donderdag 23 mei 2013

Emigratie en zelfvoorzieningIk ben al een jaar of negen bezig met consuminderen .
Terwijl anderen zoeken naar meer en beter, ga ik op zoek naar “genoeg”.
Zo heb ik bijvoorbeeld al jaren geen televisie meer, en het bevalt mij prima.

Ooit ben ik begonnen met vrekken uit noodzaak, omdat mijn ex grote schulden had.
Toen ben ik er achter gekomen dat ik veel zelf kon doen, en eigenlijk niet zo veel nodig heb.
Na het lezen van “je geld of je leven” van Hanneke van Veen & Rob van Eden (gratis download) begon ik steeds meer te dromen van financiële onafhankelijkheid.
Maar mijn droom gaat verder dan dat;ik wil niet alleen financiële onafhankelijkheid, ik wil ook zelfvoorzienend zijn.
Dit  omdat ik graag simpel(er) wil leven, minder gehaast en met meer aandacht.
Waarom zou ik werken  voor geld, om daarvan eten in de winkel te kopen als ik op mijn eigen land eten kan verbouwen van veel hogere kwaliteit.
Ik snap dat het niet allemaal zo simpel is, dat ik in deze maatschappij nu eenmaal geld nodig heb.
Echter ik ga mijn best doen om zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven.

Waarom Duitsland..
Wij zijn al enige tijd aan het kijken naar een geschikte plek om onze droom tot uitvoering te brengen.Echter de huizen- en grondprijzen zijn in Nederland zo hoog, dat ik het niet zou kunnen willen betalen. Voor een beetje huis met grond betaal je zo 2 a 3 ton, en dan voldoet het eigenlijk ook nog niet aan onze wensen.
In het kader van financiële onafhankelijkheid, wil ik mijn kosten zo laag mogelijk houden, dus zijn we voorzichtig gaan kijken op de Duitse markt.
Nu is het zo dat ik altijd een warme band met Duitsland heb gehad, ik hou van de mensen, de sfeer, ik bewonder het Duitse beleid voor duurzaamheid, ik vind het super dat je bij de L.idl in Duitsland alles biologisch kan kopen en ik beheers de taal redelijk goed.Het is niet zo dat het enkel financiële overwegingen zijn die mij hier een leiden. Maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het geen rol speelt.
Vanaf het moment dat wij besloten dat wij een huis in Duitsland wilden kopen hebben wij hard gespaard. Het is namelijk zo dat je in Duitsland maximaal 90% van de hoofdsom kan krijgen als hypotheek. Het is ons gelukt om een flink bedrag bij elkaar te sparen, helaas was het niet helemaal genoeg. Daarom hebben we ook een kleine familielening naast de hypotheek.
Ik zal binnenkort de details met betrekking tot de hypotheek en financiering uiteen zetten.

Hoe dan ook, na lang rondkijken kwamen we het ineens tegen; Ons droomhuis.
Het is een resthoff met bijna 5000m3 grond, in een klein dorpje met een hechte gemeenschap.
De ligging is goed, de buurt is gezellig, genoeg ruimte voor al onze plannen betaalbaar.
Na enkele weken spanning, is het nu zo ver.
Wij hebben de financiering rond gekregen bij de Duitse bank, en het definitieve koopcontract ligt op tafel. Ik verwacht dat wij deze binnen 14 dagen getekend hebben, en dat we eind juni de sleutel krijgen. Het is voor ons een bijzonder spannende en leuke tijd!

12 opmerkingen:

 1. Gefeliciteerd. Inmiddels ex-collega is met zijn vriend ook naar Duitsland toe.
  5000 m2 denk ik toch? Kom je vast ver mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dankje! Ik heb 800m2 voor de moestuin gereserveerd, mijn handen jeuken om eraan te beginnen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Spannend, zou er zelf niet aan moeten denken om niet meer zo dicht bij mijn familie te wonen, maar je hebt daar idd meer war voor je geld.Zet je in mijn favorieten. Leuk

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb daar ook lang over moeten nadenken. Maar heb mij bedacht dat Duitsland zo ver nog niet is.
   Ons nieuwe huis staat op 1 uur en 45 min rijden van onze familie. Dat valt op zich nog wel mee. Ook is het zo dat we nu de ruimte hebben voor bezoek, en dat ze gewoon kunnen blijven slapen.

   Verwijderen
 4. Bewonderenswaardig dat je deze stap hebt genomen. En zoveel grond, gaan jullie ook een kleine veestapel houden? Ik ga je volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij gaan beginnen met kippen, maar ik wil graag meer. Op dit moment overweeg ik angorageiten. Maar ik moet nog wat meer uitzoekwerk doen.
   Leuk dat je me gaat volgen!

   Verwijderen
 5. Moin,

  inmiddels ook al 10 jaar over de grens... Ook aan het consuminderen en tijdelijk in een huurhuis, wachtend op het lot uit de loterij..
  Meld je / mail even wat betreft de hypotheek, daar zijn andere constructies mogelijk die ik ook had! Banken vertellen dat niet, omdat je aan hun portemonee komt...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben ons lot al gevonden hier! Wat betreft de hypotheek, die is al rond voor ons. Dat had ik eerder moeten weten :)

   Verwijderen
 6. Dat kan alsnog... binnen 6 maanden kan je in Duitsland je Hypotheek omzetten naar een andere bank, daarna zit je vast om het maar zo te zeggen... Oversluiten zoals in Nl kan hier dus niet... Dus zeker iets om in overweging te nemen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wouw wat een stuk grond, en mooi begin. Helaas merken wij hier ook de nadelen nu in Nederland, appartement kunnen we eigenlijk niet verkopen om iets samen te zoeken. Even geduld dan maar. Ben benieuwt hoe alles groeit bij jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Gaaf hoor, mijn man en ik hebben ook vage plannen om zoiets te doen in de toekomst. Oostenrijk spreekt ons ook erg aan, alhoewel Duitsland natuurlijk (veel) dichterbij is, vooral als je net over de grens woont.
  Groetjes, Marike

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat jullie ook zo'n droom/ wens hebben. Het is wel heel gaaf om er gewoon voor te gaan hoor!
   Het is inderdaad zo dat Duitsland een stuk dichterbij is, wij hebben daar wel rekening mee gehouden i.v.m. familie enzo.

   Verwijderen