maandag 9 juni 2014

Bijzondere documentaires

De laatste tijd heb ik een aantal documentaires gekeken, voornamelijk over eten. En ik heb er heel veel van geleerd! Zo veel dat ik voor altijd anders over eten denk! En dat is heel wat, omdat ik al anders over eten dacht dan de gemiddelde consument. Hier drie documentaires die ik erg bijzonder vind.

1. Vegucated (2010)
Deze film gaat over veganisme en de huidige vleesindustrie. In deze film worden 3 mensen gevolgd die voor zes weken een veganistisch dieet volgen. Wij zien wat zij leren van een ervaren veganist, en hoe zij het ervaren. Uiteindelijk maken zij zelf een keus na de zes weken.
Ik vond het een zeer interessante film, die over het algemeen lekker vlot verloopt. Wat ik hieruit leer is dat ik eigenlijk helemaal niet weet wat de richtlijnen zijn voor het behandelen van dieren in de biologische vleessector, en dat ik dat wel zou willen weten. Ook heb ik geleerd dat ik zeker geen vlees uit de bio-industrie wil eten. Deze film staat in zijn geheel op you.tube.

2. Forks over Knives (2011)
Deze film gaat over het consumeren van vlees en dierlijke producten en de effecten er van op onze gezondheid. Er komen meerdere wetenschappers aan het woord die allemaal onderzoek hebben gedaan over het verband tussen voedsel en gezondheid. De conclusie is dat er niets gezonder is dan een (grotendeels) plantaardig dieet. De consumptie van vlees en dierlijke producten kan direct in verband gebracht worden met kanker en hart en vaatziekten. Deze film stelt dat veel dingen die wij geleerd hebben over eten niet kloppen. De boodschap van de film is vrij radicaal, kanker en hart en vaatziekten kunnen bijna altijd voorkomen worden door het juiste dieet. Daarnaast wordt gesteld dat deze ziekten (bijna) altijd genezen kunnen worden door het juiste dieet.

3. Planeat (2010)
Deze film gaat voor een deel over hetzelfde als de documentaire 'forks over knives' alleen hier wordt nog meer ingegaan over het effect van ons dieet op de aarde. Een aantal van dezelfde (zeer interessante) doctoren komen aan het woord. Toch vond ik deze documentaire zeker een aanvulling en van waarde.

Deze films hebben mij doen nadenken over wat ik eet. Ik eet normaal altijd vlees en dierlijke producten in (naar mijn mening) bescheiden waarden. Ik vond veganisme altijd wat extreem, mede omdat ik het idee had dat wij deze producten nodig hebben. Daarnaast vond ik het niet erg om dieren te eten als zij aantoonbaar een goed leven gehad hebben. Maar het idee dat vlees en andere dierlijke producten schadelijk zijn voor mijn gezondheid heeft nooit eerder meegespeeld in mijn overweging. En dat zet alles in een heel ander licht voor mij.

Voorlopig ga ik mijn best doen om meer plantaardig te eten, ik wil mijn zuivelgebruik stoppen. En mijn vlees- en eierengebruik zeer beperken. Ik weet niet zo goed of mij dat volledig gaat lukken, en of het zal bevallen. Maar ik ga het zeker proberen!

21 opmerkingen:

  1. Het is maar net vanuit welke hoek je het bekijkt. Vanuit de evolutionaire geneeskunde wordt juist geclaimd dat we meer gezonde eiwitten moeten eten (peulvruchten, paddenstoelen, gevogelte, vis) en minder koolhydraten).
    Sommig vlees is idd slecht voor onze gezondheid en dat is vaak het vlees dat mensen het meest eten, het bewerkte vlees: worstsoorten, gehakt, hamburgers,salami, gezouten ham etc. Het is vooral zo slecht omdat het voer dat de beesten uit de bioindustrie krijgen vooral uit granen bestaat. Hierdoor bevat onze voeding veel te veel omega 6 vetzuren en te weinig omega 3 vetzuren.

    Ik ben net overgestapt op het paleodieet. Als je meer wilt lezen raad ik je het boek Het Oerdieet aan van Remko Kuipers of kijk eens op mijn kookblog als je het leuk vindt. Uiteindelijk maken we allemaal een keuze waar we ons goed bij voelen.

    Omdat ik zelf niet tegen granen kan, is een veganistisch dieet bijna niet te doen voor mij. Ik heb het een tijd geprobeerd maar kwam te veel uit bij granen als hoofdmoot en daar kan ik niet tegen (kan niet tegen gluten).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kom inderdaad ook regelmatig op jouw kookblog, die vind ik erg leuk! Ik denk dat wij in zekere zin in grote lijnen hetzelfde idee hebben. Ik wil graag naar het idee van wat onze verre voorouders zouden eten. Die zouden veel groente, fruit en granen kunnen vinden en af en toe wat vlees, vis of een ei kunnen eten. Ik denk dat de verhouding daarin erg belangrijk is.

      Verwijderen
  2. Vond minder vlees eten de laatste tijd een nobel streven tot dat ik het boek las: Genees tandbederf geschreven door Ramiel Nagel.
    Ook hier wordt net als paleo uitgegaan van een vroeger eetpatroon, voordat de mensen zich op vaste plaatsen vestigden en granen gingen verbouwen..
    Haver is bijv. funest voor een gebit en zorgt voor veel gaatjes.
    Net zo als Min of Meer schrijft wordt vlees aanbevolen maar dan het hele dier en niet het moderne vlees wat onze voorouders niet meer als vlees zouden herkennen. Juist vlees bereiden met botten er in wordt aanbevolen ( en nog veel andere tips)
    Dit betekend niet dat vlees in grote hoeveelheden genuttigd moet worden. Daarnaast is plantaardig voedsel erg belangrijk

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat boek heb ik ook pas gelezen, zeer interessant en inderdaad het goede vlees zeker gaan eten.
      Hier staan de botten regelmatig op het vuur om bouillon te trekken.

      Verwijderen
    2. Dat is zeker intressant, ik denk zeker dat het belangrijk is om bij de bron te blijven. Ik zal eens kijken of ik dat boek ergens op kan duiken :)

      Verwijderen
  3. Hoi, ik volg je blog al een tijdje met veel plezier! Het is echt tof om over je belevenissen te lezen, aangezien mijn vriend en ik ook met zelfvoorziening bezig zijn.
    Ook deze tekst vond ik heel mooi: fijn dat je interesse voor plantaardig eten gewekt is door die docus!
    Mijn vriend en ik zijn atypische veganisten. Wij kopen nooit producten met dierlijke ingredienten, omdat we geen dierenleed met ons geld willen sponsoren. Tegelijkertijd houden we wel kippen en eenden, waarvan we de eitjes eten. En op familiefeesten enzo doen we niet moeilijk over een ei of melk in het eten.
    Misschien is dat een tip voor je, om het uitproberen van een plantaardige dieet wat makkelijker te maken?
    Ik merk dat jij op je blog ook vaak over geld sparen schrijft - en ik kan je vertellen dat een plantaardig dieet je enorm veel geld bespaart!!!
    Mocht je over onze ervaringen daarmee willen lezen, mijn blog heet "de zelfvoorzieningsbijbel".
    Ik wens je veel succes met je nieuwe job, en heel veel plezier met jullie weg naar zekfvoorziening!
    Liefs,
    Krol

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je! Ik kan mij goed vinden in jouw stukje, ik zie het ook wel zo in grote lijnen. Zoals ik al schreef gaat het voor mij om de verhouding. En de eigen eitjes ga ik zeker wel eten :)
      Het is meer zo, waar ik voorheen ongeveer 3 dagen in de week geen vlees (dierlijke producten) at wil ik nu eerder maar 3 dagen per week vlees eten. Dus flink minderen.

      Verwijderen
    2. Hartstikke goed dat jullie willen minderen, ik moest wel lachen om je laatste zin... flink minderen is als ik het goed lees precies 1dag omwisselen? ;-) wat misschien een idee is: vega doordeweeks en vlees in het weekend... dan heb je ook tijd om bijv zelf bouillon te trekken en stoofpotten te maken

      Verwijderen
    3. Ik lees de fout inderdaad :)
      Het komt er eigenlijk op neer dat ik nu nog maar een keer per week vlees eet, en bijna helemaal geen zuivel meer nuttig.

      Verwijderen
  4. Ik denk,dat veel groenten en wat fruit/noten eten altijd goed is. En of je dat combineert met een beetje vlees,vis of zuivel of op een andere manier juist met granen en bonen is heel persoonlijk. Na 35 jr vegetarisch eten ,kies ik nu wel eens voor vlees of soep van botten.Ik had het gevoel,dat mijn leeftijd mijn vit B-12 opname verminderde.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, het is ook heel persoonlijk. Daarom vind ik het erg leuk om te lezen hoe anderen het doen ;)

      Verwijderen
  5. Hoe slecht vlees ook wel is, vast veel minder dan men denkt blijf ik het lekker eten is veel te lekker :)

    Docu over eten kijk ik daarom nooit er is altijd wel te vinden wat slecht is en zitten wel allen straks enkel aan het water :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi nepargument Nada. Het klinkt alsof je zegt: "Hoe slecht sigaretten ook zijn, vast veel minder erg dan men denkt, ik blijf lekker roken."

      Je bent natuurlijk vrij om jezelf voor de gek blijven houden, maar dit is dus duidelijk geen steekhoudend argument.

      Verwijderen
    2. Nee, da roken doe ik al bijna 13 jaar niet meer :)

      Zijn zat diƫten en voedings patronen die niet goed zijn voor de mens vanwege de eenzijdigheid en te kort aan bepaalde voedingstoffen.

      Mens eet altijd al vlees en wordt nog steeds ouder. Duidelijker kan het niet.

      Verwijderen
    3. De ontwikkelingen in de gezondheidszorg hebben natuurlijk helemaal niets te maken met dat steeds ouder worden van de mens...

      Lara

      Verwijderen
  6. Een belangrijk argument voor mij om (bijna) vegetarisch te eten, is het milieu-effect van je dieet. Voor 1 kg rundvlees is 10 kg soja nodig. Oftewel, er is (bijna) 10x zoveel aan grondstoffen (landbouwgrond) nodig om mensen van een vleesrijk dieet te voorzien dan om een vegetarisch/veganistisch dieet te bewerkstelligen. Vee stoot naast CO2 ook veel methaan uit en draagt daardoor sterk bij aan het broeikaseffect. Als je naar waterverbruik gaat kijken schrik je je helemaal een hoedje!
    Nu geldt dat ook voor zuivel, en in mindere mate voor eieren. Aangezien ik en vriend toch al lactose-intolerant zijn nuttigen wij weinig zuivel, maar kaas is mijn guilty pleasure. Hopelijk kan ik ooit in de toekomst in mijn eigen eieren voorzien door zelf kippen te houden. Tuin-eieren hebben een andere voedingswaarde dan bio-industrie eieren, schijnen meer gezonde vetten te bevatten. Ben je trouwens nu ook van plan geen (eigen) eieren meer te nuttigen? Groetjes, S.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ben ik helemaal met je eens. Wat ook een bijzonder feit is, is dat er al genoeg voedsel geproduceerd wordt om iedereen op deze aarde te voeden. Maar dat een groot deel daarvan aan vee wordt gevoerd om vlees te produceren. Schokkend vind ik dat!
      Ik blijf wel gewoon eigen eitjes eten hoor, zo veel zijn dat er toch niet ;)

      Verwijderen
    2. Helemaal mee eens! Heb me zelfs laten vertellen dat biologisch/grassfed lams- en rundvlees omega3 en/of 6 bevat. Gezonde vetten waarvan de meeste mensen denken dat het alleen in vis zit. Als dieren een voor hun natuurlijk dieet hebben, komt dat hun gezondheid ten goede en dat merk je aan de samenstelling en kwaliteit van het vlees en eieren.

      Lara

      Verwijderen
  7. Succes...ik vind het zelf best moeilijk om helemaal geen vlees te eten maar ik eet zo veel mogelijk vegetarisch...maar wel een eitje en ook vis.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb heel wat jaren grotendeels vegan gegeten. Helaas gaat dat niet meer vanwege coeliakie. Dat gaat helaas verder dan granen. Soja is bv zwaar besmet met gluten en valt ook af. Om aan mijn voedingsstoffen te komen eet ik nu dus wel weer dierlijke producten, maar als ik de keus had gehad had ik liever vegan blijven eten om dezelfde redenen als jij.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik heb een tijdje (3 maanden tijdens een stage in een arm land) vrijwel vegetarische/veganistisch gegeten en het beviel mij absoluut niet! Ik had echt een lichamelijke (en waarschijnlijk deels ook wel geestelijke) behoefte aan dierlijke producten. Ik ben tijdens die stage ook ongezond veel afgevallen, en ik was al behoorlijk slank. Voor mij een niet mis te verstaan teken dat mijn lichaam dierlijke producten nodig heeft. Een vegetarisch of zelfs veganistisch dieet vind ik voor mensen (immers omnivoren) ongezond.

    Echter, de hoeveelheden zoals tegenwoordig in veel westerse landen gebruikelijk is, is naar mijn mening niet nodig. Ik denk dat een hoeveelheid van 500 tot 1000 gram vlees/vis/ei/kaas per week genoeg is, afhankelijk van postuur en activiteit. Ik probeer zelf dan ook wel om mijn gebruik van dierlijke producten binnen de perken te houden, heb vleesloze dagen en ik kies voor biologische producten/MSC vis. Dit heeft ook te maken met het milieu. Wat iemand hierboven ook al zei: vlees is erg milieubelastend dus hoe minder hoe beter. Maar biologische (grasgevoerd) vlees heeft ook minder milieu-impact, ondanks de langere levensduur. Ik kies er echter heel erg bewust voor om geen vegetarier te worden, om gezondheidsredenen. (en een heel klein beetje omdat ik vleesvervangers en tofu/soja/tempeh en dat soort dingen eigenlijk helemaal niet lekker vind *schaam*)

    Lara

    BeantwoordenVerwijderen