zaterdag 16 april 2016

Jaarrekening Gas

Ik zat er al op te wachten: de jaarafrekening van het gas. Per 31 maart liep ons oude jaarcontract af en zijn wij overgestapt naar een nieuwe aanbieder. Het overstappen loont hier nog echt, de bonussen zijn hoog en dus stappen wij voor stroom en gas jaarlijks over naar de voordeligste aanbieder.

Ook krijgen wij steeds beter inzicht in ons verbruik, dus kunnen wij beter schatten wat ons jaarverbruik wordt zodat wij niet te veel betalen. Toen wij hier kwamen wonen betaalden wij € 145,- per maand aan gas, maar kregen wij veel terug. Sindsdien betaalden wij € 121,- per maand, waarvan wij dus nu de rekening gekregen hebben. We krijgen € 579,- terug!

Over de periode 01.04.2015 tot 31.03.2016 hebben wij 1662 m3 gas verbruikt, voor een totaal bedrag van € 752,- Dit komt dus neer op ongeveer € 63,- per maand. Het is een enorme hoeveelheid gas, maar in vergelijking met wat andere mensen met een vergelijkbaar huis verbruiken valt het mee. In de rekening vond ik dit tabelletje:

Let op: In Duitsland wordt het gas gemeten in kwh je kan delen door 10 voor m3

Ter info, het oppervlakte van ons huis is geschat op 200m2 en de isolatie en cv installatie laten nog te wensen over. Uiteindelijk zullen wij in de komende jaren flinke verbeteringen doorvoeren en ons gasverbruik minimaliseren, voor nu focussen wij eerst even op ons aankomende ouderschap en schuiven wij die plannen een jaartje door :)

Toch vallen de kosten voor gas/water/licht mij hier mee. In totaal betalen wij afgelopen jaar € 97,- per maand (gas € 63,- / water € 5,-/ stroom € 29,-). Van de zonnepanelen kregen wij ook nog wat geld terug, als je dat meerekent kom je op een totaal van 'slechts' € 85,- per maand.

De nieuwe maandelijkse afschrijving voor het gas is € 89,- Niet zo laag omdat ik natuurlijk niet kan voorspellen hoe streng de volgende winter word en wat ons verbruik doet met de baby erbij. Ik heb ons verbruik geschat op 2500m3 om bovengenoemde redenen, extra ruim dus dat zit wel goed. Ik verwacht zeker niet dat we moeten bijbetalen, waarschijnlijk krijgen we weer geld terug.

Ik ben benieuwd, zijn er nog meer mensen die in een grote, oude vrijstaande woning wonen?
Hoeveel gas verbruiken jullie?

17 opmerkingen:

 1. Jullie gasverbruik valt mee. In ons kleine huisje gebruiken we met gaskachels ongeveer 1050kub. We zijn wel de hele dag thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Halfopen bebouwing uit 1986, geen muurisolatie wel isolatie hellend dak en platte dak, dubbel glas, verwarming en koken op gas, verbruik bij laatste jaarafrekening 381 m3 (4326 kwh), 2 personen.
  Wij verwarmen enkel keuken, living/salon en badkamer. Mijn man werkt fulltime, ik werk niet en ben altijd thuis. Onze thermostaat staat overdag op 17°, is meer dan genoeg voor mij. 's Nachts en bij afwezigheid staat thermostaat op 15°. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het huis is oorspronkelijk gebouwd in 1945, en hoewel enkele delen nieuwer zijn was de vorige bewoner niet echt slim/bewust qua isolatie.

   Wij stoken voornamelijk ruimtes waar we zijn, en meestal ook niet echt 'warm'. Je raakt ook gewend aan de wat lagere temperaturen vind ik. Onze 'warme' kamer is meestal niet warmer dan een graad of 15/16. In de slaapkamer is het momenteel 12 graden en ik zweet 's nachts het bed uit :)

   Toch stoken wij soms ook voor het behoud van het huis, omdat er anders te veel vocht en kou is ├│f omdat er anders leidingen bevriezen.

   Verwijderen
  2. Dat is best fris die 15 graden. Hier staat de cv in de avond op 20. Hoewel ik da afgelopen weken steeds minder de verwarming aan doe omdat de zon de kamer verwarmd. Op de dag wisselt het hoe warm ik de cv zet. Dat ligt aan zoons of ze het koud hebben of niet. En dat is met droog, zonnig weer een stuk lager dan met regen.

