1. Rabarber Salsa
Er staan verschillende recepten op het internet, dus hier twee hele verschillende salsa's die mij lekker lijken. Ik heb de recepten zelf niet geprobeerd, dus het is puur ter inspiratie.
Een frisse zure Rabarber Salsa
Ingrediënten
200 gram dun gesneden rabarber
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 grote groene paprika, fijngehakt
1 grote rode paprika, fijngehakt
1 grote gele paprika, fijngehakt
1 jalapeño peper, fijngehakt (of naar smaak minder/geen)
25 gram fijn gesneden verse koriander
3 romatomaten, in kleine blokjes
2 tl bruine suiker
5 el limoensap
2 tl zout
1 snufje knoflookpoeder
vers gemalen zwarte peper naar smaak
Breng een pan met water aan de kook en kook (blancheer) hierin de rabarber voor 10 seconden, giet het af en spoel met koud water af totdat het afgekoeld is. Schep de rabarber nu in een grote schaal.
Voeg hieraan de gesneden groente toe (het originele recept gebruikt een keukenmachine voor het fijnsnijden van de ui, paprika, peper en koriander).
Los de bruine suiker op in de limoensap en roer het vocht door het rabarber mengsel. Strooi de zout, het knoflookpoeder en de peper over de groente. Laat het 3 uur in de koelkast staan voor dat je het serveert om de smaken goed in te laten trekken.
Hartige Rabarber Salsa
Ingrediënten
1 el olijfolie
1/2 ui
400 gram gehakte rabarber
85 gram bruine suiker
44 gram gele rozijnen
1/2 tot 1 tl chipotle poeder (gerookt chili poeder)
1/2 tl gerookte paprika
55 ml appelazijn
zout en peper
Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de uien toe en bak ze tot ze glazig zijn. Voeg de rabarber toe en kook totdat de rabarber zacht is.
Voeg nu de overige ingrediënten toe. Begin met slechts een 1/2 tl chipotle poeder om te kijken of dat pittig genoeg is, je kunt altijd naar smaak meer toe voegen. Roer het geheel en breng aan de kook, laat het nu op een laag pitje 15 tot 20 minuten borrelen. Indien gewenst kan je het geheel nog met een staafmixer wat fijner maken zodat het meer als een puree is.
2. Zoet Zure Rabarbersaus van Jamie Oliver
Rabarbersaus van Jamie geserveerd met zalm |
5 stengels rabarber, in stukjes (à 2 cm)
1 kleine handappel, geschild, klokhuis verwijderd, in stukjes (à 2 cm)
2 el honing
1 vers laurierblaadje
3 hele kruidnagels
rode wijnazijn
sap van 1 sinaasappel
Doe voor de saus de rabarber samen met de appel, honing, laurier en kruidnagels in een pan op middelhoog vuur. Voeg een flinke scheut water en het sinaasappelsap toe. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken tot de rabarber zacht is. Voeg eventueel wat extra honing toe, doe over in een kom en laat afkoelen.
3. Rabarber en Dadel Chutney
Ingrediënten
50 gram verse gember, geraspt
300 ml rode wijn azijn
500 gram appel, geschild en fijngehakt
200 gram dadels, gehakt
200 gram gedroogde cranberries of rozijnen
1 el mosterdzaad
1 el curry poeder
400 gram rietsuiker
700 gram rabarber, gesneden in 2 cm stukken
500 gram rode ui
Zet de uien op in een grote pan samen met de gember en azijn. Breng het aan de kook en laat het 10 minuten koken. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe, behalve de rabarber, plus 2 tl zout en breng het geheel weer aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten op het vuur totdat de appels zacht zijn.
Voeg nu de rabarber toe en kook het zonder deksel voor ongeveer 15 tot 20 minuten totdat de chutney dik en lekke ris. Laat het 10 tot 15 minuten staan en schep het dan in schone, warme potten. Als de potten afgekoeld zijn kan je ze labelen, laat een maand staan voordat je het eet.
4. Rauwe Rabarber Achar van James Wong
Een kruising tussen een fruitige salade en knapperig ingemaakte groente, achar is een Malasische salade die heerlijk smaakt bij curry's, gegrilde vis en sateh. Als je James Wong moet geloven, en ik moet zeggen dat ik dat doe want ik ken hem nog van 'grow your own drugs'.
Voor een bijgerecht voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
2 stelen rabarber fijn gesneden
1/4 komkommer, gesneden in 'bite-sized' stukjes
1/4 ananas, gesneden in 'bite-sized' stukjes
1/4 rode uit, fijn gesneden
1 rode peper, fijn gesneden
1 el suiker
1/4 tl zout
2 el witte azijn
1 klein takje munt, fijn gehakt
2 el geroosterde cashewnoten, fijn gehakt
Neem een schaal en meng hier alle ingrediënten in (behalve de cashewnoten). Dek de schaal af en zet hem in de koelkast, laat het een nachtje intrekken of in elk geval 2 uur zodat de smaken goed mengen. Voor het serveren giet je het vocht af en strooi je de gehakte cashewnoten erover.
5. Rauwe Rabarber Compote van James Wong
Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
2 stelen rabarber, zeer fijn gesneden
5 gedroogde abrikozen, fijn gesneden
2 el rozijnen, fijn gehakt
1 el gesuikerde gember
1 el honing
1 el suiker
Het sap en de geraspte schil van 1/2 limoen
1 el pistachios, gehalveerd
Meng alle ingrediënten in een kleine schaal en roer het door elkaar.
Laat het (afgedekt) in de koelkast een nachtje staan, of in elk geval 2 uur.
Serveer met (Griekse) yoghurt en muesli/cruesli, of met wentelteefjes óf als een zoete chutney met kaas en crackers.
Nu rest mij nog de vraag, heb jij nog een geweldig rabarber recept? Iets hartigs? Iets met rauwe rabarber? Een recept helemaal zonder suiker? Of een andere tip? Laat ons niet in het ongewisse :)
Wat een inspirerende recepten :-) Daarvan ga ik een aantal in mijn kookschrift zetten.
BeantwoordenVerwijderenIk heb niet een recept wel een idee. Mijn schoonmoeder maakte eens jam van een combinatie van rabarber en aardbeien. Dat was superlekker. Ze had rabarber gekookt en daarna uit laten lekken. Dus geen vezeltjes in de jam.
Ach wat heb ik je aan het werk gezet.
BeantwoordenVerwijderenLeuke combinaties maar wel veel ingredienten die ik nooit in huis heb.
Dit brengt me wel op ideeen wat erbij kan.
Vandaag heb ik -vor ik je blog zag- al een salade gemaakt van heel sun gesneden rabarber, komkommer, augurk en aardbeien en wat augurkennat en gembersiroop en 2 bolletjes erbij gedaan. Was teveel gember en te einig rabarber, dus morgen herkansing want er staat een hele struik bij de buren.
Ik zal morgen ook wat koken en aardbeien erbij doen, ik kocht 3 dozen voor 1 euro want ze hadden al plekjes en moeten dus morgen op.
Heb je ook nog de reactie van 'je geld of je leven' van gisteren gezien? Zij suggereerde een rabarber vinaigrette voor bij de salade, dat lijkt mij ook super!
VerwijderenEn ik las ergens dat je gewoon wat rauwe stukjes door de yoghurt of muesli kunt doen. Er is in elk geval meer mogelijk dan de standaard jam en limonade :)
Een Ostfries die ik ken at ze vroeger rauw gedoopt in suiker.
BeantwoordenVerwijderenMijn lieve vrouw maakt er vaak ook Streuselkuchen van naar Nederlands recept maar met enorme vermindering van suiker omdat onze Duitse vrienden het anders niet lusten :)
OOh wat ben ik blij met je receptjes van rabarber! Ik had net n eigen blogje geschreven toen ik die van jou las, grote heerlijk , die saus en chutney! Bedankt voor het delen.
BeantwoordenVerwijderenliefs
Geen probleem, het is er ook echt tijd voor. Ik denk dat meer mensen momenteel behoefte hebben aan wat creatieve rabarber recepten :)
VerwijderenWat een leuke rabarber recepten, ik heb het nog nooit rauw gegeten, maar kan uit eigen ervaring wel de volgende 2 recepten aanbevelen
BeantwoordenVerwijderenRabarber Champagne: http://justlikemynanmade.blogspot.nl/2011/02/rhubarb-champagne-alcoholic-or-not-its.html
en Rabarber Tiramisu, ik kan het recept wat wij altijd gebruiken niet online vinden, maar er staan wel vele andere variaties online. Gr. Huub
Leuk, bedankt voor de tips!!
VerwijderenRabarber met aardbeien is een geweldige combinatie. En warm met een dakje van kruimels, heerlijk. De lente is nu echt begonnen!
BeantwoordenVerwijderen