donderdag 3 september 2015

Meer fietsen!

Sinds deze week ben ik weer aan het werk, de vakantie is echt weer voorbij. Maar tijdens de vakantieperiode heb ik naast veel nadenken ook wat wijzigingen doorgevoerd. Een hele grote wijziging is dat ik vanaf heden probeer om met de fiets naar het werk te gaan.

Ik heb altijd gezegd dat het te ver was, maar heb het nooit geprobeerd. Maar aangezien ik mij toch meer wilde richten op het verkleinen van mijn/onze ecologische voetafdruk besloot ik het in elk geval te proberen. Een van mijn excuses was dat mijn fiets niet meer in orde was, de remmen werkte niet en dat is natuurlijk gewoon gevaarlijk. Ik was het al langer van plan maar eerst had ik geen geld, toen geen fietsenmaker en later was het geen prioriteit meer. Maar in de vakantie heb ik eindelijk mijn fiets laten repareren (bedankt papa!) en voor het luttele bedrag van € 35,- is mijn trouwe tweewieler nu weer helemaal tip-top in orde. Verder heb ik gelukkig alles; fijne fietstassen, een waterfles (want dorstig), een regenpak en frisse moed ;)

Mijn werk ligt op 22 kilometer afstand van mijn huis, niet al te dichtbij dus. Het was dus noodzaak om er weer even ‘ in te komen’. In mijn vakantie heb ik wat testritten gereden van verschillende afstanden, om zeker te zijn dat ik het ging redden. Dat ging zo goed dat ik besloot het te wagen. Ik doe er ongeveer een uur over, dus ik moet wel wat vroeger vertrekken, maar daar tegenover staat dat ik niet meer hoef te sporten en dat scheelt mij weer 45 minuten.

Natuurlijk ben ik wel wat later thuis, en de totale reistijd op de dag is een stuk langer. Met de auto ben ik dagelijks ongeveer 45 tot 50 minuten onderweg, en met de fiets eerder 120 tot 150 minuten. Maar het buiten zijn vind ik echt heel lekker, en het fietsen is echt leuk. Verstand op nul en lekker gaan, genieten van de prachtige omgeving hier. Dat het goed is voor het milieu is helemaal top!

Natuurlijk is er naast het milieu en mijn gezondheid nog een aspect, het scheelt ook geld. Normaal gesproken tank ik maandelijks voor € 70,- alleen voor mijn werk. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog kosten voor onderhoud en afschrijving, die wat lastiger te berekenen zijn voor de werkkilometers alleen. Maar ik reken dat ik ongeveer € 3,50 per dag bespaar als ik naar mijn werk fiets. Ik heb met 4 dagen fietsen dus al € 14,- bespaard, niet mis!

Of ik voortaan altijd ga fietsen? Ik weet het niet. Ik weet wel dat de drempel nu veel lager is. Ik heb nu pas 4 dagen gefietst maar het bevalt erg goed. Maar als ik binnenkort twee dagen om half 6 op mijn werk moet zijn dan ga ik lekker met de auto. En als het fietspad onbegaanbaar word door sneeuw of veel herfstblad dan misschien ook. Ik heb nu de keuze en ik probeer er bewust mee om te gaan. Ik hou zie wel hoe het bevalt, elke keer met de fiets is winst!

21 opmerkingen:

 1. Goed van jou. De afstand is ideaal voor een elektrische fiets en jullie hebben zonnepanelen. Elke dag dat je fietst spaar je aan autokosten uit, meer dan de kosten voor benzine. Je zou elke dag dat je fietst 5 euro in een spaarpotje kunnen doen voor de elektrische fiets

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sterker nog, ik heb al een elektrische fiets :)
   Maar de afstand is wel wat groot, dus ik kan de ondersteuning niet vol aanzetten anders heb ik niet genoeg stroom bij mij. Volgens mij komt dat ook omdat het zo heuvelachtig is hier.

   Verwijderen
  2. Je fietst dus op een elektrische fiets naar je werk? Kan je hem daar niet opladen? Anders zou je misschien op termijn deze kunnen inruilen voor een geschiktere

   Verwijderen
  3. Nee, dat gaat helaas niet.
   Ik ruil liever mijn werk in voor iets wat dichterbij is :)
   Voorlopig gebruik ik gewoon de lichtste stand, dan kom ik makkelijk heen en terug.

