dinsdag 28 mei 2019

Een voedseldroger

Al heel lang denk ik erover om een voedseldroger te kopen of te maken. Ik had er zelf geen ervaring mee maar ik weet dat mijn oma er eentje gebruikte om appeltjes te drogen. Daarnaast was ik wel op de hoogte van een aantal van de mogelijkheden die je daarmee hebt. Ik heb er lang geen een gekocht omdat ik altijd van plan was om een zonnedroger te maken, iets wat mij nog steeds zeer aanspreekt. Maar ik ben nu toch overstag gegaan, mede doordat ik een mooi bedrag voor mijn verjaardag gekregen heb.

Ik wilde graag een grote droger, gemaakt van rvs. En na wat rond kijken heb ik er een gekozen die niet al te duur maar ook niet heel goedkoop was, ik betaalde er € 125,- voor.

Ik heb hem gelijk getest met het drogen van (wilde) kruiden, brandnetel, hondsdraf, munt, citroenmelisse, duizendblad, paardenbloem blad en wortel, madeliefjes en nog wat andere dingen. Wat mij gelijk opviel is dat het heel erg lang duurde, daardoor heb ik de temperatuur binnen opgemeten en ik kwam er achter dat die niet overeen kwam met de ingestelde temperatuur. Blijkbaar wijkt die zo'n 10 graden af, dus ik zette het apparaat op 50 ℃ om een binnentemperatuur van 40℃ te krijgen.  Verder heb ik het idee dat het apparaat ook ongelijk droogt, vaak zijn dingen aan de voor en achterkant van het rek nog helemaal niet droog terwijl alles in het midden al droog is. En ook bovenin de droger is het sneller droog dan onderin. Ik twijfel nog of ik hier mee kan leven, of dat ik hem wil retourneren. Ik overweeg een duurdere te kopen, maar ik weer niet of dit normaal is voor een voedseldroger.




Om een goed oordeel te vellen heb ik nog meer dingen erin gedaan. Op mijn werk staan verschillende prachtige grote hondsroos stuiken, waarvan ik wat bloemblaadjes mee mocht nemen om te drogen. Mijn werkgeefster is een erom leuk mens, die ook heel erg bezig is met dit soort dingen. Zij leende mij gelijk twee boeken, eentje over het drogen van voedsel en eentje over het gebruik van (wilde) kruiden. Had ik al eens gezegd hoe blij ik ben met mijn werk?!





Ook maakte ik courgettechips en appelchips. De appelchips was zo lekker, die was al bijna op voordat ik bedacht er een foto van te maken. De courgettechips was een test omdat we zomers natuurlijk altijd veel extra courgette hebben, ik vond het lekker. Helaas was het heel snel op :)




Al met al werkt de droger ok, hij droogt goed. Zolang je weet dat je hem 10 graden hoger moet zetten dan wat je eigenlijk wil, en bereid bent om tussendoor de te drogen materialen wat te verplaatsen. Ik had eigenlijk gehoopt dat ik na een bepaalde tijd alles in een keer eruit kon halen. Maar ik weet niet of dat een redelijke vraag is. Heeft iemand anders hier ervaring met een voedseldroger?

18 opmerkingen:

  1. Zelf heb ik er geen maar Teunie van Eenvoudig Leven schrijft er regelmatig over. Misschien kun je via haar blog wijzer worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zou er ook graag een hebben omgedroogde honden beonings brokjes te maken. Van pens enzo. Vindt het maar niks dat dat spul uit China komt. Dat moet erg lang drogen dus dat kan nooit uit. En die stank in m, n huis. Hypocriet. Ik weet het.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het boek wat ik geleend heb staan ook recepten voor honden hapjes en brokjes. Een daarvan is gewoon zoete aardappel in blokjes gedroogd, volgens het boek een prima beloningsbrokje.

      En ook nog een ander recept met o.a. wortel, groene bonen, erwten, appel, olie melk en ei.

      Vond ik wel apart.
      Zal vast minder stinken :)

      Verwijderen
  3. Hallo Maia,

    Via de blog van PassieVoorZelfmaken (voor voedseldrogen kijk op thema "Stockli") vond ik dat er een speciale groep is op fees-boek: https://www.facebook.com/groups/voedseldrogen/.
    Mss heb je hier iets aan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat jouw droger niet goed is.Misschien een maandagochtendexemplaar.Ik zou 'm terugsturen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ik dat ook ga doen.
      En dan geef ik liever een beetje meer uit voor een echt goede.

      Verwijderen
  5. Ikzelf heb een stockli en ben erg tevreden. Is een rond apoaraat en alles droogt gelijkmatig. Ik gebruik em voornamelijk voor kruiden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Maia,ik ben erg tevreden met mijn Excalibur, al kostte hij helaas veel... Wat hebben jullie toffe boeken in Duitsland! Dat rechts boek ziet er geweldig uit, heb je er veel ideeën uitgehaald?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat boek is echt super, zag al veel leuke dingen erin staan. Als iets een hit is zal ik het recept met je delen :)

      Verwijderen
  7. ik heb ook een ronde stockli, hij doet er inderdaad wat lang over om te drogen. sommige kruiden vind ik makkelijker om aan de lucht te drogen, je weet wel in een bosje op een warme goed doorlucht plekje. Wat ik echt een feestje vind om te drogen zijn aardbeien en pruimen vooral, heerlijk !

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aardbeien wil ik zeker ook proberen, hopelijk hebben we dit jaar een goede oogst.

      Verwijderen
  8. Ik kocht er ook één en ik ben er heel tevreden over. Favoriet is het maken van tomatenpuree en gedroogde tomaatjes in kruidenolie.
    Rommelsbacher 750 dörrautomaat voor €90 plus verzendkosten bij Amazon. Het nadeel is het pvc. Ik moet er bakpapier in leggen, anders verkleurt het pvc.

    Ik vond pastinaakchips te lang duren in de droger. Zal wel onwennigheid zijn geweest.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik geloof dat je in bijna alle droogovens iets van bakpapier moet leggen bij bepaalde producten. Afhankelijk van de grofheid en het materiaal van de rekjes. In elk geval als je fruitleer wil maken.
      Ik ben ook heel benieuwd naar zelf gedroogde tomaat!

      Verwijderen
  9. Ik droog al erg lang , ik heb een hendi die bevalt prima. Ik droog paprika , tomaten (kleintjes anders duurt het erg lang) champignon. deze maal ik in de bonenmaler tot poeder en gebruik het vaak als bindmiddel. verder heel veel kruiden voor bv thee. restjes groenten (die kan je later weer in de soep doen of pastagerecht) courgette gedroogd is ideaal voor in pasta , soep en in lange dunne schijven ipv lasagnebladen. gedroogde uien zijn hier ook een succes echt heerlijk .Mijn tip . maak gewoon steeds wat testjes en doe het op je gevoel droog is droog daar hangt geen tijd aan. er spelen zoveel factoren mee.
    Na jaren drogen en wecken weet ik wat voor ons werkt. het 1 vries ik in het ander weck ik en weer andere dingen droog ik. en dat is voor ieder anders.
    xxx philomene

    BeantwoordenVerwijderen