woensdag 1 juni 2016

Geburtsbeurkundung

Inmiddels heeft Vera haar geboorteoorkonde binnen, en wat een gedoe was het. Omdat ze thuis geboren is moesten wij bij de gemeente aangifte doen, maar dat komt niet vaak voor dus de mensen daar hebben er totaal geen ervaring mee (gaat normaal via het ziekenhuis). Tel daarbij op dat wij ook nog in het buitenland getrouwde buitenlanders zijn en de chaos is compleet.

De hebamme heeft ons na de geboorte een geburtsbescheinigung gegeven, een papiertje als bewijs dat ze geboren is met de tijd, haar gewicht, lengte, ouders en plaats van geboorte. Ze vertelde dat wij hiermee en met ons trouwboekje naar de gemeente konden en dan zouden ze haar bijschrijven in het boekje en een geboorteoorkonde geven/maken.

Ik had trouwens helemaal geen zin om het huis te verlaten met de kleine, als het aan mij ligt blijven wij de komende tijd lekker rustig thuis met zijn allen. Ik vond het ook vreselijk om haar in de maxi cosi vast te binden, want nu kon ik haar niet zomaar oppakken (en ja ik snap dat het veiliger is).

Bij aankomst bij het gemeentehuis was de betreffende vrouw eerst verbaast en wilde ons wegsturen, totdat ze hoorde dat het om een thuisbevalling ging. 'En was dat vrijwillig?' vroeg ze verbaast.
Dusss, toen vroeg ze om onze papieren en volgens haar was de geburtsbescheinigung niet goed (bleek later dat het wel goed was), en het trouwboekje voldeed niet want we moesten een internationale akte hebben (die wij daar eerder hebben aangemeld dus waarom?). Maar ze maakte de papieren wel klaar en dan konden wij ze vast ondertekenen zodat er maar een van ons terug hoefde te komen. Gelukkig, want het duurde allemaal wel lang en ik zag het niet zitten om nog een keer op uitstapje te gaan. Hoewel Vera een schatje was, en overal doorheen geslapen heeft.

Helaas ging dat niet helemaal goed, want toen wij thuis kwamen belde ze dat ze een foutje had gemaakt en een formulier was vergeten. Nu moesten wij toch beide weer terug komen, grrr. Maar vorige week was ik nog behoorlijk brak, en ik besloot het een paar dagen uit te stellen. Gelukkig vond ik onze internationale huwelijksakte  waar ik hem verwachtte zodat we die niet opnieuw aan hoefden te vragen in Nederland.

Dus afgelopen maandag zijn we weer naar het gemeentehuis gegaan, gewapend met de huwelijksakte. Uiteindelijk is alles goed gekomen en hebben wij de oorkondes meegekregen, wel tegen betaling natuurlijk. En uiteindelijk bleek waarom het allemaal zo moeilijk was en lang duurde, Vera is de eerste baby dit jaar die thuis geboren is. En dat in een gesamtgemeinde van 16.000 inwoners! Haar oorkonde is nr. 1 van 2016 :)

Nu wij de oorkondes hebben kunnen wij haar ook aanmelden bij de verzekering, het kindgeld aanvragen, elterngeld aanvragen en mijn werkgever heeft er ook een nodig voor mijn mutterschaftsgeld. Nog een hoop papier en regelwerk te doen dus!

22 opmerkingen:

 1. Waarschijnlijk was het heel goed dat de verloskundige bij de bevalling aanwezig was. Anders had je misschien wel helemaal geen oorkonde gekregen. Als het al zeer uitzonderlijk is om thuis te bevallen, dan hadden ze helemaal niets gesnapt van een vrijwillige thuisbevalling zonder deskundige zorg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dat geval hadden we achteraf de verloskundige gebeld, of waren we daarna naar het ziekenhuis gereden. Dan hadden we gezegd dat het te snel gegaan was.
   Maar achteraf waren we erg blij met onze verloskundige!

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Izerina,

   Geen idee wat hier is misgegaan. als je wilt kun je misschien nogmaals je blog posten?
   Bedankt.

   groet
   Maarten

   Verwijderen
 3. Zoveel vluchtelingen in Duitsland en dan deze moeite op het gemeentehuis. Ongelofelijk. Ook bijzonder dat jullie alle drie daar moesten zijn. In ieder geval komt er nu veel geld los en dat is ook wat waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. tja, die duitsers en hun regeltjes en formuliertjes... fijn dat het allemaal geregeld is nu.
  ben benieuwd naar hoe het verder met jullie gaat, zo samen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. wat hebben de vluchtelingen er nu mee te maken?

  Jammer dat thuisbevallen in Duitsland niet zo makkelijk is, super dat het jullie wel gelukt is en een prachtige dochter met een hele mooie naam hebben gekregen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry Waterman, maar Opnieuw Beginnen heeft gelijk.

   Ik woon zelf in Duitsland, en ik zie wat er hier gebeurd. Mensen komen zonder enige vorm van registratie het land binnen en krijgen dus zonder papierwinkel alles. De "autochtonen" moeten een heel proces door, met de nodige papierwinkel, en de allochtonen is een melding genoeg. Er wordt zelfs NIET gecontroleerd of ze vermogen en bezit in het thuisland hebben, nee, er is direkt en uitkering. Tegen echte vluchtelingen heb ik niets, maar die zijn met 5 a 10% echt in de minderheid. Juist door dit soort politiek (die jij trouwens ook bedrijft) neemt het draagvlak af. Iedereen hoort gelijk behandeld te worden, en niet (wat nu gebeurd) jij bent asielzoeker, dus laten we de regels varen... Sorry maar moest dit even kwijt!

