woensdag 29 mei 2013

Zonnepanelen


 
Wij kiezen monokristallijne panelen in volledig zwarte uitvoering

Wij zijn van plan om op zonnepanelen te plaatsen op ons nieuwe huis.
Dit past natuurlijk heel goed in het straatje van de zelfvoorziening, want hierdoor zouden wij bijna alle stroom zelf op kunnen wekken. Nu hebben wij het voordeel, dat wij de panelen krijgen en er dus niks voor betalen. Dan is elke opbrengst natuurlijk winst.

Wij nemen 12 stuks zonnepanelen van 250 WP, de opbrengst van deze panelen zal neerkomen op ongeveer 2250 kWh per jaar. Ik verwacht dat wij zo’n 2500kwH per jaar zullen verbruiken, aangezien het een groot huis is, en wij elektrisch gaan koken. Dat betekend dat wij zo’n 250kWh per jaar afnemen van de energiemaatschappij.

Wij moeten nog wel wat investeren. Wij krijgen alleen de panelen met omvormer en bevestigingsmateriaal. Wat er niet meegeleverd wordt zijn de ballasttegels, wij hebben ongeveer 25 tegels van 30x30x6 nodig. Ook het monteren moeten wij zelf doen, wat geen probleem is aangezien vriend elektromonteur is. Daarnaast moet er nog een keuring plaatsvinden voordat het systeem aangesloten mag worden. Al met al verwacht ik niet meer dan €500,- kwijt te zijn. Het zal waarschijnlijk minder zijn, maar ik ga liever uit van een te hoog bedrag zodat het alleen maar mee kan vallen.

Als wij dus €500,- kwijt zijn, en daarmee 2250kwH per jaar opwekken dan is de terugverdientijd slechts een jaar. De stroom in Duitsland is iets duurder namelijk €0.28 /kWh, ik bereken het als volgt: €0.28*2250= € 630,-. Uitgaande van deze opbrengst zou ik ruim €50,- per maand besparen.
Hoewel het eraan ligt hoe je rekent. Ik ga er nu van uit dat ik net zo veel krijg voor een kWh als dat ik ervoor zou betalen. Maar het kan zijn dat het feed-in tarief hoger ligt dan het normale stroomtarief.
Dat zou het alleen maar extra gunstig maken.

Op dit moment kan ik alleen maar speculeren. Wij krijgen de sleutel waarschijnlijk pas over 2 a 3 weken. Het plaatsen van de panelen staat hoog op de lijst, want het is nu natuurlijk nog zomer. Als de panelen eenmaal op het dak liggen kunnen we goed bijhouden wat precies de opbrengst is.
Wordt vervolgd dus..


Wil je meer lezen? De panelen zijn inmiddels geplaatst en  updates kan je hier vinden:

Aansluiting aan het net
Update 10 weken
Update 14 weken
Update mei 2015
Update 20 weken

7 opmerkingen:

 1. Energie in Duitsland duurder? In mijn Bed and Breakfast gaan Duitse gasten heel gemakkelijkom met energie. Ik heb altijd begrepen, dat niet alleen de Benzine innDuitsland voordeliger is, maar ook de energie voor het huis.
  Wel gemakkelijk als je de panelen zelf kunt aanleggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb vandaag een bericht over de energieprijzen, Duitsland lijkt toch wel een beetje duurder. Maar veel mensen hebben zonnepanelen, voor die mensen is het waarschijnlijk goedkoper.

   Verwijderen
 2. nee, energie is goedkoper dan in NL, maar niet via de ßgewone aanbieder... Laat ook ivm je hypotheek even wat van je horen... mailgronau ape.staartje@freenet.de

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat voor aanbieders zou ik dan aan moeten denken? Ik ben zeer benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Stroom hebben wij via zonnepanelen via de huiseigenaar, betalen 16 cent per Kwh... Maar, als we dat via EWE zouden doen werd dat dus veel en veel duurder...
  Gas hebben we nu via Prioenergie, dat was voor ons de goedkoopste oplossing.. Maar meld je anders even... Las dat jullie ook een nieuwe CV willen, en ook daar zijn er potjes voor in Duitsland.. Het is misschien lullig om te zeggen, maar de Sparkasse heeft jullie behoorlijk in de greep als domme Hollanders... Kan ik jullie niet kwalijk nemen maar ligt aan de bank.. Dus mail effe.. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zie trouwends dat het adres niet klopt... denk ape.staartje even weg en het adres klopt.. Mooie dag nog uit Kreis Cloppenburg!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Stroom, wij zitten hier in Nederland in een groep, verder weet ik het allemaal niet. Ik leg per maand een bedrag in en meneer regelt het hier. Het is zijn huis en ben net een jaar komen inwonen.

  BeantwoordenVerwijderen