de namiddag met een Tshirt aan en ligt daarna in de schaduw.
  Sinds een jaar of 4 smeer ik mezelf (behalve die neus dan, flinke gok is het) niet meer in en ik verbrand niet. In de zomer eet ik extra groenten en fruit en dat schijnt te helpen, meer basische voedingsmiddelen dan zure of zo. Maar hou me ten goede want ik praat iemand anders na zonder het uit te hebben gezocht.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik smeer inderdaad ook gezicht, schouders (indien bloot), armen en hals voornamelijk. Sommige plekken verkleuren nu eenmaal sneller.

   Ik heb ook een keer een onderzoek gelezen waarbij mensen tomatenpuree aten, zo'n klein blikje per dag, en dat hielp ook tegen verbranding. Het had iets te maken met de lycopeen in de tomaten, dus het kan best wat je zegt.

   Verwijderen
 11. Lavera, prima bescherming! Baby en kind altijd onder parasol o.i.d. en om de ziveel tijd insmeren. Mijn kleinkinderen in Australië dragen speciale UV-werende speel- en badpakjes!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Onlangs gelezen dat kokosolie een goede zonnebrand crème zou zijn.
  Heb het zelf nog niet gebruikt dus heb er geen ervaring mee.
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Zoek eens op internet naar Jetske Ultee, baby zonnebrandprodukten. Jetske is onderzoekarts, dermatologie !

  Met groet, Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wij gebruiken die van Lavera voor zoontje, wat moeilijker smeerbaar, maar dat vind ik niet erg. zelf gebruik ik die ook, ik heb huidtype 1, wel donker haar, maar blauwe ogen en sproeten. Ik verbrand echt super snel, dus liever smeren voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zou ook gelijk twee tubes kopen, mijn ervaring is dat je ze nog al snel kwijtraakt.
  Heb je al een goede verloskundige gevonden en weet je moeder al dat je eventueel ongeassisteerd wil bevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt, ik denk ook dat ik ze online bestel en dan is het goedkoper om er twee te bestellen vanwege de verzendkosten.

   Ik ben nog bezig met het zoeken naar een verloskundige en heb nog niet uitgebreid met mijn moeder erover gesproken.

   Verwijderen
 16. Zelf smeer ik amper. Ook de kinderen niet. In het boek 'art d'eco' van kelly eeckhaut staat dat kokosolie en kariteboter al van zich zelf beschermen. Ze gebruikt deze samen met zinkoxide. Die voor de extra bescherming zorgt.
  Ga dit jaar haar recept proberen. Trouwens een heel leuk boek. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En kinderen binnen houden of in de schaduw..... als baby makkelijk maar als ze groter worden niet haalbaar. Net als t shirt aanhouden 😂 in mijn geval dan hè. Smeren is ze nog wel aan te leren, maar ze willen toch zwemmen met vrienden en een beetje een kleur hebben.wat moeders er ook van vindt.

   Verwijderen
  2. Bedankt voor de tip! Ik zal er eens naar kijken.

   Verwijderen
 17. Ik ben super fan van alles van Lavera, te koop bij Rossmann en ook zeer betaalbaar. Zonder allerlei rottigheid erin, van tandpasta tot shampoo, make up en zeep. Wist niet dat ze ook zonnenbrandcreme hadden, ik ga op zoek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij de Rossmann (en volgens mij ook DM) hebben ze alleen de kleine tube zonnecreme. Die is € 7,99 voor 75 ml, online koop je de grote verpakking van 200ml voor € 9,95. Dat scheelt nogal wat!!

   Verwijderen
 18. Zonkracht is belangrijker om in de gaten te houden. In deze periode is er veel zonkracht, lastig voor de huid die de hele winter binnen was. Ik heb een ernstige zonneallergie gehad, blaasjes, nee blazen, tot in mijn oren,op mijn lippen...ik kon zomers niet naar buiten. Nu is het minder en gaat het goed als ik in voorjaar regelmatig zonkracht in de gaten houdt en opbouw aan tijd buiten verblijven. Ik smeer niets uit de chemische hoek...daar kreeg ik nog meer last van.Als ik wat smeer is het kokosolie of olijfolie(puur, uit de boomgaard van vrienden in Spanje)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed punt, de zonnekracht kan je je flink op verkijken omdat het niet perse heel warm hoeft te zijn om te verbranden!

   Verwijderen
 19. Ik heb geen idee of het werkt. Toen wij vorig jaar op vakantie waren in Turkije was er
  een prachtige Turkse dame die zichzelf een paar keer dagelijks insmeerde met goede olijfolie. Ze had de meest prachtige huid die ik ooit had gezien en verbrandde niet. Ik als uber blonde Nederlander smeerde met factor 50 en nog had ik tweedegraads brandwonden. Nadat ik zo verbrand was gaf ze mij de tip om mijn verbrande plekken in de smeren met olijfolie en binnen een paar dagen was de pijn weg en de blaren verdwenen. Het is het proberen waard, ik zou het wel eerst op mijzelf proberen en niet op mijn kindje 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat hier twee verschillende dingen spelen. Olijfolie is zeker verzorgend voor de huid, maar het lijkt mij geen bescherming tegen zonnebrand.
   Ik denk dat de Turkse dame vanuit zichzelf niet verbrand, net zoals anderen die in zonnigere gebieden wonen. Zij hebben vaak een andere huid/ tolerantie.

   Verwijderen
 20. Ik heb 2 jaar geleden de crème van Lavera gebruikt toen we in Griekenland waren. Ik ben grote fan van Lavera maar de zonnebrandcreme koop ik niet meer. Wij kopen zonnebrandcreme alleen nog als we in Griekenland zijn. In NL gebruik ik het amper. Daar kopen we Korres en AveVita. Korres is ook in Duitsland te koop en vind ik fijner. Niet zo dik en stug als Lavera. Dr Bronner is ook 100% biologisch en vegan. Weet alleen niet of ze al zonnebrandcreme hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb inmiddels een tester van lavera gebruik en vond de smeerbaarheid best ok. Het heeft ook bijna geen geur, dus dat is fijn.
   Het merk Korres vind ik wel heel prijzig in vergelijking met lavera, dan probeer ik liever de lavera eerst eens :)

   Bij dr. Bronner vond ik geen zonnecreme, maar ik herinner mij ineens dat ik nog een reuze verpakking milde vloeibare zeep heb staan dus dank :)

   Verwijderen
 21. Heb je je mama al laten weten dat je ongeasissteerd wil bevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Wij gebruiken ook de zonnebrandcreme van Lavera inderdaad voor onszelf en die bevalt goed. Voor de baby waarschijnlijk dus ook :). Mogen baby's de 'volwassenen' variant gebruiken of is er een kindervariant van?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op de website staat bij de 'gewone' versie:
   "Besonders geeignet für empfindliche Baby- und Kinderhaut."

   Dus hij kan prima op baby's gesmeerd worden.

   Verwijderen
  2. Ah perfect, dank je wel! Hoe gaat het met je zwangerschap?

   Verwijderen
 23. Voor het buiten zijn is een babyhuisjes heel fijn. Ken je dat? Heel populair in Groningen. Erg veilig. Je hebt een handige man , die kan er zelf wel een maken. Onze kinderen hebben er ook hun overdagslaapjes in gedaan. Kijk eens op http://www.lutjepotje.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Waait niet om, geen katten er in, ook voor dreumessen geschikt

  BeantwoordenVerwijderen