woensdag 27 januari 2021

Het boodschappenbudget nogmaals onder de loep

In november schreef ik over ons boodschappenbudget, dat ik het niet meer leek te redden met het bedrag wat ik hiervoor had staan. Ik had het voornemen om niet meer dan € 225,- per maand uit te geven aan boodschappen, maar kwam steeds hoger uit. In de periode van januari tot en met oktober van 2020 gaf ik gemiddeld € 250,- per maand uit, en dus besloot ik het budget maar omhoog bij te stellen naar € 250,- per maand.
 
Maar het zat mij toch niet lekker, omdat het boodschappenbudget een van de weinige posten in ons budget is waar wat ruimte in kan zitten. De meeste posten zijn al op hun minimum, en kunnen niet meer verder naar beneden.
 

Dus sinds November let ik weer veel beter op, en het heeft effect gehad. Blijkbaar zat er toch meer luxe in mijn boodschappenkar dan ik dacht, want ik zit nu weer ruim onder mijn originele budget. Ik gaf uit:
 • November € 205,-
 • December € 185,-
 • Januari € 139,-
 
Gemiddeld dus € 176,- per maand, en we eten er niet slechter om. Wat ik wel gedaan heb is extra op aanbiedingen gelet. Zo kocht ik deze maand bijvoorbeeld:
 • 10 kilo aardappels voor € 1,75 
 • een zak met 5 uien voor € 1,49
 • 2 kilo winterwortels voor € 1,10.
En dat aten we dus ook vaker dan voorheen, evenals andere voordelige wintergroenten. Uien en wortel zijn even veelzijdig als ze voordelig zijn. Ze gaan in (erwten)soep, nasi, macaroni, chilli, een bulgurpannetje en vele andere gerechten.

Ook kocht ik andere dingen enkel in de aanbieding, zoals de sojayoghurt die ik graag eet (maar eigenlijk te duur vind). Ik heb de ervaring dat het een maand na de tht datum op de verpakking nog prima te eten is, dus ik sloeg flink in. En ook de sojamelk (die ik veel gebruik) was in de aanbieding, daar heb ik nu nog 24 pakken van staan 😋.

Ik maakte ook nog wat dingen uit de vriezer en voorraad op, vooral 'rare' dingen die al langer stonde maar niet gebruikt werden. En ik kocht minder vleesvervangers, want zelfs de goedkoopste daarvan zijn toch nog flink prijzig. Maar wij kochten wel vlees, omdat wij dat tegenwoordig weer af en toe eten. Ik let wel op de kwaliteit, biologisch dus. Wij eten kleine porties vlees, meer als smaakmaker dan als hoofdgerecht. Zo koop ik een pak van 400gr biologisch rundergehakt (€ 3,59) en dat verdeel ik in 4 porties van 100 gram (daarvan gaan er dan 3 in de vriezer). Van zo'n portie gehakt van 100 gram maak ik bijvoorbeeld macaronisaus, chili con carne of een soort gehaktschotel met groenten in saus. Ik maak er meestal 3 porties van (1 kliekje, kleuter maaltijd tel ik niet mee) en dat gaat prima, het is genoeg vlees om  in elke hap wat te vinden en om smaak af te geven aan het gerecht. Wij eten eigenlijk nooit een 'stuk' vlees. Als ik bijvoorbeeld boerenkool stamppot maak, dan snijd ik de stukjes biologische worst en roer ik ze er door. Zo merk je minder dat het niet zo veel vlees is. We eten sowieso meestal maar ongeveer 2 keer per week vlees. En af en toe eten we ook een eitje, dat ook biologisch.

Fruit hebben we altijd genoeg in huis, maar alleen de simpele dingen dus sinaasappels, mandarijnen, appels en peren. Het is natuurlijk ook winter, dus de keus is sowieso wat minder. Dat meestal niet bio, omdat het zo veel duurder is. Diepvries bosbessen heb ik wel altijd in huis, lekker in de havermoutpap.
 
Een ander ding waar ik op gelet heb is de menuplanning. Op zondag bekijk ik de aanbiedingen  (en mijn voorraad) en maak ik een menu. Ik heb zo rond de 20 recepten die we graag en regelmatig eten in een lijstje staan ter inspiratie. Voor de aankomende week kies ik 7 gerechten, de gerechten hoeven niet perse op een vaste dag gegeten te worden, maar zo heb ik een indicatie dat ik genoeg in huis heb.

En ik ben gewoon een beetje strenger naar mijzelf. Dus ik hou € 40,- per week aan en daar 'mag' ik niet overheen zonder goede reden. Een goede aanbieding inslaan is een goede reden natuurlijk :) Door mijn budget op € 40,- per week te houden, hou ik elke maand ongeveer € 40,- over voor extra (aanbiedings)inkopen. Zo koop ik bij de Rossmann drogist altijd veel in als ze 20% korting geven op alle bio produchten, en een keer in de zoveel tijd koop in in Nederland bepaalde producten.

