maandag 7 september 2015

De koelkast is weer overbodig

Nu het weer wat frisser is geworden en wij langzaamaan weer richting de herfst gaan, vond ik het een goed moment om de koelkast weer uit te zetten. Ik heb even gekeken en wij hebben de koelkast op
6 juli aangezet vanwege de hittegolf. Door het warme weer was onze koude kamer niet koud meer, en eten weggooien was natuurlijk nooit de bedoeling.

Maar inmiddels is de koude kamer al weer een graad of 14. Dat is nog niet heel koud maar voor mensen die geen zuivel of vleesproducten eten is dat koud zat, bovendien wordt het alleen maar weer kouder. Het voornaamste wat wij hier hebben liggen is groente en soms wat tofu. En als wij een kliekje eten hebben zetten wij de pan op de vloer waar het nog weer een paar graden kouder is.

Aangezien het gisteren weer precies de 6e van de maand was, kunnen wij concluderen dat de koelkast twee maanden heeft aangestaan. Het was ook echt nodig dus ik ben blij dat wij die mogelijkheid hebben. Het extra stroomverbruik van de koelkast is moeilijk terug te vinden in ons overzicht, ons stroomgebruik is zeker in de zomer enorm variabel en daarom is er geen pijl op te trekken. Zo maaien wij af en toe het gras en dat kost dan ineens wat meer stroom, en hebben wij ook (ieder apart) vakantie gehad waardoor het verbruik ook wat hoger ligt. Ik weet (door te meten) dat onze koelkast jaarlijks ongeveer 150 kWh verbruikt, en dat is op zich niet heel veel maar als het niet nodig is dan ga ik er natuurlijk ook niet voor betalen :)

8 opmerkingen:

 1. Goed dat het kan bij jullie. Wij hebben een kleine koel-vries combinatie. En een koud bijkeukentje,waar de meeste groente staat. Daar is het nu ook lekker koel aan het worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi zeg! Mijn keuken is helemaal ingebouwd, dus zelfs als ik zou willen, kom ik niet bij de stekker. Wel denk ik dat ik straks ga proberen zonder vriezer te werken. Ik heb er nu eentje die slecht sluit en volgens mij ontzettend veel stroom trekt. Nu een nieuwe kopen is niet zo handig, met oog op mogelijke verhuizing. Leegeten is wat dat betreft wél handig en als hij leeg is, kan ik misschien wel een poosje zonder. Zeker nu de winter er weer aan komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik respecteer je keuze om te besparen op elektriciteit, maar wil je toch vragen of je je er bewust van bent dat etenswaren die boven koelkasttemperatuur bewaard worden schrikbarend snel een haard van schadelijke bacteriën worden. Het toeval wil dat zelfs het voedingscentrum nu met een campagne komt om mensen hier op te wijzen in verband met voedselveiligheid en het voorkomen van voedselvergiftiging.

  Je mag zelf de afweging maken of dat je een besparing van nog geen 3 euro per maand waard is. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, ik heb hiervoor al 1,5 jaar zonder koelkast gedaan en ben geen een keer ziek geworden. Toen wij nog vlees consumeerden aten wij het meestal direct na aankoop of legden het in de vriezer.

   Nu wij geen vlees en zuivel eten is het helemaal makkelijk. Weinig kans op voedselvergiftiging omdat je wortelen te warm liggen :)

   Verwijderen
 4. Wow, wat cool dat je dat kan. Ik zie dat ons nog niet doen, goed om te beseffen dat het gebruiken van een koelkast blijkbaar een keuze is.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hebben een kelder en je zet me aan het denken. Ik zal eens gaan kijken wat daar de temperatuur eigenlijk is!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen