zondag 3 november 2013

De gevolgen doorrekenen


Ik heb dus afgelopen donderdag te horen gekregen dat ik geen uitkering krijg. Gisteren heb ik samen met vriend onze administratie en begroting doorgenomen.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel schrok van het nieuws en heel erg bezorgd was hierover, want hoe lang kunnen we het redden op een inkomen?

Het is een voordeel dat steeds meer kosten inmiddels bekend zijn, en dat ik niet meer hoef te schatten. Hierdoor hebben we een beter beeld van onze vaste lasten, en kunnen we beter inschatten hoe lang we het volhouden.

We hebben eerst naar de begroting voor november en december gekeken. In deze twee maanden komen we het minst te kort. Hier komen we maximaal € 200,- per maand te kort. Als we geluk hebben hoeven we pas vanaf januari gemeentebelasting te betalen, in dat geval komen we maar € 100,- per maand tekort. Dit viel ons beiden heel erg mee!

In het nieuwe jaar veranderd de situatie, een aantal kosten beginnen hier pas mee te draaien. Vanaf januari zouden we maximaal € 400,- per maand tekort komen ( het bedrag ligt ergens tussen de € 300,- en € 400,-) Dat is dus al wat meer dan in november en december.

Wij hebben op dit moment € 2.800,- spaargeld. We hebben ook nog potjes voor bijvoorbeeld eigen risico en zorgkosten maar deze wil ik niet meetellen. Dit bedrag is echt 'vrij te besteden' spaargeld. Helaas moeten we hiervan toch echt een deel gebruiken om het lekkende dak te repareren, dit gaat € 800,- kosten. Dan blijft er dus nog € 2000,- over om ons gebrek aan inkomen op te vangen. Volgens mijn berekening zouden we dit dus 6 maanden volhouden.

Stel dat we dan nog geen tweede inkomen hebben, dan zouden we in het slechtste geval ons eigen risico zorgbuffer nog kunnen gebruiken. Dit potje bevat dan nog eens bijna € 2000,- en zou ons dan nog 5 maanden verder kunnen helpen.

Dus in het aller slechtste geval kunnen we het nog 11 maanden uitzingen! Dit valt mij reuze mee! Daarnaast blijkt dat ik dus een bijbaantje moet hebben waarbij ik minimaal € 400,- verdien en niet € 600,- zoals ik dacht. Natuurlijk heb ik het liefst een normale baan met een salaris van minimaal € 1000,- maar we kunnen het in het slechtste geval ook redden met een klein bijbaantje.

Het heeft ons beide veel rust gebracht om dit op deze manier in kaart te brengen. Ik doe nog steeds mijn best om een baan te vinden, maar ik maak mijzelf niet gek. Wij gaan het echt wel redden. Ik maak rustig mijn school af, en zoek ondertussen de vacature sites af. Wie weet kan vriend over twee maanden al werk in de buurt vinden, dan krijgen we ook weer meer ruimte in de begroting.

Ook al voelt het nu zwaar en moeilijk, wij zien dat de betere tijden al weer voor de deur staan. Nog even volhouden dus!

20 opmerkingen:

 1. Wel fijn dat jullie nu alles hebben bekeken en weten hoe jullie er voor staan, ik hoop dat je gouw een baantje vind, dan hoeven jullie het spaarpotje ook niet aan te spreken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel slim van je om een overzicht te maken. Je weet dan tenminste waar je aan toe bent en inderdaad zo valt het nog reuze mee. Natuurlijk is het wel zaak zo snel mogelijk orde op zaken te stellen en het ook bij te blijven houden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, het is niet de bedoeling om nu achterover te leunen. Maar het geeft wel wat rust in mijn hoofd. Ik hoef me niet helemaal gek te maken van zorgen, ik kan rustig maar zeker verder gaan met zoeken naar werk.

   Verwijderen
 3. Overzicht is het allerbeste, dan weet je waar je aan toe bent. Hopelijk vind je vlug werk en krijg je meer inkomsten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Apart is dat he? Hoewel het hebben van overzicht/inzicht eigenlijk niks veranderd maakt het toch heel veel verschil. Het geeft macht omdat je weet waar je aan toe bent, en je ernaar kan handelen.

   Verwijderen
 4. Is nog te overzien, paar uren werken per week en je bent uit de nood.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, het is minder erg dan ik gedacht had! Nu op zoek naar een baantje!

   Verwijderen
 5. Goed dat jullie alles in kaart hebben gebracht dan heb je er tenminste wel een beeld bij. Misschien zou je ondertussen iets van schoonmaken bij kantoren kunnen doen, dieren uitlaten, oppassen, kranten wijk.. ik roep maar wat hoor gen idee hoe het werkt in Duitsland.
  Ik wens je in ieder geval hele veel geluk bij het vinden van werk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier zijn heel veel kleine baantjes, het enige nadeel is dat je dan niet via het ziekenfonds verzekerd bent. Maar voorlopig zit ik nog een maand op school. Ik heb besloten dat ik dat ook af wil maken. Dus nu kijk ik nog rustig rond terwijl ik mijn school afmaak.

   Verwijderen
  2. In Duitsland is het blijkbaar nog zoals vroeger hier was met de ziekenfonds?
   Kun je dan niet misschien via je vriend mee verzekerd worden?

   Verwijderen
  3. Waarschijnlijk wel, maar hij is in Nederland verzekerd. Ik ben het nog aan het uitzoeken, ik vind het vrij lastig. Volgens mij moet ik me dan aanmelden met een Europees formulier. Maar ik moet er nog even goed voor gaan zitten.

   Verwijderen
 6. Je kan vanaf ongeveer Pasen ook geld bijverdienen met Bed en Breakfast voor vooral fietsers misschien

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In het begin overwoog ik ook een Bed en Breakfast, maar inmiddels niet meer. Ten eerste is ons huis bij lange na niet af en voor menigeen een behoorlijke zooi :)
   Ten tweede zit er hier in het dorp al een Bed en Breakfast, deze is heel netjes en hier kan je al slapen voor € 25,- per nacht. Daar kan ik niet tegenop concurreren.

   Verwijderen
 7. Heel goed dat jullie een overzicht hebben gemaakt en ook dat je je school afmaakt. Beide erg belangrijk. Jammer dat je niet in aanmerking komt voor een uitkering maar als je deze wel had gehad was je misschien minder fanatiek geworden (in je vorige post schreef je al dat je er toch op bent gaan rekenen) en dan verslapt misschien je 'missie': het financieel onafhankelijk zijn. En dat zou ook heel jammer zijn! Met jouw 'aanpakkers' mentaliteit vind je zeker snel een baan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje! Ik had het actieve zoeken inderdaad iets geminderd omdat de school heel veel energie van mij vreet. Helaas is dat momenteel een luxe die ik mij niet kan veroorloven ;)

   Verwijderen
 8. Komen op de school geen vacatures binnen? In de Nederlandse Mbo en Hbo-scholen hangen altijd wat briefjes op het prikbord. Of is er misschien iemand elders in de school die bemiddelt voor vacatures?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee helaas, het is ook niet echt een school. Ze noemen het wel een school maar het is meer een cursus ruimte voor volwassenen.
   Ik kijk voornamelijk online en in de krant momenteel.

   Verwijderen
 9. Misschien kan je toch een keer bij de diverse prikborden van winkels bij de grote plaats bij jou in de buurt langs. En naar de Mbo en hochschule, daar zijn ook vast wel prikborden. Misschien is er wel een soort uitzendbureautje. Onze school had/ heeft dat wel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker een goed idee! Ik zal eens opzoeken waar de scholen hier zitten om er even langs te gaan.
   En als ik weer naar de (grote) supermarkt ga zal ik het prikbord eens bekijken. bedankt voor de tip!

   Verwijderen