zondag 10 januari 2016

Gasverbruik

Inmiddels is het hier weer een paar dagen aan het dooien en de wegen zijn weer normaal begaanbaar, fijn! Wegens de kou heb ik ons gasverbruik nog eens bekeken, voorlopig lijken we prima uit te komen met de schatting die ik deed bij het aangaan van het contract. Waarschijnlijk blijven we er zelfs nog onder. Over drie maanden kunnen we weer van aanbieder wisselen en ik heb al even gespiekt op vergelijking sites. Ik was aangenaam verrast, het ziet er naar uit dat het maandbedrag flink omlaag kan terwijl we het geschatte verbruik gelijk houden.

Toen wij hier net kwamen wonen betaalden wij € 145,- per maand, het geschatte verbruik was toen 3000m3 per jaar. Hier kregen wij veel van terug, waardoor wij rond de € 90,- per maand betaalden achteraf gezien. Toen wij van aanbieder wisselden hebben wij het geschatte verbruik omlaag gezet naar 2500m3 per jaar, het maandbedrag verlaagde naar € 121,-. Ik durfde het niet te laag in te schatten omdat de winter tot nu toe nog niet te streng was, bovendien was het toch al € 20,- per maand lager. Waarschijnlijk krijgen we nog wel een (redelijk?) bedrag terug hiervan.

Nu was ik aan het vergelijken en lijkt erop dat we het maandbedrag nog lager kunnen krijgen, met een beetje geluk kunnen we het maandbedrag naar de € 90,-/95,- krijgen voor hetzelfde verbruik van 2500m3 per jaar. De schatting van het verbruik houd ik liever wat aan de hoge kant, want tot op heden hebben we gewoon niet zulke strenge winters gehad. Bovendien ben ik al erg blij als we de maandelijkse afslag onder de € 100,- hebben, dan krijgen we maar wat minder terug.

En alle plannen die we hebben voor het huis, de nieuwe badkamer en cv installatie? We waren het ooit echt van plan om dit jaar te doen, maar aangezien ik nu de 6e zwangerschapsmaand in ga lijkt het niet realistisch te denken dat we hier aan toe gaan komen dit jaar. Eerst maar even de zwangerschap doorkomen, en het kindje leren kennen en een nieuw ritme hebben. Misschien dat we er volgend jaar aan toe komen, kunnen we gelijk nog even sparen.

7 opmerkingen:

 1. Fijn dat het gestaag zakt die maandlast.Het isoleren zal ook bijdragen aan lagere lasten.
  Heb je er wel eens over gedacht een houtkachel te nemen? Niet voor het hele huis genoeg, maar gezellige warmte, die ook werkt als de Nutsbedrijven uitvallen(wat hier in Nederland best regelmatig gebeurt)Vaak kan je voor een prikkie aan hout komen als je bv na een storm helpt bomen opruimen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij hebben al een houtkachel, was aanwezig bij aankoop van het huis. In de schuur lag ook nog zoveel hout dat we er nu nog van stoken. Hiermee kunnen we inderdaad een deel van het huis warm stoken. Wij willen in de toekomst graag een rocketstove om efficiƫnter te kunnen stoken. En ik droom nog van een hout gestookt fornuis in de keuken :)

   Echter een groot deel van ons belachelijk hoge gasverbruik komt door de installatie die wij hebben waarbij 200 liter water permanent warm gehouden word.
   Dus een nieuwe cv gecombineerd met een zonnecollector en de kortere leidingen naar de nieuwe badkamer gaan ook echt zoden aan de dijk zetten. Zeker als het ons lukt om dan ook nog onze rocketstove er op aan te sluiten voor extra efficiƫnt stoken in de winter!

   Verwijderen
  2. Wij hebben ook zonnecollectoren om het gasverbruik te reduceren en dat scheelt echt enorm. In de zomer verbruiken wij nagenoeg niets. Het water dat uit de kraan komt is warm, zelfs zodanig dat er koud bijgevoegd moet worden.
   Echt een aanrader die collectoren. En ook wij moeten langzaamaan een nieuwe ketel gaan aanschaffen. Volgens mij zijn we dan nog zuiniger uit.

   Verwijderen
 2. En een warmtepomp? Terugverdientijd nog korter dan zonnepanelen heb ik begrepen..
  Wanneer de stroom uitvalt, werken onze zonnepanelen helaas niet. Dat is wel heel erg spijtig! Maar die uitvallende elektriciteit valt erg mee en misschien afhankelijk van de regio waar je woont? Door de ijzel hadden we van de week een paar dagen spanningsdips door ijzel maar de stroomvoorziening bleef het doen. Ik kan me niet meer herinneren wanneer voor het laatst de stroom uitviel, sinds ik een kind van een jaar of tien was. En nu ben ik vijftig. Ik heb altijd (op verschillende plaatsen in) het noorden van het land gewoond.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoewel een warmtepomp best mooi is vind ik het te duur, bovendien heb je daarna altijd een specialist nodig voor onderhoud. Dat is het briljante aan een rocketstove; betaalbaar en low-tech.
   Vandaar dat onze keus valt op een simpele installatie.

   Verwijderen
 3. Weten jullie wel hoe slecht houtstook is .....1houtkachel is genoeg om een gebied van 200 m2 te vergiftigen het inademen van houtrook is 30 x schadelijker dan het insdemen van iemand zijn rook !!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Anoniem,

  Ja wij weten dat houtrook slecht voor de omgeving is. Kun je laten weten waar je die informatie vandaan hebt over 200m2 vergiftigen? Tuurlijk is het inademen van rook zeer slecht voor je , net als in een auto zitten en uitlaatgassen in ademen. Ik neem nu aan dat jij natuurlijk alleen fietst en je jezelf wam houd met iets wat gezond is voor ons allen.

  Nu daag ik je uit om een goede oplossing te bieden voor een wereldwijd probleem. Laat het ons weten ! en kijk dan gelijk even naar het concept rocktstoves en geef ons je mening. Fijn als je dan ook even je naam vermeld dan weten we met wie we praten.

  Vriendelijke groet
  Maarten

  BeantwoordenVerwijderen