Ik ben erg tevreden over de uitgaven van de laatste maanden. Maar ik laat het budget voor nu wel op € 250,- staan. Aan het eind van de maand kijk ik dan hoeveel ik eronder zit en het verschil boek ik gelijk naar de spaar, dat is ook een lekker gevoel 😃

10 opmerkingen:

 1. ik doe ook wel uitgebakken biologische spekjes door een gerecht en bewaar dan het vet wat eraf komt en daar bak ik later in de week dan bijvoorbeeld de aardappelen in. Wel de smaak, niet het vlees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook een goede tip! Veel smaak en weinig verspilling :)

   Het voordeel van spekjes is ook dat ze heel goed portioneerbaar zijn en veel smaak afgeven. Daarvan gebruik ik ook altijd een beetje en vries de rest in.

   Verwijderen
 2. Wat een mooi bedrag voor de boodschappen.
  Leuk om te lezen dat het je toch weer is gelukt.
  Zou je misschien eens het lijstje met recepten kunnen doorgeven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat zou ik wel kunnen doen.
   Het is nu eigenlijk een lijst met gerechten, dus zonder uitgeschreven recepten.
   Ik zal hem er laters eens bijzoeken 😊

   Verwijderen
 3. Dat lijkt me leuk, alvast bedankt 🙂

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een ontzettend goed resultaat! Ook bij ons sluipt er ongemerkt veel luxe in de kar. We zijn net 5 en voorheen probeerde ik met 70 euro per week uit te komen. Moet kunnen. Maar valt toch zwaar tegen. We hebben 3 volwassen eters en de jongens van 6 en 8 eten ook eigenlijk heel goed. Vlees is favoriet bij de mannen en puber dame. Ik kan 't missen, maar zij hebben daar moeite mee.
  Ook gemengde gerechten vallen hier niet best bij de kleine kids. Eet Vera alles zonder moeite? Ik heb gemerkt dat mijn eerste kind dat namelijk wel deed, heel erg 't voorbeeld volgen, maar de volgende twee trekken zich weinig er na aan :)

  Ik kijk, net als teckeltje, uit naar wat inspiratie.

  Groet Kopka

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind 70€ per week met 5 personen zeker niet slecht, is volgens mij al aan de lage kant.

   Vera is eigenlijk een hele makkelijke eter, maar wij zijn ook makkelijk naar haar toe. Wij willen dat eten vrijwillig en gezellig is, dus geen dwang hier. Wij vragen haar wel altijd om 1 hapje te proeven, en dat doet ze vaak ook wel.

   Maar zij eet nog rauwe broccoli in de tuin, jat sperziebonen/kidneybonen/mais/komkommer van het aanrecht als ik aan koken ben. Dus we mogen niet klagen. Droge rijst vind ze ook heerlijk, en havermoutpap. En ze is gek op vlees, eet koude tofu uit het pak en wil het liefst chocolade.

   Volgens mij hebben wij geluk gehad :)

   Verwijderen
 5. Da's echt weinig zeg. Wij geven het dubbele uit en dan let ik ben ik al kritisch op de lijst. Het zit 'm er vooral in dat wij niet zo 'basic' eten. Ook koop ik aardappels bijvoorbeeld geschild in een portie-verpakkingzak, omdat dat me tijd scheelt als ik uit het werk kom, gelijk alles de pannen in en snel koken.
  Ten slotte zijn wij wel luxepaardjes que ingrediënten: bospaddenstoelen, merkproducten, parmezaanse kaas, verse pasta. Dus de oorzaak is bekend :)

  Bij ons was het budget spontaan gegroeid richting 150, maar nu weer terug naar 120. Overigens zitten hier ook Pampers bij en veel verzorgingsartikelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ons budget is ook incl. non-food items. Dus verzorgingsproducten en schoonmaakmiddel, kattenvoer, wc papier. Dat soort dingen.

   Het kopen van meer luxe artikelen maakt inderdaad een groot verschil. Dingen als bospaddenstoelen zitten hier gewoon niet in het budget. We eten wel elke week champignons, maar meestal de gewone omdat ze zo betaalbaar zijn.

   Ach, als je het geld hebt en je houd van lekker eten.. dan is er ook niets aan de hand toch?


   Gekookte aardappels zijn trouwens bijna een week houdbaar in de koelkast. Je zou in het weekend (flink) wat extra kunnen schillen en koken voor een (of meerdere) maaltijd(en) later in de week.

   Verwijderen
 6. Meer door minder31 januari 2021 om 12:15

  Zo zie je maar overal waar je met (extra) aandacht naar kijkt en waar je oplet is meestal ook beter voor een lager uitgave patroon. Zelf maak ik een boodschappen en menu planning voor meerdere weken. Aanbiedingen die er toe doen sla ik groter in maar op dit moment ga ik door dat rondwaaiend virus hiervoor niet apart naar de winkel.(dan maar even geen aanbieding)

  BeantwoordenVerwijderen