   Verwijderen
  2. Hallo waterman, Martina en Opnieuw Beginnen.

   Laten we duidelijk zijn.
   Wij zijn in de gelukkig positie niet uit een oorlog situatie te komen. Hebben niet veel problemen en zijn de Duitse taal machtig genoeg.

   Ik wil hier graag niet een discussie over vluchtelingen.

   Ja die papierkraam, niemand wil dat eigenlijk.
   Gelukkig is alles goed gegaan en met wat moeite is nu alles geregeld.

   Groet
   Maarten

   Verwijderen
 6. Wat raar. Man is hier gewoon met de Geburtsbescheinigung uit het ziekenhuis naar het stadhuis gegaan. Ik hoefde daar niet bij te zijn.
  Hij is wrl nog een keer terug geweest omdat mijn naam verkeerd geschreven was (duitse spelling ipv nederlandse)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het verschil is dat in onze gemeente geen ziekenhuis is, die mensen doen dat dus echt nooit. In de gemeente waar het ziekenhuis staat doen ze dat dagelijks.

   Wij moesten de papieren beide onderteken en ook nog een formulier over haar achternaam, omdat ze mijn achternaam krijgt.

   Ik heb nog gevraagd of hij de papieren niet mee naar huis kon nemen en later brengen, maar dag ging helaas niet. Ik moest er echt zelf zijn.

   Verwijderen
 7. Uiteindelijk lukt het wel. En sneller dan wij, onze Toet had na een half jaar eindelijk een naam. En in Nederland heet ze anders dan hier, terwijl ik nog zo duidelijk... Nou ja, lama. Fijn dat het geregeld is in elk geval. En aw, sneu gelijk zo een autorit met dat kleintje.

  Krijg wel een beetje een 'Children of Men' idee bij het geboortecijfer bij jullie. (het boek / film), haha. Succes met alle papierwerk! Onze Duitse vriend zat vandaag ook nog te klagen over de Noren en hun bureaucratie, maar ik geloof dat het gewone buitenlander overal shit is als het niet precies gaat zoals het altijd gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Duitsers klagen hier zelf ook altijd over de bureaucratie, wij vertellen ze altijd dat het in NL niet veel beter is. Ik denk inderdaad dat het in de meeste EU landen wel zo zou zijn.

   Gelukkig hebben we het geregeld, moet er niet aan denken dat het een half jaar zou duren!

   Verwijderen
 8. Tja, als je het anders doet dan iedereen, dan is het voor iedereen zoeken naar hoe het moet en hoe het kan. En zoeken kost extra moeite en extra tijd. Wel jammer.
  Maar had je verwacht dat iedereen het allemaal in 1x wist? In NL ja, maar in Duitsland niet. En daar houden ze zich wel aan de regels (die ze dan moeten uitzoeken enzo). Op zich vind ik dat nog wel beter dan landen waar je na betaling de procedure kunt versnellen. Dan liever dit.
  Ben je, na deze extra moeite en extra tijd, nog steeds gelukkig met je keuze (thuisbevallinig)? Hou dat voor ogen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk, zo'n probleem is het nu ook niet :)
   Ik had gewoon gedacht dat ze daar een soort draaiboek hebben met protocollen, dat ze even kijken en gelijk weten welke formulieren nodig zijn. Fout gedacht ;)

   Verwijderen
 9. Als ontroost, ik moest in Meppen onze eerste aanmelden, daar maakte het ziekenhuis een drama omdat ik geen stamboek had en geen geboorteaktes van Vrouw en mezelf... Terwijl de meneer op het gemeentehuis vertelde dat dat totaal niet nodig was. Sterker nog de informatie die je in het ziekenhuis kreeg en die betrekking had op buitenlanders was fout. Daar ben ik ook goed een dag mee bezig geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo blijkt maar weer dat ieder land zijn eigen regels heeft en jullie hebben het nu allemaal rond en kunnen verder gewoon genieten van jullie kleine schat.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Maar na alle geregel en papierwerk heb je lekker lang verlof en kun je fijn bij Vera blijven nu ze nog zo klein is. Heerlijk om alle kleine mijlpalen van haar mee te maken. Ook fijn (lijkt mij) dat je dan geld krijgt uit verscheidene bronnen. Wat is dat in Duitsland goed geregeld voor zowel moeder als baby. Geniet ervan, dit is nog een fijne bijkomstigheid van het verhuizen naar Duitsland.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, het is in Duitsland qua verlof voor ouders een stuk beter geregeld dan in Nederland!

   Verwijderen
 12. Als,je Haar ook in Nederland wil inschrijven voor haar Nederlandse paspoort zou ik dat nu doen. Als je dit op een latere leeftijd gaat doen kost dat heel veel rompslomp.

  Jouw man werkt in Nederland toch? Dan heeft hij ook recht op kinderbijslag.
  Dit wordt verekent met de Duitse kindergeld.
  En je hebt ook recht op betreuungsgeld.

  Als je nog vragen hebt mag je me mailen
  Sbleijenberg@live.nl

  Dit allemaal doorlopen heeft bijna 3 jaar geleden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij werken allebei in Duitsland, dus wij hebben enkel met Duitse regelingen te maken.

   Een Nederlands identiteitsbewijs zullen we inderdaad moeten regelen, hiervoor hebben we ook een internationale geboorteoorkonde aangevraagd.

   Verwijderen