maandag 9 mei 2016

Recept: Kikkererwten Salade

Dit is echt een recept waarbij je pas gelooft hoe lekker het is als je het geprobeerd hebt. Het klinkt niet echt aantrekkelijk, maar ik heb inmiddels spijt dat ik het niet eerder gemaakt heb. Wat een hit!
En dat is verwonderlijk, want Maarten is geen fan van bleekselderij of kikkererwten maar deze salade gaat er ook bij hem in als zoete koek. De smaken passen goed bij elkaar en niets overheerst.
Het doet een beetje denken aan huzarensalade of eiersalade, lekker, vullend en fris, perfect voor op een broodje gezond. Het is ook heerlijk op toastjes en zou het vast goed doen bij een bbq.


Ingrediƫnten
400 gram gekookte kikkererwten
2 stengels bleekselderij
1 klein (rood) uitje
1/2 rode paprika
1 grote wortel
3 el (vegan) mayonaise
1,5 el mosterd
1-3 tl citroensap
beetje zout en peper naar smaak

Bereiding
In een vrij grote schaal begin je met de kikkererwten, als je ze uit glas/blik hebt moet je ze eerst even goed afwassen om het overtollige zout eraf te halen. Neem je (aardappel)stamper en stamp de kikkererwten tot ze voor 85% kapot zijn.

Snijd nu de selderij, het uitje en de paprika in kleine blokjes en voeg het toe. Hetzelfde met de wortel, hoewel ik hiervoor een rasp of keukenmachine voorstel want de stukjes moeten wel vrij klein zijn.

Nu maak je het geheel af met de mayonaise, mosterd, het citroensap en de zout en peper. Even doorroeren en klaar ben je. Als je vegan mayonaise gebruikt is het recept volledig plantaardig. Je zou ook een avocado erdoor kunnen prakken in plaats van de mayonaise, maar ik weet niet hoe lang de kleur dan mooi blijft dus vandaar dat ik het met mayo doe.


De salade is het lekkerst als de smaken even hebben kunnen trekken, en is zeker een paar dagen houdbaar in de koelkast. Ik weet alleen niet precies hoe lang, want langer dan een paar dagen staat het hier niet. Heerlijk op een broodje met wat komkommer, sla en tomaat!

13 opmerkingen:

  1. Heerlijk die zelfgemaakte spreads. Ik maak ze ook veel zelf. Ik maak graag recepten van Dreena Burton. Een uitspraak van haar is: 'Hummus is a foodgroup' :-)
    Wat ik ook graag eet is een geroosterd broodje met fijngeprakte avocado, wat zelfgemaakte vegan parmezaanse kaas, wat peper en nog wat rucola of veldsla.
    Of een geroosterd broodje met een beetje marmite, dan pindakaas, komkommer, turkse peper en vers korianderblad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Yelena Yeli hoe maak je vegan Parmezaanse kaas?

      Verwijderen
    2. Het basisrecept is:

      1 150 gr ongezouten cashewnoten
      4 el nutritional yeast
      1 tl zout
      1 tl knoflookpoeder

      Dit meng je fijn in de keukenmachine tot je een poeder hebt. Ook lekker bij pasta :)

      Dat broodje klinkt trouwens erg lekker!

      Verwijderen
    3. Ik maak het ietsje anders. Ik neem 1 kop ongezouten noten, 1 kop edelgist en een beetje zout. Ik gebruik cashewnoten, walnoten en paranoten. De laatste keer deed ik half paranoten en half cashewnoten. Die combinatie vind ik tot nu toe de lekkerste. Heel gezond ook.
      Eerst maalde ik het in de keukenmachine. Nu maal ik de noten in de hakmolen van de staafmixer. Wordt het net ietsje fijner gemalen en zo heeft het nog meer smaak.

      Verwijderen
  2. Klinkt goed! Ik gebruik redelijk vaak kikkererwten, maar nog niet in deze vorm. Ga ik zeker een keer uit proberen! Lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker lijkt me dat wel. Alleen is mijn vriend niet zo in voor dit soort happen en voor mij is dat dan teveel. Hummus maak ik wel regelmatig dat kan je invriezen.

    Avocado eet ik graag met wat sambal en mato.

    Heb je toevallig een recept met rauwe rabarber? De buren hebben veel staan en van de compote heb ik even genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met rauwe rabarber niet, maar ik heb een recept voor rabarber limonade misschien is dat wat? Als je op internet zoekt vind je daarvoor verschillende recepten. Ik moet het zelf ook nog proberen dus heb geen beproeft recept :)

      Verwijderen
    2. Dank voor je reactie. Die limonade is vast wel lekker maar daar komt meestal veel suiker aan te pas en die wil ik graag vermijden ivm kcal inname.

      Verwijderen
    3. Je kunt ook rabarber vinaigrette maken. Heerlijk door de salade. Ik vond het ooit bij toeval op receptenblog. En ik heb het wel eens als relish bij vlees gezien. Zelf vind ik het jam erg lekker gemengd met aardbeien.

      Verwijderen
  4. ik heb het vandaag gemaakt,erg lekker. Ik had alleen geen paprika, want momenteel biologisch erg prijzig, dus die heb ik vervangen door mais. Dat smaakte ook prima. Een recept wat ik ga bewaren, dankjewel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mais lijkt mij inderdaad ook goed passen, leuk dat het je gesmaakt heeft!
      Wat mij ook erg lekker lijkt erdoor zijn blokjes appel, helaas is Maarten daar allergisch voor.

      Verwijderen
  5. Dit recept is hier in Leeuwarden een hele grote hit!!!! Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen