donderdag 17 september 2015

Lekker Klussen

Het is misschien een beetje rustig op onze blog, maar dat komt door alle drukte in het echte leven. Inmiddels is er een start gemaakt aan ons isolatie project. Ons huis heeft onder het dak twee delen, namelijk de onverwarmde schuurdelen en het woondeel. Nu is het zo dat de vorige bewoners later nog een deel aangebouwd hebben onder de schuren, dit deel op de begane grond bevat twee slaapkamers en een badkamer. Ik heb geprobeerd een plattegrond te maken.

Plattegrond begane grond (bij benadering :))

De rode lijn op de plattegrond is waar de spouwmuur staat, de linkerkant is het verwarmde woondeel en de rechterkant zouden dan de schuren moeten zijn. Alle onverwarmde ruimtes heb ik grijs gemaakt. Alles links boven de rode lijn heeft een bewoonbare bovenverdieping met slaapkamers en alles rechts van de rode lijn valt onder de hooizolder.

Nu zie je dat er een stuk woondeel aan de rechterkant van de rode lijn ligt. Dit deel van het huis is ongeveer 60 tot 65 m2. Dit is dus feitelijk een woondeel maar is geïsoleerd als een schuurdeel. Zeker omdat wij vorig jaar alle stro van de hooizolder hebben gehaald is er nu eigenlijk niets wat de warmte nog binnen houd daar. In de badkamer is het al snel onder de 10 graden (met de verwarming aan).

Het plan is als volgt. Wij werken op de hooizolder, halen alle planken weg boven dit woondeel. Maken de vrijgemaakte ruimte schoon van stro, stof en muizenpoep. Plaatsen een dampscherm, vullen het met isolatiemateriaal en dekken het weer af met platen. Daarnaast vullen wij de spouwmuren tussen het woondeel en de schuren met isolatiemateriaal.


Maarten heeft inmiddels al een flinke slag geslagen. Hij heeft ongeveer de helft van de planten al weggehaald en van dat stuk al ongeveer 3/4 schoongemaakt. Ik blijf het verbazingwekkend vinden dat de vorige bewoner niet de moeite heeft genomen om een beetje isolatiemateriaal te plaatsen. Het is duidelijk dat de muizen hier vrij en veel rond hebben gelopen, het is echt vies!


Ook hebben wij de materialen al besteld. Eerst wilde ik hennep isolatieplaten gebruiken, maar toen viel ons oog op cellulose vlokken. Dit heeft een aantal voordelen o.a. dat je hiermee makkelijker de ongelijkheid op kunt vangen daarnaast is het veel goedkoper en ook nog erg milieuvriendelijk. Het scheelde ons meer dan € 500,- op deze klus, en het is minder werk. De keus was snel gemaakt.


Voorlopig zijn wij hier nog wel even mee bezig, maar wij hopen het in oktober af te kunnen ronden. Dan kunnen wij de slaapkamer afmaken, nieuw behangetje en mijn mooie bewaarde tapijttegels erin. En wie weet slapen wij voor het eind van dit jaar wel weer in een echt bed in plaats van op een matras op de grond, dat zou ook een leuke verandering zijn ;)

18 opmerkingen:

 1. Mooie plannen! Hopelijk vlot het een beetje en kunnen jullie inderdaad snel weer in een echt bed slapen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Succes met de klus! Ja, snap je soms niet he dat vorige bewoners bepaalde dingen niet gedaan hebben. Lijkt me echt niet fijn met al die muizen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel een klus. maar je zult het merken aan je gasrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hopen wij ook!
   Wij hebben nu een jaarverbruik van ongeveer 2000 m3 gas, en dat mag minimaal door de helft!

   Verwijderen
 4. Succes met klussen. Het is een hele klus, maar levert straks vast een hoop woonplezier op, en een lagere energierekening. Wat fijn dat Maarten zoveel zelf kan doen, zo handig, zo'n handige man.
  Worden de oude badkamer en het oude toilet niet meer gebruikt?
  Ik ben nieuwsgierig naar de roze kamer, spreekt tot de verbeelding ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is zeker fijn dat Maarten zo handig is! Echt ideaal zo'n man met twee rechterhanden!