   Verwijderen
 2. Je zult zien,je raakt er aan verslaafd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Respect, ik doe het je niet na. Heb je wel versnellingen oid op je fiets? Of is een elektrische fiets nog een idee?
  Manlief en ik hebben afgelopen weekend 24 kilometer gefietst. Ik had diverse pauzes nodig. We fietsten op zgn opoefietsen zonder versnellingen enzo. Voor mij was het al een hele prestatie dat dit lukte met mijn cvs en astma. Maar fietsen is idd heerlijk. Wij denken erover om fietsen met versnellingen te kopen. In de omgeving waar we nu wonen is fietsen erg leuk om te doen. We zijn gewend aan kale polders en enorme weilanden en dat is hier heel anders :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, heb dus een elektrische fiets met 7 versnellingen. Ik merk wel dat bij dit heuvelachtige landschap dat toch nog wel weinig is, maar het is beter dan niks.

   Ik vind het heel knap dat je zo ver hebt gefietst op zo'n opoefiets, zeker met je astma! Dat is een hele prestatie! Een fiets met versnellingen kan ik je zeker aanraden, is echt heerlijk :)

   Verwijderen
 4. Nee ik doe het je ook niet na. Ik heb kort geleden een driewieler gekocht omdat ik het buiten zijn wel heerlijk vind en wandelen en gewoon fietsen door artrose niet meer kan. Ben tot 4 km gekomen.

  Fietsen is nooit zo erg mijn hobby geweest en in die woonomgeving zat ik altijd in de stad. Naar werk fietsen was ongeveer 8 km maar de diverse locaties waar ik werkte niet fijn om naar toe te gaan. Door de schilderswijk fietsen was zo druk en naar een andere ver om fietsen of over hoge brug over spoorbaan moeten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hmm ik dacht dat ik al gereageerd had maar zie nu mijn bijdrage niet meer :/ Anyway, ik had geschreven dat het allemaal zo herkenbaar is wat ik hier lees. Wij wonen sinds 2008 in Duitsland en willen ook niet meer terug! :) En ook wij zijn bezig onze ecological footprint zo klein mogelijk te maken. Zo eet ik al jaren vegan. Ik kom hier vaker meelezen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Morgen windkracht 6 hoor ik net op de radio..... Ik kijk zelf altijd eerst naar de weersverwachting. Als het 's ochtends droog is en het niet harder gaat waaien dan 4, dan ga ik fietsen. En anders ga ik met de auto en neem ik 's avonds gelijk de boodschappen mee.
  Fietsze! Merel

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet mis, ik zie hier windkracht 4 tot 5. Ik denk dat ik het er gewoon op ga gokken, het is toch vrijdag. Het is ook wel leuk om de week goed af te maken door de laatste dag ook te fietsen. Ik kijk wel hoe ik mij morgenochtend voel!

   Verwijderen
 7. Mijn man doet de fietstocht naar of van het werk regelmatig op de racefiets. En naast dat het voor je gewicht goed is is het ook voor de geest goed.
  Als hij de fiets weer een tijdje in de schuur laat staan groeien zijn tenen weer aan... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Grappig! Kan het mij voorstellen, ik vind het ook inspannend en ontspannend tegelijk. Heerlijk!

   Verwijderen
 8. Door dat fietsen heb je een enorme gezondsheidswinst! Je hoeft dan bijvoorbeeld ook niet te sporten dus dan verdien je ook nog eens sportschoolabonnement terug als het ware.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik volg de blogger Hetregentbijnanooit.
  Zelf fiets(te) ik ook naar het werk, maar dan met drie versnellingen en geen elektrische fiets, 25 km afstand is mijn maximum.
  Ik vond het fijn omdat ik tijdens het fietsen het werk (of thuis) achter kan laten, verwerken wat ik meemaakte of plannen maakte voor thuis.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Eens, door het fietsen waai je niet alleen letterlijk uit maar je kunt ook nog eens geestelijk lekker uitwaaien :)

   Verwijderen
 10. Ja ook mijn elektrische fiets heeft het moeilijk in Zweden met de heuvels. Soms moet zelfs ik afstappen! Helemaal top dat je fietst.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben het ook helemaal niet gewend, kom oorspronkelijk uit de polder. En wij wonen in een gebied wat voor Duitse begrippen helemaal niet zo heuvelachtig is, maar in vergelijking met Nederland wel.

   Verwijderen
 11. ik heb geen rijbewijs en omdat ik per dag op 3 verschillende locaties werk en het openbaar vervoer niet overal komt zit ik per dag zon 2 uur op de fiets, puur uit noodzaak op zich, maar aan de andere kant in de zomer met mooi weer best lekker en verder hoef ik niet naar de sportschool , vooral omdat mijn werk veel lopen en bewegen vereist. wel ben ik me aan het verdiepen in een electrische fiets omdat ik last van slijtage aan mijn knie heb en met tegenwind veel last oplevert.

  BeantwoordenVerwijderen