dinsdag 10 mei 2016

Inspiratie: Rabarber 5 keer anders

Gisteren vroeg Lot mij of ik een recept had om rabarber rauw te gebruiken, ik kan mij voorstellen dat zij niet de enige is die op zoek is naar alternatieven om rabarber te gebruiken in de keuken. Veel recepten met rabarber zijn vol met suiker maar er moet toch ook wel wat anders mee te doen zijn? Ik zocht wat dingen op en  mijn reactie werd zo lang dat ik er maar een apart blogje aan wijd, dan is het ook makkelijker terug te vinden. Bovendien kan ik hier de recepten voluit schrijven, zodat dit stukje over een jaar niet een verzameling is van niet werkende links :) En voor jullie gemak heb ik alle recepten vertaald naar het Nederlands, handig toch!


1. Rabarber Salsa

Er staan verschillende recepten op het internet, dus hier twee hele verschillende salsa's die mij lekker lijken. Ik heb de recepten zelf niet geprobeerd, dus het is puur ter inspiratie.

Een frisse zure Rabarber Salsa 

Ingrediënten
200 gram dun gesneden rabarber
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 grote groene paprika, fijngehakt
1 grote rode paprika, fijngehakt
1 grote gele paprika, fijngehakt
1 jalapeño peper, fijngehakt (of naar smaak minder/geen)
25 gram fijn gesneden verse koriander
3 romatomaten, in kleine blokjes
2 tl bruine suiker
5 el limoensap
2 tl zout
1 snufje knoflookpoeder
vers gemalen zwarte peper naar smaak

Breng een pan met water aan de kook en kook (blancheer) hierin de rabarber voor 10 seconden, giet het af en spoel met koud water af totdat het afgekoeld is. Schep de rabarber nu in een grote schaal.

Voeg hieraan de gesneden groente toe (het originele recept gebruikt een keukenmachine voor het fijnsnijden van de ui, paprika, peper en koriander).

Los de bruine suiker op in de limoensap en roer het vocht door het rabarber mengsel. Strooi de zout, het knoflookpoeder en de peper over de groente. Laat het 3 uur in de koelkast staan voor dat je het serveert om de smaken goed in te laten trekken.



Hartige Rabarber Salsa

Ingrediënten
1 el olijfolie
1/2 ui
400 gram gehakte rabarber
85 gram bruine suiker
44 gram gele rozijnen
1/2 tot 1 tl chipotle poeder (gerookt chili poeder)
1/2 tl gerookte paprika
55 ml appelazijn
zout en peper

Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de uien toe en bak ze tot ze glazig zijn. Voeg de rabarber toe en kook totdat de rabarber zacht is.

Voeg nu de overige ingrediënten toe. Begin met slechts een 1/2 tl chipotle poeder om te kijken of dat pittig genoeg is, je kunt altijd naar smaak meer toe voegen. Roer het geheel en breng aan de kook, laat het nu op een laag pitje 15 tot 20 minuten  borrelen. Indien gewenst kan je het geheel nog met een staafmixer wat fijner maken zodat het meer als een puree is.



2.  Zoet Zure Rabarbersaus van Jamie Oliver

Rabarbersaus van Jamie geserveerd met zalm
Ingrediënten
5 stengels rabarber, in stukjes (à 2 cm)
1 kleine handappel, geschild, klokhuis verwijderd, in stukjes (à 2 cm)
2 el honing
1 vers laurierblaadje
3 hele kruidnagels
rode wijnazijn

sap van 1 sinaasappel

Doe voor de saus de rabarber samen met de appel, honing, laurier en kruidnagels in een pan op middelhoog vuur. Voeg een flinke scheut water en het sinaasappelsap toe. Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en laat 30 minuten zachtjes koken tot de rabarber zacht is. Voeg eventueel wat extra honing toe, doe over in een kom en laat afkoelen. 



3. Rabarber en Dadel Chutney

Ingrediënten
50 gram verse gember, geraspt
300 ml rode wijn azijn
500 gram appel, geschild en fijngehakt
200 gram dadels, gehakt
200 gram gedroogde cranberries of rozijnen
1 el mosterdzaad
1 el curry poeder
400 gram  rietsuiker
700 gram rabarber, gesneden in 2 cm stukken
500 gram rode ui

Zet de uien op in een grote pan samen met de gember en azijn. Breng het aan de kook en laat het 10 minuten koken. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe, behalve de rabarber, plus 2 tl zout en breng het geheel weer aan de kook. Laat het ongeveer 10 minuten op het vuur totdat de appels zacht zijn.

Voeg  nu de rabarber toe en kook het zonder deksel voor ongeveer 15 tot 20 minuten totdat de chutney dik en lekke ris. Laat het 10 tot 15 minuten staan en schep het dan in schone, warme potten. Als de potten afgekoeld zijn kan je ze labelen, laat een maand staan voordat je het eet. 

 



4. Rauwe Rabarber Achar van James Wong

Een kruising tussen een fruitige salade en knapperig ingemaakte groente, achar is een Malasische salade die heerlijk smaakt bij curry's, gegrilde vis en sateh. Als je James Wong moet geloven, en ik moet zeggen dat ik dat doe want ik ken hem nog van 'grow your own drugs'.


Voor een bijgerecht voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
2 stelen rabarber fijn gesneden
1/4 komkommer,  gesneden in 'bite-sized' stukjes
1/4 ananas, gesneden in 'bite-sized' stukjes
1/4 rode uit, fijn gesneden
1 rode peper, fijn gesneden
1 el suiker
1/4 tl zout
2 el witte azijn
1 klein takje munt, fijn gehakt
2 el geroosterde cashewnoten, fijn gehakt

Neem een schaal en meng hier alle ingrediënten in (behalve de cashewnoten). Dek de schaal af en zet hem in de koelkast, laat het een nachtje intrekken of in elk geval 2 uur zodat de smaken goed mengen.  Voor het serveren giet je het vocht af en strooi je de gehakte cashewnoten erover.



5. Rauwe Rabarber Compote van James Wong

Voor 4 personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
2 stelen rabarber, zeer fijn gesneden
5 gedroogde abrikozen, fijn gesneden
2 el rozijnen, fijn gehakt
1 el gesuikerde gember
1 el honing
1 el suiker
Het sap en de geraspte schil van 1/2 limoen
1 el pistachios, gehalveerd

Meng alle ingrediënten in een kleine schaal en roer het door elkaar.
Laat het (afgedekt) in de koelkast een nachtje staan, of in elk geval 2 uur.
Serveer met (Griekse) yoghurt en muesli/cruesli, of met wentelteefjes óf als een zoete chutney met kaas en crackers.


Nu rest mij nog de vraag, heb jij nog een geweldig rabarber recept? Iets hartigs? Iets met rauwe rabarber? Een recept helemaal zonder suiker? Of een andere tip? Laat ons niet in het ongewisse :)

9 opmerkingen:

  1. Wat een inspirerende recepten :-) Daarvan ga ik een aantal in mijn kookschrift zetten.
    Ik heb niet een recept wel een idee. Mijn schoonmoeder maakte eens jam van een combinatie van rabarber en aardbeien. Dat was superlekker. Ze had rabarber gekookt en daarna uit laten lekken. Dus geen vezeltjes in de jam.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach wat heb ik je aan het werk gezet.
    Leuke combinaties maar wel veel ingredienten die ik nooit in huis heb.
    Dit brengt me wel op ideeen wat erbij kan.

    Vandaag heb ik -vor ik je blog zag- al een salade gemaakt van heel sun gesneden rabarber, komkommer, augurk en aardbeien en wat augurkennat en gembersiroop en 2 bolletjes erbij gedaan. Was teveel gember en te einig rabarber, dus morgen herkansing want er staat een hele struik bij de buren.
    Ik zal morgen ook wat koken en aardbeien erbij doen, ik kocht 3 dozen voor 1 euro want ze hadden al plekjes en moeten dus morgen op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je ook nog de reactie van 'je geld of je leven' van gisteren gezien? Zij suggereerde een rabarber vinaigrette voor bij de salade, dat lijkt mij ook super!
      En ik las ergens dat je gewoon wat rauwe stukjes door de yoghurt of muesli kunt doen. Er is in elk geval meer mogelijk dan de standaard jam en limonade :)

      Verwijderen
  3. Een Ostfries die ik ken at ze vroeger rauw gedoopt in suiker.
    Mijn lieve vrouw maakt er vaak ook Streuselkuchen van naar Nederlands recept maar met enorme vermindering van suiker omdat onze Duitse vrienden het anders niet lusten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. OOh wat ben ik blij met je receptjes van rabarber! Ik had net n eigen blogje geschreven toen ik die van jou las, grote heerlijk , die saus en chutney! Bedankt voor het delen.

    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen probleem, het is er ook echt tijd voor. Ik denk dat meer mensen momenteel behoefte hebben aan wat creatieve rabarber recepten :)

      Verwijderen
  5. Wat een leuke rabarber recepten, ik heb het nog nooit rauw gegeten, maar kan uit eigen ervaring wel de volgende 2 recepten aanbevelen
    Rabarber Champagne: http://justlikemynanmade.blogspot.nl/2011/02/rhubarb-champagne-alcoholic-or-not-its.html
    en Rabarber Tiramisu, ik kan het recept wat wij altijd gebruiken niet online vinden, maar er staan wel vele andere variaties online. Gr. Huub

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Rabarber met aardbeien is een geweldige combinatie. En warm met een dakje van kruimels, heerlijk. De lente is nu echt begonnen!

    BeantwoordenVerwijderen