zaterdag 4 mei 2019

De voortuin; van gras naar 'bostuin'

Het stuk tuin aan de wegkant van ons huis was altijd een grasveld, eigenlijk was een heel groot deel van de tuin hier grasveld toen wij het huis kochten. Maar wij zijn niet zo'n fan van gras. Een klein stukje om te zitten of te spelen is leuk maar gras heeft ook veel onderhoud nodig en daar krijg je naast gebruiksplezier maar weinig voor terug. In tegenstelling tot bijvoorbeeld groente of kruiden, of een bloemenveldje.

Omdat wij genoeg gras elders hebben, wilden wij de voortuin transformeren naar iets anders. Iets waar we weinig werk aan hebben, wat mooi is en waar we wellicht ook nog wat uit kunnen oogsten. Ik noem het maar even bostuin, bij gebrek aan een beter woord.

Zo zag de tuin er uit voordat wij begonnen

Om te beginnen maaiden wij het grasveld, daar legden wij karton overheen en over het karton een laagje compost. Als laatste dekten wij het af met een laag houtsnippers. Toen we dat gedaan hadden konden we de planten erin zetten. Dit deden wij in maart 2017 en zo zag het er toen uit:




In de tuin staat van alles, hazelaars, bosaardbei, citroenmelisse, kamille, daslook, guldenroede, tijm, goudsbloem, lavas, colakruid, rucola, smeerwortel, speenkruid, eeuwige kool, appelbes, lavendel, rabarber, dille, citroentijm, klaproos,  kaasjeskruid, mierik, koriander, bieslook, kattenkruid, maagdenpalm, aalbes, krentenboompje, gele kornoelje, sleedoorn, gele dovenetel, witte dovenetel, paarse dovenetel, rankspinazie, ysop, hondsdraf, vrouwenmantel, hemelsleutel, aardpeer, munt, zonnehoed, echinacea, salie, stokroos, boomspinazie, hosta, akelei en nog vele andere dingen die ik vergeten ben.



En zo zag het er in 2018 uit. Alles groeit gestaagd en hier en daar zet ik er nog planten bij. Omdat het zo vreselijk droog was deze zomer viel de groei wat tegen. Maar wij hebben er ook veel onderhoudsarme planten in staan, die het gelukkig prima deden.

Voorjaar 2018

Hondsdraf

Dovenetel

Smeerwortel

Zomer 2018

Afgelopen winter heb ik wat bloembollen toegevoegd, die nu dit voorjaar opgekomen zijn. De bloembollen zijn niet alleen mooi, maar ook nuttig voor bijen en hommels. Zo kunnen zij in het vroege voorjaar al wat extra stuifmeel vinden.



Ik ben gek op daslook, en hij heeft zich uitgezaaid!
Zelfs tijdens de regen zien ze er vrolijk uit :)


Wij zijn echt heel blij met hoe de tuin nu is. Het is natuurlijk nog niet klaar, want het duurt even voordat de planten het mooi vol en dicht groeien. Maar voorlopig hebben we er bijna geen werk meer aan en ziet het er heel mooi uit. Wat ons betreft is het experiment geslaagd!

6 opmerkingen:

  1. Waarom heb je er eerst karton onder gelegd? en hoe dik de laag compostgrond en houtsnippers?

    Mij zus heeft een tuintje met verwaarloosde borders met heel veel onkruid van alles, ook groot veld zevenblad (dat is ze nu aan het eten in de smootie en soep). We zoeken een goedkope oplossing

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De karton zorgt ervoor dat het gras (en het onkruid) beter en sneller dood gaat. De laag compost was een centimeter of 5-10 en de laag houtsnippers ook zoiets.

      Hoewel het gelijkmatig verdelen lastiger bleek dan gedacht. Als ik er later een plantje in zette dan deed ik er vaak nog wat compost bij.

      Je kunt het ook doen met enkel karton en houtsnippers. Dan hoef je niet veel aarde/kompost te hebben. Dan doe je enkel wat aarde of kompost bij een plant die je plaatst.

      Ons bevalt het heel goed. Wij doen het ook op andere plekken zo.

      Verwijderen
    2. Dank voor de toelichting. Ga het aan haar voorstellen voor de komende tijd, nu nog aan houtsnippers komen. Beetje lastig in de randstad en het dan ook nog in de tuin te krijgen die alleen door het huis bereikbaar is

      Verwijderen
    3. Bij veel gemeentes kun je voor weinig geld houtsnippers kopen als je er naar vraagt.Gewoon even bellen.Soms bezorgen ze het zelfs bij je thuis en betaal je alleen voor het bezorgen.

      Verwijderen
  2. Ziet er mooi uit! Gras een saaie, arbeidsintensieve plant: helemaal mee eens! Slim om houtsnippers te gebruiken om wildgroei van onkruid te voorkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi zeg! Echt een interessant idee dat goed heeft uitgepakt.

    BeantwoordenVerwijderen