zondag 19 juli 2015

Bessen geplukt

Nadat wij vorige maand een net over de bessen gespannen hadden is het inmiddels tijd geworden om de vruchten van onze arbeid te plukken. Wow, wat een oogst! Na ongeveer een uurtje of twee plukken met zijn tweeën hadden wij een halve afwasteil vol met rode besjes. Wij hebben ze gewassen en in (eerder bewaarde) bakjes in de vriezer gezet. Het plan is om ze later te gebruiken voor aanmaaklimonade en jam, hmm!



In de vriezer heb ik ook al wat aardbeien en ander zomerfruit voor de limonade, het wachten is op de vlierbessen. Ik verwacht dat die volgende maand zover zijn, hopelijk wanneer ik vakantie heb :)
Voor nu hebben wij gisteren bijna 2 kilo rode bessen geoogst! Dat was echt de moeite waard!

Handig om bakjes te bewaren voor je oogst :)

Heerlijk hoor!

10 opmerkingen:

  1. Wauw wat super! Eet smakelijk! ���
    Groetjes Thimo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmmm wat heerlijk! Een goede oogst! En ook een lekkere ontspanning na zo'n werkweek denk ik! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een zwarte bessenstruik. Maar een hoor. Mogelijk hebben jullie er meer.
    Vorige garen deed ik een net over deze struik, maar dat mag niet meer. Een vogel is daarin verstikt gegaan. En ja, dat is heel erg....

    Met een net kun je wachten tot alle bessen rijp zijn. Dan zet je er een emmer, teil, whatever onder en ript die bessen af. Als alle bessen rijp zijn ben je geen tijd kwijt of je die bessen al wel, of nog niet gaat plukken, gewoon rippen, door die teil er onder gaat het snel. Zeker geen twee uur.

    Ik maak er altijd sap van. Blaadjes er zoveel mogelijk uithalen, eventueel wassen, in een pan met een bodempje water, laten koken. Na het koken dagje laten staan,
    Vervolgens door een vergiet duwen,
    Daarna het sap door een theedoek alsnog door de vergiet.
    Je mag ook meteen met een theedoek door een vergiet. Of je gebruikt een passerzeef. Er blijft veel resjes bes over,

    Doe met het sap wat je wilt,

    Succes, superveel vitamines en boordevol anti oxidanten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zo wouw wat een opbrengst zeg! Lekker van genieten :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk! Wij hebben geen zwarte en/of rode bessen maar blauwe.Die zijn wat dikker dan de rode en zwarte en ik vind ze lekkerder. Wij gebruiken geen netten maar vitrage. Daarin raken de vogels niet verstrikt!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een goed idee Janne !

      Ik zal hier naar kijken of we het ook bij ons kunnen toepassen.
      Niet dat we last gehad hebben van vogels in het net maar wel dit jaar helaas al een kikker in het net gevonden.

      Groet
      Maarten.

      Verwijderen
  6. Wat heerlijk. wij hadden thuis zowel rode als zwarte bessen en van beide maakte mijn moeder altijd sap.En de rode bessen aten we ook zo , van de takjes ontdoen wassen en wat suiker erover heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hier moeten ze ook worden geplukt, jam staat op de planning!

    BeantwoordenVerwijderen