dinsdag 28 mei 2013

Boodschappengeld


 Het is nu al enige tijd geleden dat ik het financieel moeilijk had, maar mijn manier van met geld omgaan is hetzelfde gebleven. Ik pin een keer per maand een vast bedrag, en dit geld verdeel ik over mijn "potjes".
In mijn geval bestaan mijn potjes uit een thee doos, waarvan elk vakje een ander potje voorstelt. Tot voor kort pinde ik altijd € 200,- per maand, maar omdat wij nu met zijn tweeën zijn, heb ik het bedrag verhoogd naar € 250,-. Dit bedrag verdeel ik als volgt:

Huishoudgeld
€ 250,00
per maand
Boodschappen
€ 175,00

Kleding
€ 35,00

Cadeaus
€ 12,50

Leuke dingen
€ 20,00

Kerst
€ 7,50


Als ik boodschappen ga doen, haal ik het weekgeld uit mijn potje en stop ik het in mijn portemonnee. Zo geef ik nooit te veel uit. Onder boodschappen vallen bij mij ook de verzorging- en schoonmaakproducten. Maar ik gebruik daar niet veel van. Als schoonmaakmiddel gebruik ik voornamelijk gele zeep, azijn, zuiveringszout en soda. En wat betreft persoonlijke verzorging. Ik gebruik alleen zuiveringszout, azijn, een stukje marseillezeep en een potje uiercrème. Als ik boodschappengeld over houd aan het eind van de maand, dan gaat dat naar de spaarrekening.

Het potje kleding is voor ons beiden, maar wij kopen graag tweedehands kleding. Enkel schoenen en ondergoed zijn dingen die wij nieuw kopen. Ik geef niet zo veel om kleding, maar ik moet natuurlijk wel netjes op mijn werk verschijnen. Voor mijn vriend is dat anders, hij is elektromonteur en draagt daarbij gewoon werkkleding. Dat is helemaal makkelijk.

Het potje cadeaus is vanzelfsprekend voor verjaardagen en andere bijzondere gelegenheden. Dit is bewust een laag bedrag, om twee redenen. Ten eerste wil ik het kapitalisme niet bevorderen.Ten tweede maak ik veel cadeaus zelf. Ik geef bijvoorbeeld zelfgemaakte jam, taart, opgekweekte plantjes (zoals tomaat of rucola), of zelfgemaakte seroendeng.

Het leuke dingen is voor dingen die ik anders niet zou doen, zoals een keer een patatje halen. Een keer een drankje op een terrasje doen, meestal sparen wij het op en gaan we dan wat leuks doen.

Het kerst potje wordt alleen in december aangebroken. Het is genoeg voor wat cadeaus, en eventueel wat extra boodschappen.

Voor mij geeft dit systeem veel overzicht, en dat geeft mij weer rust.
Werken jullie ook met potjes?

3 opmerkingen:

 1. Op dit moment werken wij nog niet meet een potje, alleen hebben we een huishoud portemonnee en als die leeg is pinnen we omstebeurt bij. Ik hou wel maandelijks onze kosten bij in een excel document.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zag een reactie over de theedoos bij een ander bericht, dus even lezen ;-). Ik pin eigenlijk alles, maar ik merk dat als ik contant betaal toch beter oplet. Potjes voor een maand zijn eigenlijk wel handig. Ik ga erover denken.

  Leuk idee een theedoos. Ik heb de oude gleuvenspaarpot van mijn ouders die ik jaren gebruikt heb, misschien moet ik die weer in ere herstellen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij werkt dit systeem erg fijn en overzichtelijk.

   De theedoos werkt inderdaad zoals een gleuvenspaarpot, die vind ik zoo leuk! Ik zou hem gaan gebruiken, leuk!

   Verwijderen