   Verwijderen
  3. Je zou zeggen dat het fris is, maar het voelt voor ons warm. Blijkbaar zijn we al afgehard ;)

   Verwijderen
 3. Wij wonen in een grote vrijstaande woning en er werken drie mensen thuis. Mijn man werkt een paar dagen per week thuis. Allemaal achter de PC, dus zittend werk. Ik doe het huishouden en heb genoeg aan minder warmte. De mannen werken in de tuinkamer die afgesloten kan worden. Daar is het meestal warmer dan in de woonkamer omdat ze de ruimte zelf ook verwarmen. Het huis is best goed geisoleerd en we hebben zelf ook maatregelen genomen. Echte gordijnen in de kantoorruimte, gevoerd gordijn in de gang, het luik van de zolderruimte gaat in de koude maanden 's nachts dicht en bij vorst blijft hij overdag ook vaak dicht.
  Het eerste jaar was ons verbruik 1500 kub. Dit jaar hebben we dus die gordijnen in het kantoor en doen we het luik op zolder dicht. Waarschijnlijk komen we dit jaar rond de 1200 kub uit. We verwarmen alleen de woonkamer met open keuken, tuinkamer en de badkamer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een flinke besparing! Toch 20% minder gas verbruikt!

   In het afgelopen jaar was er ook vaak iemand thuis bij ons, Maarten is een tijd werkloos geweest en ik heb een tijdje ziek of met verlof thuisgezeten.
   Ik moet zeggen dat ik de verwarming door mijn zwanger zijn ook meer gebruikt hebt, ik voelde mij sneller zielig :)

   Verwijderen
  2. Als je moe bent heb je het ook sneller koud. Bij mijn oudste was ik in februari uitgerekend en was in die winter dus flink zwaarder dan normaal. Die winter heb ik het nauwelijks koud gehad. Bij de tweede was ik in de zomer uitgerekend en had ik dit voordeel helaas niet.
   Ja, het is een flinke besparing dit jaar :-) En de zonnepanelen leveren meer op dan verwacht. Sinds den paar weken hebben we weer een oven en daar maak ik nu heel veel gebruik van. Dus het verbruik van elektra gaat wel omhoog, maar het blijft binnen onze opgewekte KwH. Vorig jaar hadden we voor elektra ongeveer 2400 verbruikt. Vond ik ook netjes in onze situatie.

   Verwijderen
  3. Dat is zeker netjes! Vooral als je rekent met drie thuiswerkers en pc's. Een oven verbruikt natuurlijk wel stroom maar het spaart vaak weer de aankoop van gekochte bak-waren die minder in kwaliteit zijn. Wat mij betreft een goede ruil :)

   Verwijderen
 4. Wij komen uit op 70 p/m, met de korting van de overstap er al af gehaald. Voor een 3,5 persoons huishouden best goed. Meer dan dit wil ik niet bezuinigen. Soms zitten we er nog net iets onder, soms niet. We zijn tevreden, na vele besparingen al doorgevoerd te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik betaal nu 63 euro eens in de twee maanden voor gas en electra. Water is 6,25.
  Dit is voor een appartement van 70 m2, en boven/tussenwoning, dus veel warmte van de buren, dubbel glas en veel zon. Verwarming een tijd op 14 gehad, maar deze winter toch maar omhoog naar 17: ik merk dat ik meer warmte nodig heb nu ik ouder wordt en ziek ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. hier 11 per maand aan gas en electra
  daarvan krijgen we nog 77 euro per jaar terug !!
  zonnepanelen voor ons gehele verbruik en een houtkachel aangesloten op cv
  hoe warm het is ? zo warm als je wilt stookt gewoon vuur hoger en warmte is door het hele huis
  geld wat we daarmee besparen gaat gelijk naar aflossing hypotheek
  :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben benieuwd hoeveel je kwijt bent aan hout, of komt dat van eigen aanbouw?

   Verwijderen
  2. Op dit moment gebruiken we hout wat hier nog lag van de vorige bewoner, maar daarnaast hebben we hier ook gewoon genoeg eigen aanbouw om van te stoken.

   Op dit moment gebruiken we een standaard houtkachel maar in de toekomst willen we een schonere en effici├źntere rocket stove. Die gaan we ook zelf bouwen dan :)

   Verwijderen
 7. Ik leefde ook met een temperatuur van 15 a 17 graden, was netjes afgehard. Tot ik mijn eerste kind kreeg. Ik besefte me dat zij vooral stil lag in de box, of later over de vloer kroop...voor haar en daarna de andere kinderen, ging de kachel toch wat hoger.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen