dinsdag 12 januari 2021

Hypotheek Update

Het is al weer een tijdje geleden dat we een hypotheek update gedaan hebben, dus ik zal beginnen met een korte samenvatting: 
 
Huis gekocht: juli 2013 
Aankoopbedrag huis: € 103.000,- 
Hypotheekbedrag: € 92.000.- 
Extra familielening: € 5.000,- (afgelost in 2015) 
Looptijd hypotheek: 15½ jaar, annuïtair -186 aflossingen van € 600,- per maand
 
 
Onze voortuin de afgelopen zomer

Op 1 januari van 2021 hebben we weer de maximale aflossing gedaan. We mogen helaas maar € 4.500,- per jaar boetevrij extra aflossen (maar 5%!). We sparen dat altijd in het voorgaande jaar, zodat we direct aan het begin van het jaar de aflossing kunnen doen en zo onze betaalde rente minimaliseren.

Het openstaande hypotheekbedrag is hiermee gedaald naar € 13.932,-!! Dat zouden we zelfs in 1x af kunnen betalen van ons spaargeld, maar dat doen wij natuurlijk niet want we willen geen boete betalen. Zoals het er nu naar uit ziet moeten we nog 25 maanden betalen, als we niet meer extra aflossen. Maar dat zijn wij natuurlijk wel van plan, we kunnen dan nog 1x een extra aflossing doen volgend jaar en dan zouden we in mei van volgend jaar klaar zijn met het afbetalen!! We zijn hier zo enthousiast over :) 

Wat wij ook altijd leuk vinden om te berekenen, is voor hoeveel % wij al eigenaar zijn van ons huis. En dat is inmiddels op 86% aangekomen. Een fijn gevoel is dat.

En nog een belangrijk ding; we hebben inmiddels al € 8.245,- aan rente bespaard door versneld af te lossen. Want dat is natuurlijk een van de grote voordelen van versneld aflossen. Onze rente was voor 2013 vrij laag (2,5%) maar inmiddels zijn er volgens mij veel lagere rentes te krijgen.

Wij zijn nu toch echt wel aan het aftellen, wat een heerlijk vooruitzicht om straks maandelijks € 600,- "over" te houden. We hebben het de laatste jaren niet breed gehad, omdat we beide part-time werken. En we hebben amper kunnen sparen (enkel voor de extra aflossing). Dus dat gaan we dan eindelijk weer kunnen doen. En ik verwacht ook dat we een extra gevoel van veiligheid/zekerheid hebben, voor onverwachte situaties en financiële tegenslagen. Want met zulke lage vaste lasten kan je gewoon wat meer klappen opvangen. Dus nog 16 maanden en dan hebben we hier een klein feestje!

16 opmerkingen:

 1. Geweldig voor jullie!
  Goed gedaan.

  Groeten
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed gedaan! Het geeft een gelukzalig gevoel als je beseft dat je niks meer met banken en hypotheekverstrekkers te maken hoeft te hebben. Wij wonen sinds 2 jaar ook (hypotheekvrij) in onze Hongaarse boerenhoeve. Die is betaald van de overwaarde van ons verkochte huis in NL, waar we ook jarenlang flink extra op hadden afgelost.

  We zijn nu in ons nieuwe woonland niet financieel onafhankelijk, maar wel financieel vrij. We kunnen ons leven dus invullen op een manier die we zelf willen, zonder al te gek te doen. Een heerlijk gevoel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klinkt super!
   Die vrijheid, daar doe je het toch voor.
   De vrijheid om je leven steeds meer in te richten naar je eigen wensen en dromen. Wat fijn dat jullie al zo veel bereikt hebben daarin.

   Verwijderen
  2. Meer door minder12 januari 2021 om 16:47

   Fijn dat er straks meer financiële armslag is. Daarnaast is het natuurlijk ook prettig om niet mee te hoeven doen in de race van werken werken werken.

   Verwijderen
  3. Dat klopt helemaal.
   Je hoeft dan ook niet meer elke baan aan te nemen om maar rond te komen, en kan dan makkelijker wat eisen stellen om het zo meer naar je zin te krijgen.

   Verwijderen
 3. Een KLEIN feestje? Het is geweldig goed! Wij zijn ook druk bezig, maar met een totale hypotheek van 292.000 zijn we nog wel wat langer bezig....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je!
   Logisch dat je langer bezig bent, is ook bijna 3x zo veel. Maar het is het waard, en stapje voor stapje kom je er evengoed :)

   Verwijderen
 4. Fantastisch!Wat zijn jullie goed bezig.
  Naast het aflossen hebben jullie ook geïnvesteerd in het duurzamer maken, ik denk dat de waarde van het huis daardoor ook gestegen is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, we hebben inderdaad ook nog verbeteringen doorgevoerd hier. Ik weet niet precies wat dat met de waarde doet, maar voor ons is het waardevol ;)

   Verwijderen
 5. Heerlijk lijkt mij dat je woning straks 100% van jullie is dan zoveel procent nog van de bank. En 600 euro per maand is een hoop geld. Heel fijn voor jullie. Ik ben geboren vlak bij de grens met Duitsland en een achter groot oma is van Duitse komaf uit Meppen. Kwam ik vorig jaar en dat is ook stad waar ik graag kom. Ik zou er kunnen wonen maar vriendlief helaas niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is inderdaad wel iets waar je het samen over eens moet zijn. Duitsland is wel dichtbij, maar toch ook een heel ander land.

   Verwijderen
 6. Binnen tien jaar hypotheekvrij met een parttime baan. En je schreef dat met een spaarbedrag van 300.000 jullie helemaal financieel onafhankelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt inderdaad, dat is ons volgende doel.
   Maar daar gaan we wel even mee bezig zijn ;)

   Verwijderen
 7. Super cool, ik zou soort ongeduldig zijn voor dat laatste stuk zeker als je het geld hebt. Maar ik zou uit principe ook geen boete betalen. Wij hebben 1/3 deel afgelost en zijn nu aan het sparen voor een ander klein huis met meer m2 grond.

  BeantwoordenVerwijderen