   Hehe ik kan het mij voorstellen, de roze kamer heet zo omdat hij vreselijk roze behang heeft met prinsesjes stickers overal :)

   De oude badkamer is niet meer in gebruik, is in verval. Maar het plan is om die later op te knappen en de cv ketel in de roze kamer te plaatsen. Dan hebben we lekkere korte leidingen naar de keuken en badkamer.
   Het oude toilet is nog wel in gebruik, ik ben gek op de appelgroene tegeltjes uit de jaren 60 :)

   Verwijderen
  2. Aha, echt een roze kamer dus!
   Goed plan om de cv ketel in de buurt van de keuken en badkamer te willen. Bij ons zit de cv ketel in de bijkeuken, waar we ook een douche hebben. Dus ook altijd snel warm water daar en in de keuken. Veel sneller dan boven, in de badkamer.

   Verwijderen
  3. En korte leidingen is niet alleen comfortabel maar scheelt ook gas. Op dit moment zit onze cv in de kelder, en de leidingen lopen heel vreemd door het hele huis. De kelder is daardoor te warm om eten te bewaren, en de muizen zitten daar in de winter natuurlijk graag bij de cv.

   Als wij straks een nieuwe hr ketel in de roze kamer hebben zijn de leidingen naar de (toekomstige) badkamer slechts 2 meter evenals naar de keuken. Dat lijkt mij echt ideaal!

   Bovendien kunnen wij dan de kelder weer gebruiken waar hij voor bedoeld is, omdat hij niet meer opgewarmd word.

   Verwijderen
 5. Klinkt al s een behoorlijke klus, maar je krijgt er een mooie ruimte voor terug. Hopen dat de muizen ergens anders naartoe verhuizen nu. Of heb je muizenvangers in huis?

  Het zal straks wel schelen in de stookkosten denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zorgen dat alles nu goed dicht wordt zodat de muizen er niet meer onder kunnen komen. Daarnaast loopt de kat vrij rond in de schuurdelen en op de hooizolder, en zij is een goede muizenvanger!

   Verwijderen
 6. Wat een klussen, blijft handig zo'n man! Maar het resultaat is straks wel een huis naar jullie eigen smaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb geen idee of het in Duitsland ook voorkomt, maar bij het opvegen van muizenpoep is het misschien wel raadzaam om te zorgen dat je niet in aanraking komt met het stof dat oplevert en wel om het puumalavirus.
  Zie hier: https://en.wikipedia.org/wiki/Puumala_virus (ik meld het maar even :))
  Veel succes met de klus!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip, ik had dat inderdaad al eens ergens gelezen. Wij letten in elk geval goed op!

   Verwijderen
 8. Heel herkenbaar zo'n muizen pies/poep sloop aktie. Ben het bijna allemaal weer vergeten. Zelfs de rattentroep, brrrrr. Als het moet, dan moet het. Heb je straks wel eer van je werk. Zet hem op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank! Het is even doorzetten maar dan hebben wij straks ook echt wat moois!

   Verwijderen
 9. Leuk zeg zo'n werk in uitvoering! Ik gen heel benieuwd hoe het gaat worden uiteindelijk.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tip: kijk eens naar Kingspan Wall in one. Dan heb je bijv 60mm PIR isolatie, vochtdoorlatende vlies en gipsplaat in 1. Het voordeel is snelle montage en daarna gelijk stucken. Je kunt het bestellen bij Bouwcenter. Uitstekende isolatie, ik heb het voor zowel de muren als helende daken gebruikt.

   Verwijderen
  2. Voor ons is PIR absoluut geen optie omdat het niet milieuvriendelijk is en mogelijk gezondheidsklachten kan geven aan de bovenste luchtwegen, huid en ogen. Dit komt niet overeen met onze idealen, en wij betalen (indien nodig) graag wat meer voor een milieuvriendelijke en gezonde oplossing.
   Bovendien gaan wij voor een isolatielaag van minimaal 140mm.

   Verwijderen