dinsdag 5 januari 2016

De hypotheek in 2016

In juli 2013 kochten wij dit huis met een waarde van € 103.000,- hiervoor namen wij een hypotheek van € 92.000,-. (Wij leenden ook nog € 5.000,- van mijn ouders, welke wij in mei 2014 compleet afgelost hadden.) De hypotheek zou Annuïtair afgelost worden in 186 betalingen van € 600,- dat komt neer op een looptijd van 15 jaar. Dit alles er van uit gaande dat er niet extra wordt afgelost.

Volgens dat originele schema zouden wij begin 2016 nog een hypotheekschuld hebben van € 78.613,- Maar wij mogen jaarlijks € 4.500,- extra boetevrij aflossen en daar proberen wij maximaal gebruik van te maken. Wij hebben ons jaarbedrag nu al overgemaakt en daarmee komt de huidige openstaande schuld op € 66.890,- Als ik het lijstje mag geloven zouden wij daar pas ergens in 2018 uitkomen!

Als wij nu niets meer extra zouden aflossen zouden wij in 2026 van onze hypotheek af zijn twee jaar eerder dan volgens schema, en die extra aflossingen schelen ons over de looptijd al € 5.000,- aan rente! Betaalden wij in 2013 nog € 196,- aan rente per maand, nu is dat teruggelopen naar € 142,- Het verschil word elke maand extra afgelost en zorgt voor een sneeuwbal effect.

Het plan is natuurlijk om elk jaar in januari de extra aflossing te doen, zodat wij in de zomer van 2022 onze laatste aflossing doen. Onze jaarlijkse extra aflossing is natuurlijk niet een onmogelijk hoog bedrag, dus wij denken dat wel te redden. Dit zou ons nog een keer ongeveer € 4.000,- aan rente schelen, een totale besparing van € 9.000,-! Wij hebben gelukkig een hele lage rente van 2,5%!

Inmiddels hebben wij dus al € 25.100,- afgelost aan hypotheek en € 5.000,- afgelost aan familielening.
Dat maakt de hypotheek voor 27% afbetaald en het huis + grondstuk voor 35% ons eigendom.
Op dit tempo nog 7 jaar te gaan en dan zijn we hypotheekvrij!!

17 opmerkingen:

 1. Zoals ik van de week al reageerde op jouw blog met betrekking tot de savingsrate over 2015, vind ik het bewonderswaardig hoe jullie inzicht hebben en met name omgaan met jullie geld. Nogmaals mijn complimenten! En, daar pluk je dus nu al duidelijk de vruchten van, nu je voorloopt op je aflosschema. Dit bespaart veel rente, die je nooit meer hoeft te betalen. Een heerlijk gevoel is dat! Geniet er van!
  BespaarBalans / www.bespaarbalans.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes hoor. Afgelost is afgelost en ben je lekker vanaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naast het extra aflossen doen jullie ook nog eens aan waardevermeerdering van jullie huis omdat jullie isoleren en herstellen/verbeteren. Ik ben benieuwd wat jullie huis waard is mét die extra waarde.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk niet dat het zoveel zal schelen. Het is hier daarin toch wat anders dan in Nederland en wij gaan er een beetje van uit dat ons huis na ons gesloopt gaat worden. Natuurlijk is het nu geen bouwval, maar als je het helemaal up-to-date wilt maken moet er heel wat aan gebeuren. Bovendien zijn wij van plan hier nog 40 jaar te wonen :D
   Denk niet dat iemand nog zo'n oudbollige woning wil hebben dan :D

   Verwijderen
 4. Goed bezig! En zoals Greet ook al schreef zal jullie huis straks vast meer waard zijn door alle verbeteringen.
  Wij zijn ook bezig om over een jaar of zeven/acht de hypotheek helemaal afgelost te hebben. Fijn gevoel als het huis helemaal van onszelf is en dat we geen geld meer kwijt zijn aan onze hypotheek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat is een erg goed gevoel op zo een jonge leeftijd al je huis vrij te hebben. Erg mooi hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker, zoals het er nu naar uit ziet ben ik net 39 dan. Heerlijk! Dan hebben wij ook lekkere lage lasten en kunnen wij veel tijd met ons kind thuis doorbrengen :)

   Verwijderen
 6. wat fijn zeg en wat een leuk vooruitzicht om over een aantal jaar al hypotheekvrij te zijn.
  Heb je in Duitsland ook dat als je extra aflost je maandbedrag naar beneden gaat? er is ons namelijk verteld dat alleen je looptijd korter word

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat ligt aan je hypotheekconstructie. Wij hebben een annuitaïre hypotheek waarbij het maandelijkse bedrag vast staat, binnen dit bedrag veranderd alleen het aandeel rente/aflossing. Doordat het maandbedrag niet veranderd veranderd alleen de looptijd.

   Verwijderen
  2. Wij hebben een Hypotheek bij de Sparkasse, als wij extra inleg doen gaat de looptijd omlaag, maar we kunnen het ook laten herberekenen zodat de maandlasten lager worden. Dat is natuurlijk wel fijn bij wegvallen baan of bij minder willen werken o.i.d.

   Verwijderen
 7. Goed bezig! Dat gaat zeker lukken in die 7 jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wauw, goed bezig! Wat een heerlijk vooruitzicht dat jullie over 7 jaar waarschijnlijk hypotheekvrij zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Geweldig. En zeven jaar zijn voorbij voordat je het weet. Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi om naar uit te kijken en stug doorgaan. Maar wat gebeurd er bij werkloosheid? Niet bang dat je je huis moet opeten dus jaren voor niks zuinig geweest. ( mijn grootste angst)ik heb nu 50 % afgelost maar nu eerst sparen of toch aflossen? Vind het moeilijk.
  Aflossen dat scheelt zo weinig. Per 1000€ maar 1.77 bruto minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is het in Duitsland iets anders geregeld en word je huis alleen als vermogen gezien als het niet je hoofdverblijf is en als het niet te groot is. In zo'n geval is ons huis en grondstuk echter te groot.

   Maar dat probleem hebben wij alleen bij langdurige werkloosheid van beide van ons, en dan alleen als er meer aan de hand is. Wij kunnen alle kosten ook op 1 salaris dragen, en in geval van nood kunnen wij de vaste lasten mogelijkerwijs nog verder omlaag brengen (maar ons leefcomfort ook).

   Wij sparen ook wat erbij, en hebben nu een buffer groot genoeg om een half jaar zonder inkomen te overbruggen.

   En als de hypotheek straks afbetaald is hebben we minder dan € 1000,- per maand nodig om van te leven, het is zeer haalbaar dat op de een of andere manier bij elkaar te krijgen samen. Dus wij maken ons niet te druk over deze situatie.

   Verwijderen