zaterdag 7 juni 2014

Geroosterde Quinoa Salade


Bij het zoeken naar lekkere, nieuwe en gezonde recepten stuitte ik op het recept voor geroosterde quinoa salade met mais en tomaat. (bron) Ik had eigenlijk nooit eerder quinoa klaargemaakt en dit leek mij een bijzonder lekkere en zomerse manier van bereiding.

En ik moet zeggen dat het zeker een lekker en bijzonder gerecht is. Ik kan niet wachten tot ik verse tomaten uit eigen tuin heb! Dan ga ik het zeker nog een keer maken. Hieronder het recept in het Nederlands:

Ingrediƫnten voor twee porties

Voor de salade:
130 gram quinoa
1 eetlepel olijfolie
200 gram maiskorrels
200 gram tomaat (goed rijp en zoet)
een half bosje lente-ui

Voor de dressing:
2 theelepels gemalen komijn
4 eetlepels olijfolie
het sap van 1 limoen
1 theelepels fijn gehakte (jalapeno) peper (heb ik weggelaten)
1 teen fijn gehakte knoflook
een snufje zout

Om te garneten:
1 rijpe avocado
wat verse koriander
eventueel wat gehakte noten

Bereidingswijze:
  • Was de quinoa in een zeef minimaal 45 seconden.
  • Zet een koekenpan op middel hoog vuur en bak de quinoa onder regelmatig roeren licht goud-bruin. In ongeveer 10 minuten.
  • Voeg nu ongeveer 170 ml water toe en dek het af. Laat dit 18-20 minuten koken tot de quinoa gaar is.
  • Laat de quinoa 10 minuten afkoelen zonder deksel.
Ondertussen maak je de dressing
  • Zet een kleine koekenpan op het vuur en rooster hierin de komijn voor ongeveer 3 minuten. Haal dan de pan van het vuur.
  • Als de koekenpan niet meer heet is kan je de olie, het limoensap, de jalapeno, de knoflook en het zout toevoegen. Meng het geheel goed door.
Nu alles bij elkaar
  • Neem een grote schaal, en doe hier de afgekoelde quinoa in.
  • Voeg hier de (uitgelekte) mais aan toe
  • Een ook de (in stukken gesneden) tomaat.
  • Giet de dressing erover en roer alles doorelkaar.
Serveer de salade met avocado erbij of erover, en garneer met wat verse koriander. Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Ik eet regelmatig quinoa. Toevallig gisteren een salade gemaakt met kikkerwten, gegrillde aubergine, lenteuitje, geitekaas, komkommer, peterselie en rucola. De gegrilde aubergine nog gemarineerd in een mengsel van balsamico, oijfolie, chilivlokken, knoflookn peper en zout. Daarnaa dit door salade gedaan met overgebeven oliemengsel en wat extra dressing van olijfolie/ balsamico. Het was heerlijk smullen.
    Het is ook lekker om er vegetarische of vegan hamburgers mee te maken door te mengen met zoete aardappel of kikkerwten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ziet er heel erg lekker uit.
    Ik wens jullie een prettig lang weekend :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt heerlijk. Ga ik van de zomer zeker eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit zijn van die heerlijke zomerse recepten :)

    BeantwoordenVerwijderen