maandag 10 juni 2013

Energieverbruik


De CV installatie in onze woning

Energieverbruik is gerelateerd aan een aantal dingen, de samenstelling van je huishouden, het klimaat waarin je woont, je behoeften en natuurlijk je woning.
Tot nu toe heb ik altijd een behoorlijk laag verbruik gehad. In mijn oude eengezinswoning had ik met 2 personen een stroomverbruik van 1850kwH en een gasverbruik van ongeveer 800m3. In mijn vorige appartement had ik stadsverwarming, en geen gasaansluiting. Mijn stroomverbruik voor 1 persoon was 1300kwH per jaar, dit is inclusief elektrische boiler en elektrisch koken.  Ik zoek altijd naar de balans van comfortabel leven zonder energie te verspillen, voor mijn gevoel is dat mij elke keer nog goed gelukt.
Ik ben heel benieuwd wat mijn energieverbruik in mijn nieuwe huis gaat zijn. Ik verwacht qua stroom niet zulke gekke dingen, ik ga nu uit van 2500kwH. Ik denk dat dat een redelijke schatting is. Volgens mij is het stroomverbruik niet zo gelinkt aan de grootte van de woning. Ook al heb je meer lampen in een groot huis, je kan niet overal tegelijk zijn. Ik denk dat het meer ligt aan de hoeveelheid apparaten, en ik verwacht niet meer apparaten te kopen. Natuurlijk verwacht ik wel meer elektrisch gereedschap te gebruiken, en misschien langer te stofzuigen. Vandaar dat ik mijn verwachte verbruik van 2000kwH verhoogd heb naar 2500kwH.
De stroomrekening is niet waar ik mij zorgen om maak, mede door zonnepanelen welke wij gaan plaatsen.

Des te meer maak ik mij zorgen om de gasrekening. Het is een groot, vrijstaand huis. De inhoud van het huis weet ik niet precies, maar de oppervlakte staat op 200m2. Wij weten niet precies in welke mate het huis geïsoleerd is, en of er wel geïsoleerd is. Het is van oorsprong een oud huis, zeker 50 of 60 jaar oud. Er zijn door de jaren heen wel wat dingen aangepast en verbeterd, maar wij weten niet precies hoe  en wat. De ketel die er staat is waarschijnlijk zo’n 15 jaar oud, en dit is zeker geen HR ketel.  Er zitten door het hele huis radiatoren geschikt voor hoge temperatuur verwarming. De leidingen naar de badkamer en keuken zijn langer dan ik zou willen. Ik heb horror scenario’s in mijn hoofd van een gasrekening van 5000m3.

Er zijn ook positieve dingen, door het hele huis hebben we dubbele beglazing in kunststof kozijnen, voor alle ramen zitten rolluiken, en er staat een houtkachel in de woonkamer. Ook hebben alle radiatoren een thermostaatknop.Wij hebben al gezegd dat als wij deze winter geen geld hebben voor verbeteringen, wij altijd nog in de woonkamer bij de houtkachel kunnen gaan leven en slapen.

Maar ik heb wel wensen natuurlijk. Hieronder een lijstje van wenselijke verbeteringen in volgorde van prioriteit.
1.       Isolatie controleren en verbeteren (of aanbrengen) in de muren, het dak, de gevel en de vloer van de hooizolder.
2.       Het in ere herstellen van de oude badkamer vanwege stap 3
3.       Vervangen van de bestaande gasketel door een HR ketel en deze verplaatsen naar een plek dichterbij de keuken en badkamer.
4.       Het aanvullen van de nieuwe HR Ketel met een buffervat met 2 warmtewisselaars, en thermische zonnepanelen.
5.       Zorgen dat mijn wasmachine met de hotfill wordt aangesloten.
6.       Het eventueel vervangen van de houtkachel door een zelfgemaakte rocketstove met thermische leemwand.
7.       Het aansluiten van de 2e warmtewisselaar op de rocketstove zodat de houtkachel ook het water in de radiatoren verwarmd.
Zoals je kan zien ben ik geheel niet veeleisend (ahum). 
Wanneer we een stap uitvoeren zal voornamelijk met onze financiën te maken hebben. Ik wil sparen voor een stap, deze uitvoeren en daarna sparen voor de volgende stap. Hoewel ik nu vol zit met ideeën, zal ik mijzelf waarschijnlijk wat moeten temperen in mijn enthousiasme. Mijzelf kennende wordt dat nog een uitdaging. Wat vinden jullie van mijn plannen? Hebben jullie nog goede ideeën?

2 opmerkingen:

 1. Hi,

  Heb pas net deze leuke blog ontdekt, dus heb nog niet alles gelezen. Maar het verbaasd me dat jullie in Duitsland op gas stoken, terwijl je op 5000m2 grond zit. Is het een optie voor jullie om een (rest) hout ketel te installeren ? Op die manier kan je veel geld besparen op brandstof denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We stoken op gas omdat we nog geen tijd en geld hebben gehad om dat aan te passen. Ons plan is om een rocketstove te maken en hierop te stoken, maar dat moet nog even wachten ;)

   Verwijderen