dinsdag 12 januari 2016

Oude gloeilampen weggooien?

Wij hebben hier in huis veel lichtpunten omdat we een vrij groot huis hebben, natuurlijk gebruiken wij niet alle ruimtes evenveel maar het is wel noodzakelijk dat we ergens licht hebben als we willen. In ons huis hebben wij een divers assortiment aan lampen, toen wij hier kwamen wonen zaten in alle lichtpunten gloeilampen en hier en daar een oude spaarlamp. Inmiddels hebben wij veel ledlampen, vooral in ruimtes waar wij dagelijks het licht gebruiken, maar loont dat ook? Ik maakte een sommetje.


Hierboven zie je mijn berekening, ik ga uit van een simpel huis met 4 lampen. Twee 'grote' lichtpunten van 40 watt gloeilampvermogen en twee 'kleine' lichtpunten met 25 watt lampjes.
Voor het gemak reken ik dat de grote lampen 3 en 4 uur per dag gebruikt worden en de kleine 2 en 3. De meeste mensen hebben waarschijnlijk wel meer lampen in hun huis, maar dit geeft al een duidelijk beeld in prijsverschil aan stroomkosten.

Ik vind eigenlijk dat het prijsverschil opvallend hoog is, hoger dan ik dacht. In het meest extreme geval, als je wisselt van  gloeilampen naar een ledlampen bespaar je € 34,- per jaar! Maar hoe zit het dan met de aanschafprijs? Ik reken dat een spaarlamp rond de € 7,- kost en een ledlamp waarschijnlijk rond de € 10,-. Ik zag nog goedkopere ledlampen bij de ikea maar daar heb ik (nog) geen ervaring mee. Een klein overzichtje met globale cijfers:


Hoewel spaarlampen een stuk zuiniger zijn dan gloeilampen, zijn ledlampen in verbruik toch echt de winnaar. In beide gevallen heb je de aanschafprijs er in het eerste jaar van gebruiken weer uit, terwijl de lampen toch echt langer meegaan dan een jaar. Het nadeel aan spaarlampen is dat ze niet zo vaak aan en uit kunnen, en soms een opwarmtijd nodig hebben. Ook heb ik de ervaring dat de goedkopere spaarlampen vrij snel stuk gaan. Onze ervaring met led lampen is tot nu toe echt super, veel licht, mooi licht, geen opwarmtijd en zuinig.

Wij hebben in alle veelgebruikte lichtpunten led lampen zitten, de werkende oude spaarlampen die hier zaten hebben we in de schuren gehangen op de punten waar nog gloeilampen zaten. Op een enkele plek hebben we nog een gloeilamp, maar dit zijn plekken waar wij amper komen. Ik gooi ook geen werkende gloeilampen weg, maar gebruik ze alleen op dit soort plekken. Ze komen uiteindelijk vanzelf wel op, want zo'n lange levensduur hebben ze ook niet.

Ik ben benieuwd, heb jij nog gloeilampen? Ben je al over op led? En bevalt het?

24 opmerkingen:

 1. Wij hebben een aantal jaar terug de halogeenspots (en de inbouwarmaturen) van het plafond van onze keuken vervangen door ledspots. Aangezien ik al jaren (al) ons verbruik wekelijks noteer, zag ik vrij vlug een daling van het elektriciteitsverbruik door het gebruik van de ledspots.
  Kort nadien vervingen we dan ook de spaarvlamlampen die in onze lusters in living en woonkamer zaten.
  Leds verbruiken een pak minder maar zijn in aanschaf duurder. Ik vraag me wel af of leds zoveel uren meegaan of op de verpakking vermeld staat want ongeveer twee jaar na het plaatsen van onze ledspots in de keuken begonnen er twee te flikkeren en kort nadien waren ze kapot. Nu hebben we nog één exemplaar zitten dat ook regelmatig wat flikkert dus 'k veronderstel dat die ledspot binnenkort kapot zal zijn. We hebben er in totaal 16 zitten in de keuken waarvan er dus na twee jaar gebruik al twee kapot zijn en één binnenkort de geest zal geven.
  In salon en living zitten in totaal 12 ledvlamlampen en van die 12 is er al ene kapot na ongeveer een half jaar.
  De lampen die wij destijds kochten zijn van het merk Philips dus zeker geen budgetmerken. Behalen de leds niet het aantal op de verpakking vermelde branduren dan zijn ze een dure investering die zichzelf niet terugbetaalt.....
  In onze garage zitten nog ouderwetse gloeilampen en in alle andere ruimtes (behalve living, keuken, salon) zitten spaarlampen. Ik heb nog een hele voorraad spaarlampen omdat, bij de opkomst van de spaarlampen, de energiemaatschappij een premie gaf bij aankoop van spaarlampen van eender welk merk. Ik heb toen een stuk of 30 spaarlampen (uit aldi) aangekocht en betaalde daar, met aftrek van de energiepremie, maar 12.5 euro voor dus dat was zeker een koopje. 'Die' spaarlampen ga ik nu nog allemaal opgebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk dat je het zo netjes op een rijtje hebt gezet. Hier ook vooral ledlampen, behalve boven de tafel want ze gaan niet samen met de dimmer. Zo is er een overleden, volgens mij.
  Ze zijn van ikea en tot heden doen ze het allemaal. Behalve die ene dus. Sommige heb ik al een jaar of vier gok ik. Misschien langer, want ik ben geen fan van spaarlampen wegens vol met giftige meuk en heb die toen ook vrij snel weer vervangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegenwoordig staat het er op de site van Ikea bij of de lamp dimbaar is of niet. Er zijn wel dimbare led-lampen.

   Verwijderen
 3. We hebben alledrie de soorten in huis. Jaren geleden begonnen we met spaarlampen en destijds waren ze van betere kwaliteit. Ze gingen heel veel jaren mee. Maar op zeker moment gingen ze toch kapot en kocht ik opnieuw spaarlampen en die gingen veel sneller stuk. Ook die van het goed bekend staande merk Ph.i.lips waren soms binnen een jaar al kapot.
  Nadeel van de spaarlampen vind ik het kwik. Dus in bedlampjes waren we weer op gloeilampen overgeschakeld. Ik heb gelezen dat er een beetje kwikdamp uit een spaarlamp kan komen, zelfs als ie nog heel is. Als dit niet zo is hoor ik het graag. Maar sowieso zit er kwik in en dat lijkt me niet milieuvriendelijk.
  In de woonkamer hebben we nu twee ledlampen en in de keuken een. Bij de eethoek werden het toch weer gloeilampen. De schakelaar is een dimmer en daar kunnen geen ledlampen op. Ik heb ze gezien met grote sterkte, maar bij ons hangen drie lampen bij elkaar (constructie van vorige bewoner) en verblind worden is ook niet handig.
  Ik vind het wel jammer dat ledlampen wat minder licht geven. Ik vind het verder geen vervelend licht en fijn dat ze meteen 'aan' zijn.
  De spaarlamp in kantoor laten we nog even hangen tot die kapot is. Dan wordt ook die vervangen door led.
  Ik neem elke week de meterstanden op en zie een klein beetje verschil. Van spaar- naar ledlampen is dan ook minder spectaculair dan van gloeilampen naar ledlampen.
  De gloeilampen boven de eethoek worden zelden gebruikt, maar het is wel fijn dat het er nu aangekleed uitziet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben vooral spaarlampen. Gloeilampen niet meer.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een paar jaar geleden een voorraadje gekocht vlak voordat ze uit de handel zouden worden genomen. Het leek me wel handig om die op onrendabele plekken te blijven gebruiken (toilet, ingebouwde kast, lamp,op overloop enzo).

   Verwijderen
 5. Ik heb een 100-watt gloeilamp in het halletje bij de jassen en schoenen, want dat is zo'n donker hol. Zelfs een flinke spaarlamp kreeg het daar niet helder, en zeker in de winter met al die donkere, dikke jassen, wil ik daar direct alles kunnen zien.

  Verder in de woonkamer 12 led-spotjes in het plafond; daarvan hebben we er in 5 jaar tijd 7 kunnen vervangen, omdat ze het niet meer deden. Gelukkig kopen we ze altijd met flinke korting, maar voorlopig gaan de gloeilampen hier in huis langer mee dan de ledjes.

  De gloeilampen die ik nog heb liggen, gaan we opmaken, omdat ik het op sommige plekken toch het mooiste en handigste licht vind.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb altijd zo weinig lampen aan dat ik ze pas vervang als ze ook kapot gaan. Dus hier en daar nog gloeilampen en verder spaarlampen. Led heb ik nog niet, die ga ik kopen als er ergens iets vervangen moet worden maar dat is sporadisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. 90% is spaarlamp hier in huis een enkele gloeilamp omdat er geen spaarlamp in past.. gelukkig hebben we er een paar op voorraad maar zijn die op den duur kapot dan hebben we ook niets meer aan de lampen.
  Het gaat hier om een kast - zolder en nachtlamp.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Meer door minder12 januari 2016 om 11:06

  Van de leds die ik heb bewaar ik de aankoopbon en de verpakking als een led stuk gaat is het meestal binnen 2 jaar,daarna blijven ze het gewoon lang doen.De verpakking bewaar ik om dat daar op staat dat ze bijvoorbeeld 25000 branduren hebben.Gaan ze binnen die 2 jaar stuk stop ik ze in de verpakking en ga er met de bon mee terug naar de winkel. Meldt dat 25000 branduren +/- 15jr is en geen 2jr en vraag een nieuwe led en krijg die ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn kapotte ledspots ook kunnen teruggeven aan de verkoper en kreeg nieuwe in ruil. Mijn schoonzus kocht leds bij een andere zaak en kon ze niet teruggeven bij een defect. Denk dat het veel afhangt van de goodwill van de verkoper, uitbater van de zaak.

   Verwijderen
 9. Geen idee wat jullie dan met de lampen doen maar ook gloeilampen gaan bij mij in huis jaren en jaren mee. Zeker een jaar of 5-6 op plekken waar ze veel aan staan. Mijn spaarlampen ga ik daarom ook zeker pas vervangen als ze ook echt op zijn want die zijn niet bepaald milieuvriendelijk om af te voeren. Heb het idee dat dat voor LED lampen iets beter is. Ik woon nu 15 jaar in dit huis en heb in die tijd misschien 2x een lamp moeten vervangen. 1x omdat ik een ladder tegen een peertje tikte en 1x omdat hij het in eens niet meer deed.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Toen led-lampen hun intrede deden had ik nog een voorraadje gloei- en spaarlampen. Daarvan is nu nog 1 spaarlamp over, die volgens mij bijna nergens in past. Miskoopje, dus. ;-)
  Als er nu een lamp stuk gaat, koop ik led.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. in september 2014 waren er op D.eensdag de letlampen 1 euro het stuk. Ik heb er toen 15 gekocht en heel de huiskamer, keuken badkamer voorzien van letlampen. In de slaapkamers hebben we spaarlampen. Ik had 105 euro korting...Ben er nog steeds heel blij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wij hadden al jaren spaarlampen. De wat oudere exemplaren,die er lang over deden op sterkte te komen ,worden vervangen door led

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb vooral spaarlampen en een paar ledlampen. Gloeilampen gebruik ik al jaren niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Toen wij in onze huidige woning kwamen wonen in 2005 hebben wij alle lampen voorzien van spaarlampen. Als deze kapot gaan, vervangen wij ze door led lampen. Inmiddels is er één spaarlampen gesneuveld en één
  spaarlamp warmde zo lang op dat wij al lang en breed klaar waren in de douche met ons ritueel voordat deze lamp goed en wel brandde :-)
  Deze twee spaarlampen zijn vervangen door led lampen van de a.ction. Warm licht en geen opwarmtijd. Oja, wij schrijven met stift de datum op de led lamp. Zo kunnen wij makkelijk zien hoe lang deze is meegegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. We hebben pas de paar gloeilampen die wij nog hadden vervangen door led lampen, maar de spaarlampen die we nog hebben dachten we eerst maar "op" te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben een paar spaarlampen en voir de rest allemaal led. Die kopen we meestal bij Ik..e en de oudste ( nu bijna 5 jaar) doen nog steeds wat ze moeten doen: licht geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hebben jullie al gedacht aan het milieu en de gezondheid? LED is helemaal niet ok voor het milieu en helemaal niet gezond om dat in huis te hebben, net als spaarlampen trouwens. Dan betaal,ik liever iets meer hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Weet je waar ik laatst achter kwam? Dat je ook LEDlampjes voor de koelkast kan kopen. Al die tijd had mijn energiezuinige AAA+++ koelkast een gewoon lampje. Idioot dat ik die niet eerder verving, maar ik ging er eigenlijk vanuit dat dat lampje ook zuinig was. Niet dus!

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goede tip, bedankt! Die nemen wij mee de volgende keer dat het lampje het af laat weten :-)

   Verwijderen
 19. Waarom zou een koelkast lampje zuinig moeten zijn? Wel als je de koelkast de hele dag open hebt staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen