donderdag 1 december 2016

Tandarts

Gisteren was het eindelijk zo ver, ik mocht naar de tandarts. Nu is dat geen pretje, maar ik had al zo lang pijn dat ik maar besloot even door te zetten. Ik had twee kiezen die aangetast waren, van een was tijdens mijn zwangerschap al een stukje afgebroken en ze bleken in slechte staat.

Ik blijf in verbazing over de gang van zaken bij de Duitse tandarts, zo efficiënt. Ik heb niet veel vergelijkingsmateriaal uit Nederland, ik was mijn hele leven bij dezelfde tandarts. Hij was een prima tandarts, aardige man en een kleine zelfstandige met een eigen praktijk. Hij had 1 behandelkamer en 1 assistente, en later ook nog een kamer met een mondhygiëniste. Hier in Duitsland heeft een praktijk vaak twee tandartsen en wel een stuk of 10 assistenten, daarnaast ook 3 of 4 behandelkamers.

Het ging zo; de assistente haalde mij op en schatte de situatie in. Zij legt alles klaar en dan komt de tandarts. De tandarts zet de verdoving en beide gaan elders een andere patiënt helpen (zit je daar alleen). Na een paar minuten komt de tandarts weer met een assistente, nu worden de gaatjes uitgeboord en een kleine seal aangebracht. Die moet drogen, tandarts verdwijnt weer en doet een andere patiënt/controle tussendoor. Hij komt weer terug om de gaatjes te vullen en voor de droog periode is hij weer even iemand anders aan het helpen, uiteindelijk komt hij nog een keer terug om het af te maken. 

Al met al heb ik een uur in de stoel gezeten, en de verdoving moest een paar keer bijgezet worden. Volgens mij was het ook een andere verdoving dan in Nederland want het leek meer plaatselijk, ik kon nog drinken zonder te knoeien. Persoonlijk vind ik het Nederlandse systeem fijner, een tandarts die bij je blijft en je in een keer helpt. Maar deze tandarts was ook erg aardig en kundig. Uiteindelijk konden mijn kiezen gevuld worden gelukkig was de wortel (net) niet aangetast. Omdat dit niet in het ziekenfonds valt moeten we hier € 90,- voor betalen, dit komt omdat ik voor vullingen van volledig kunststof heb gekozen. Almagaan vullingen zouden wel vergoed worden, maar die wil ik liever niet.

Helaas moet er volgens de tandarts nog meer gebeuren, hij geeft aan dat een aantal oude vullingen niet in orde zijn. Volgens hem zijn ze van slechte kwaliteit, blijft lastig want ik vond mijn Nederlandse tandarts altijd prima. Maar er zitten plekjes in, kleine beginnende gaatjes die nu nog makkelijk aan te pakken zijn. Dus eind januari heb ik nog een afspraak, kan ik nog even bijkomen....

22 opmerkingen:

  1. Klinkt wel heel efficiënt inderdaad, maar hier in NL mogen ze je als je verdoofd bent niet alleen laten. Je kunt er nl allergisch op reageren en doodgaan zonder tijdig tegengif. Mn buurmeisje heeft dat gehad (en leeft gelukkig nog).

    De kaakchirurg liet mij het verleden eens alleen na 10 prikken ivm trekken 4 verstandskiezen. Dat eerste en dat laatste hadden dus niet gemogen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Witte vullingen hebben n kortere levensduur dan almagaan. De mijne zijn ook allemaal al n keer vervangen. Hoort erbij en is geen drama. En ik ben geen fan van naar de tandarts gaan!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat wist ik helemaal niet, wist helemaal niet dat vullingen niet levenslang mee gaan. Mijn huidige vullingen zijn ongeveer 15 jaar oud, dus dan is het niet raar dat ze vervangen moeten?

      Verwijderen
    2. nee hoor heel logisch juist, is bij mij de afgelopen 3 jaar ook zo.

      Verwijderen
    3. Eerste generatie witte vullingen gaan ongeveer 10 - 15 jaar mee. Dus inderdaad logisch dat ze nu vervangen moeten worden. Ik heb tot mn 32ste geknarsetand, dus ik was iets eerder aan de beurt dan jij.
      Nu weten ze meer over witte vullingen en houdbaarheid. O.a. hoe belangrijk het is dat je via je neus ademt tijdens t zetten van de witte vullingen. Ik weet niet wat de gemiddelde levensverwachting van n witte vulling nu is, maar gezien de ontwikkelingen én t feit dat ik niet meer knarsetand, hoop ik op 15-20 jaar :-)

      Verwijderen
  3. Bij onze tandarts gaat het ook zo... loopt van ruimte naar ruimte.. als we als gezin (met 4 personen) komen, gebruiken we beide ruimtes... bij mijn man wordt dan bv tandsteen door de assistente weggehaalt en ik loop mee naar de volgende ruimte waar ik nagekeken word. Als bij mij tandsteen weggehaald wordt, ligt zoon 1 ondertussen in de leeggekomen stoel, en daarna mag zoon 2 in mijn stoel, omdat de assistente bezig is met zoon 1... echt ideaal!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn Nederlandse tandarts werkt ook zo. Lekker efficiënt en door dit systeem ook altijd plek bij noodgevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In NL had ik op het laatst ook wel een efficiënte tandarts. Fijn, scheelt lang wachten als assistentes bepaalde dingen al kunnen doen. Ook grappig, ik heb wel eens gevraagd of zwangerschap ervoor kan zorgen dat je kiezen slechter worden. De een zei: dat een moderne vrouw als jij in zulke praatjes gelooft! En de andere, een vrouw gespecialiseerd in wortelkanaalbehandelingen zei dat dat inderdaad het geval was. Het lichaam gaat voor de baby 'lenen' bij de dingen die het niet zo heel hard nodig heeft. Nou ja, minder hard dan een hart of een ruggengraat ofzo.
    Moet ook weer eens op controle. Bedankt voor de herinnering he ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bij mij waren de zwangerschappen erg slecht voor mijn gebit. Beide keren had ik na de zwangerschap 12 gaatjes! Zoveel gaatjes in twaalf maanden was ook voor mij extreem.
      Nou was mijn gebit al in een slechte conditie door chronisch spugen (koemelkintolerantie en ik wist dat niet.

      Verwijderen
    2. Nadat ik stopte met melkproducten, heb ik nooit meer gespuugd. Heb meer dan vijfentwintig jaar met een emmer naast mijn bed geslapen.

      Verwijderen
    3. Hier in Duitsland zeggen ze ook dat elke zwangerschap je een tand/kies kost. Het spugen waar veel vrouwen last van hebben werkt daar zeker ook aan mee.

      Verwijderen
    4. Zeker. Het gekke is dat ik bij de jongste nauwelijks last had van ochtendmisselijkheid, alleen van mijn vertrouwde avond/nacht misselijkheid en spugen.

      Verwijderen
    5. Vaak is de zwangerschap alleen een aanslag op je gebit als je veel overgeeft omdat die zuren je glazuur aanvallen. Glazuur is sowieso ietsje zwakker in die periode.

      Maar als je zorgvuldig aan mondverzorging doet dan zou je er nauwelijks last van hoeven hebben.

      Verwijderen
  6. Bij ons in de praktijk wordt ook zeker efficiënt gewerkt. Een andere verdoving in Duitsland lijkt mij uitgesloten.
    Misschien op een andere manier gegeven, dat zou nog kunnen. Goed dat je bent gegaan.
    Amalgaam wordt in Nederland volgens mij niet meer gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo efficient zou ik dat niet noemen ;-) een uur voor 2 gaatjes is ontzettend lang en dan nog eens verdoving bijspuiten? Pfff tandarts is nooit leuk.
    Heb je al eens gaatjes proberen laten vullen zonder verdoving, is te doen hoor en geen gifstoffen van verdoving in je lichaam, misschien een tip? Lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb wel eens gaatjes laten vullen zonder verdoving, maar vooral kleintjes. Dit was behoorlijk heftig en diep en daar begin ik niet aan zonder verdoving. Te groot mietje ;)

      Het was trouwens voornamelijk efficiënt voor de tandarts, niet voor de patiënt ;)

      Verwijderen
    2. Mijn tandarts weet dat ik snel veel pijn heb bij het behandelen en ik vraag van tevoren of ze denkt dat een verdoving nodig is. Als tijdens de behandeling alsnog verdoving nodig is dan krijg ik dat.

      Verwijderen
  8. Wij wonen in Belgie, hier doet onze tandarts alles zelf, hij heeft geen assistente. Als je belt om een afspraak te maken, neemt hij niet op als hij met een patiënt bezig is, je moet soms dus een paar keer bellen om hem aan de lijn te krijgen. Verder een prima tandarts.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wel raar dat je standaard amalgaam krijgt, zit vol kwik!?
    Hier zijn al jaren de witte standaard en krijg je de andere niet meer.
    Ik ben zelf nu al zo kostenbesparend dat ik bij aantasting van de wortels de kies laat trekken.
    Tot twee keer toe gedaan alleen ging bij de eerste mijn hele bovengebit aan de voorkant schuiven. Gevolg een spleet tussen mijn voortanden waar mijn tong en lip tussen gingen....
    Toen heb ik mijn verzekering verhoogd en heb een brug moeten laten plaatsen.
    Maar bij de tweede hoefde dit niet.
    Hier zeggen ze ook elke zwangerschap kost een tand/kies.
    Bij mijn oudste werd er nog een verstandskies getrokken en bij de tweede een kies. Ik hoop nu bij de derde even weg te blijven bij de tandarts...

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Probeer de Volkskrant van zaterdag 10-12 te lezen aub.

    Pagina's groot over Duist ouderschapsverlof. De voordelen en de nadelen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip, helaas is het mij nog niet gelukt omdat het een plus-artikel is. Jammer. Ik probeer nog even verder, ben wel benieuwd.

      Verwijderen
    2. Stuur me een e-mail aan Consuminderen @ outlook.com

      Verwijderen