dinsdag 11 juni 2013

Ragu alla Bolognese

Gisteren heb ik weer een grote pan Ragu alla Bolognese gemaakt. Dit is een Italiaanse vleessaus. Onderstaand recept heb ik naar eigen smaak aangepast. Ik heb er minder vlees, en meer groente ingedaan.In veel recepten worden er ook nog spekjes ingedaan, maar ik wil het graag niet te vet maken. Bovendien eet niet iedereen varkensvlees, dus dat laat ik weg.

Deze saus bevalt mij erg goed, hij is lekker en gezond én gemakkelijk in bulk vooruit te maken. Vandaar dat ik mijn versie graag met jullie deel. Het onderstaande recept is voor 4 porties.

Ingrediënten
300 gram rundergehakt
3 teentjes knoflook
1 paprika
200 gr ui
250 gr stengel bleekselderij
250 gr wortel
1 pak gezeefde tomaat
1 blik gepelde tomaat
1 runderbouillonblokje
evt.  scheut rode wijn
1 tl Italiaanse kruiden
peper, zout, nootmuskaat naar smaak

Snijd de knoflook, ui, bleekselderij, wortel en paprika in stukjes (als je een fijne saus wilt zal je de groente fijn moeten snijden.)
Bak het gehakt rul in een grote (snelkook) pan
Voeg daarna de ui en knoflook toe.
Fruit de ui en voeg vervolgens de rest van de groente toe.
Voeg daarna de rode wijn, de gezeefde tomaten, de inhoud van het blik gepelde tomaten, het verkruimelde bouillonblokje en de Italiaanse kruiden toe.
Als je dit in een gewone pan hebt zal je het nu tussen de 3 en de 5 uur moeten laten sudderen. Let op dat het niet te droog kookt, je kan eventueel wat water toevoegen. In de snelkookpan houd ik het op ongeveer 30- 45 minuten. Als het klaar is even proeven en naar smaak peper, zout en/of nootmuskaat toevoegen.

Ik serveer het over de spaghetti, met wat (zelf) geraspte kaas erover. En eventueel een salade erbij. Ik heb gisteren een dubbele hoeveelheid gemaakt en ik heb nu weer twee bakjes in de vriezer staan. Met de aankomende verhuizing is dat weer een keer makkelijk en gezond eten.

2 opmerkingen: