maandag 30 december 2013

Leven zonder geld?


Gisteren bekeek ik een documentaire over een jongeman (Raphael Fellmer) die samen met zijn vrouw en kind probeert te leven zonder geld. Dit uit overtuiging, uit onvrede met al het consumeren en uit het geloof dat alle mensen goed zijn en dat iedereen een nuttige bijdrage kan leveren.

Ik vind het een heel interessant concept, er staan meerdere filmpjes op you.tube van hem en daarin zie je zijn levensstijl uitgelegd. Ze betalen geen huur, maar wonen bij een vrijwillige organisatie in ruil voor werk. Ze kopen geen boodschappen, zij ontvangen producten van de bio-winkel die deze niet meer kan (of mag) verkopen. Vroeger ging hij dumster diving, inmiddels heeft hij een dealtje gesloten met de winkelier. En de winkelier is maar al te blij dat hij niets weg hoeft te gooien.

En Raphael gaat verder, hij wil dat er niets verspild wordt. Alles wat hij teveel heeft geeft hij weer weg. Hij is zelfs een website begonnen. Op foodsharing.de kan je aanbieden wat je teveel hebt, of het  nu uit dumsterdiving is of uit je moestuin. En hier kan je gratis ophalen wat anderen teveel hebben. Dit alles uit de overtuiging dat mensen goed zijn, voor zichzelf en voor elkaar.  En dat deze goedheid uiteindelijk het kapitalisme zal overstijgen.

Natuurlijk is het nogal idealistisch, maar ik kan het wel waarderen. Voor hen werkt het in elk geval, en voor een groot deel zal het voor iedereen werken. Ook zij hebben wat concessies gedaan, sinds ze een kind hebben hebben ze nu ook een zorgverzekering. Deze wordt betaald van de kinderbijslag. Geld is natuurlijk slechts een ruilmiddel, en in een aantal gevallen zal je prima een ander ruilmiddel kunnen gebruiken als je er naar vraagt. De wens van Raphael is volgens mij ook om te inspireren om anders te denken en om mensen dichter bij elkaar te brengen.

Ik vind het een leuke documentaire om te zien. Ik heb hem bijgevoegd voor de mensen die Duits kunnen en een half uurtje over hebben :) Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden

20 opmerkingen:

 1. Wel erg idealistisch inderdaad en is ook maar voor een enkel mogelijk. Niet iedereen kan bij een vrijwilligersorganisatie gaan wonen in ruil voor etc. En geen enkele winkel kan iets weggeven als er geen gewone klanten komen. Ga straks een stukje kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En toch, een systeem zonder geld lijkt misschien idealistisch maar zou echt wel mogelijk zijn. Maar ook ik zie dat hiervoor nog veel zou moeten veranderen in hoe mensen denken. Ik heb daarom weinig hoop dat ik het ooit nog zou zien in mijn leven.
   Maar het streven is mooi. En ik vind het vreselijk om te zien hoeveel eten er wordt weggegooid!

   Verwijderen
 2. Pas geleden zag ik deze : http://vimeo.com/69890898

  Super beelden ik dacht gelijk Valhalla :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zit het ff te kijken, de Duitse aflevering.
  Het is ook gewoon echt te gek zoveel als er weggegooid wordt.
  Mooi om te zien hoe zij proberen zich te redden zonder geld om te laten zien dat het echt anderes kan als iedereen dat zou willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg he? Ik vind het ook vreselijk dat er zoveel goed voedsel weggegooid wordt!
   Daar ben ik het helemaal mee eens, als iedereen zou willen zou het echt anders kunnen.

   Verwijderen
 4. Zulke mensen geven me hoop voor de toekomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad misschien idealistisch, maar aan de andere kant kan het zoveel beter, als we maar met elkaar samenwerken. Waarom zouden we er niet naar streven :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. een mooi streven, maar helaas niet voor iedereen weggelegd, want zo moet je bij voorbeeld verplicht verzekerd zijn voor zorg, heb je verplicht legimitatie nodig en zal het ook niet voor iedereen weggelegd zijn om ergens gratis te wonen in ruil voor werk, maar dat gezegd hebbende probeer ik wel zo goedkoop mogelijk te leven, zo min mogelijk energie en water te gebruiken en ook zo min mogelijk te consumeren en waar mogelijk 2ehands spullen te gebruiken en zo veel mogelijk te recyclen en ook waar mogelijk te eten uit de natuur,niet helemaal zonder geld,maar wl zonder onnodig gebruik van grondstoffen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet iedereen wil dit ook, ik denk dat daar een belangrijk punt ligt. Want als je iets echt wilt dan kan je het mogelijk maken.
   Veel mensen zijn echt heel tevreden met hun leven als consument.

   Het idee erachter is in elk geval mooi, en ook in grote lijnen toepasbaar voor iedereen!

   Verwijderen
 7. Ik vind het wel een heel mooi streven, en er is ook een hoop moed voor nodig om naar winkels af te stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook! Ik vind het ook leuk om te zien dat de winkeliers hem het eten met plezier meegeven, omdat zij het eten ook niet verloren willen zien gaan.

   Verwijderen
 8. Een leuke documentaire! Het zijn lieve, idealistische mensen. Ik vind het heerlijk, zoals die in de wereld staan! Er wordt nog steeds veel voedsel weggegooid, ik denk dat zulke initiatieven hier ook heel veel voedsel opleveren! Misschien in combinatie met voedselbanken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het ook mooi om te zien!
   Een foodshare in Nederland zou zeker moeten kunnen, er zouden inderdaad veel mensen bij kunnen baten.

   Verwijderen
 9. Ik vind het prachtig ! k ben er mijmerig van :)

  BeantwoordenVerwijderen