zondag 29 december 2013

Mueslirepen


Ik maak graag deze gezonde mueslirepen, ze zijn heerlijk en een stuk gezonder dan de repen die je in de winkel kan kopen. Het mooie aan dit recept is dat ze niet gebakken worden, dus het is extra makkelijk!
In tegenstelling tot sommige muesli repen zijn deze repen niet hard en knapperig, maar eerder wat zacht en smeuïg (maar wel stevig). Dit komt doordat ze niet gebakken zijn en door de grote hoeveelheid gedroogd fruit erin.

Voor 18 repen heb je het volgende nodig:
2 el honing
45 gr. geraspte kokos
50 gr. geplette haver
150 gr. gedroogde vruchten naar keuze
125 gr. rozijnen
60 gr. geschaafde amandelen (of andere noten/ zaden)
100 gr. magere melkpoeder
80- 125 ml. sinaasappelsap (of gewoon water)

In deze versie heb ik als gedroogde vruchten dadels, abrikozen en cranberries gebruikt. Omdat vriend allergisch is voor amandelen heb ik deze vervangen door 30 gr. zonnebloempitten en 30 gr. pompoenpitten.


Het bereiden is heel simpel:
Weeg alle droge spullen af en meng het door elkaar.
Laat de honing iets vloeibaar worden en meng het door de andere ingredienten.
Voeg hierna genoeg sinaasappelsap (of water)  toe om er een kneedbare massa van te maken. Neem een bakblik met wat bakpapier erin en verdeel het mengsel over de bodem. (ik gebruikte een cakeblik van 20 x 10 cm, dit was perfect)

Druk het stevig aan en laat dit enige tijd opstijven in de koelkast (of op een andere koele plek). Na het opstijven kan je het blok met een broodmes in repen snijden, ik heb er 18 repen uitgehaald. Hierdoor heb ik repen van ongeveer 100 kcal elk, perfect voor een tussendoortje.

Na bereiding zijn de repen in de koelkast zeker 2 a 3 weken houdbaar.

13 opmerkingen:

  1. Lekker hoor...
    Ik maak ook regelmatig zelf gezonde repen of balletjes om tussendoor es wat te snoepen.
    Niet te vaak want ik vindt ze zo lekker dat ik dan teveel ga eten..hihi..

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb ik ook last van.
      Maar met deze repen kan ik mij redelijk inhouden, ik gun mijzelf er 1 per dag.

      Verwijderen
  2. Is er een alternatief voor de melkpoeder? Is het nodig voor de consistentie of kan ik ook bv. amandelmelk gebruiken en dan het water of sinaasappelsap weglaten? Of misschien amandel- of kokosmeel gebruiken? Het lijkt mij een heerlijk recept. groetjes, Leontine

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij is het melkpoeder de bindende factor, samen met het water en de havervlokken wordt het een harde massa.
      Maar waarschijnlijk zou dat ook wel met amandelmeel moeten kunnen (maar ik geef geen garantie :)
      Het water of sinaasappelsap is prima te vervangen door amandelmelk. Dat gaat puur en alleen om het vocht.

      Verwijderen
    2. Of probeer het met Kokosvet? Dan hard hij wel uit..

      Verwijderen
    3. Dank je wel voor het antwoord. Ik ga wel wat experimenteren. Mocht het geen samenhangend geheel worden dan kan ik het altijd nog maken in de yoghurt of kwark als een soort muesli. Ik zou nl. niet weten waar ik melkpoeder kan kopen en dan moet je waarschijnlijk ook een flinke hoeveelheid kopen en dat is zonde als je maar 100 gr. nodig hebt. Amandel- en kokosmeel heb ik altijd in huis evenals kokosolie. Fijne zondag, Leontine

      Verwijderen
    4. Ikzelf heb het melkpoeder hier in Duitsland gekocht, in Nederland had ik ook moeite om het te vinden ( voor een redelijke prijs).

      Ik ben benieuwd hoe je experiment uitvalt!

      Verwijderen
  3. mmmm ziet er lekker uit. Gaan we een keertje maken

    BeantwoordenVerwijderen