donderdag 14 januari 2016

Onverschilligheid of wat anders?

Ik sprak laatst met mijn Iemand over snijbloemen, ik zei dat ik daar niet zo van hou mede omdat de productie ervan slecht is voor het milieu en ze vaak in erbarmelijke omstandigheden geproduceerd worden. (Fairtrade bloemen zijn een betere keus, persoonlijk vind ik een bosje stervende bloemen vooral triest). Deze persoon gaf aan dat zij evengoed met plezier een bosje tulpen op tafel zet.

En kleding dan? Laat het je koud dat het geproduceerd word in India door kleine kinderen?
Ja..
En hoe zit het dan met dieren? Megastallen? Preventief gebruik van antibiotica? Dierenrechten?
Tja, ik eet er niets minder om..

Ik ben altijd heel verrast als ik erachter kom dat zoiets mensen koud laat. Maar deze persoon is niet de enige. In de auto luisterde ik Macklemore en hij zong:

                         When everyone else is more comfortable remaining voiceless Rather
                               than fighting for humans that have had their rights stolen

Blijkbaar zijn er op dit vlak twee kampen, mensen die het wat kan schelen en er wat aan proberen te doen en mensen die het niet kan schelen. Misschien is er nog een derde kamp, mensen die het wat kan schelen maar niet geloven dat ze er wat aan kunnen doen.

Ik geloof de spreuk ‘ als je geen deel van de oplossing bent dan ben je deel van het probleem’. Ik geloof ook dat elke keuze en elke bijdrage van belang is, hoe klein het ook lijkt. Ik wil niet zeggen dat ik perfect ben, dat ik niet ook af en toe dingen doe die niet bijdragen aan de oplossing (en dus aan het probleem). Maar ik zou mijn leven niet kunnen leiden in de wetenschap dat mijn keuzes bijdragen aan een verslechtering van de planeet, dat gaat voor mij tegen de zin van het leven in.

Wat zijn dingen die ik doe om mij beter te voelen over de stand van zaken in de wereld?
 • ik probeer alleen te kopen wat ik nodig heb
 • ik let op afval/verpakkingen en ik recycle
 • ik let op energieverbruik en grondstoffen
 • ik probeer veel dingen biologisch, uit het seizoen en lokaal te eten
 • ik eet minder/geen vlees, vis en zuivelproducten 
Is dat veel moeite? Ligt eraan hoe ver je gaat hierin, ik vind dat het wel meevalt.
Is dat duurder? Eigenlijk niet, ik koop minder dingen van betere kwaliteit.
Is dat minder lekker? Zeker niet, mijn eten is nu naast bijzonder smakelijk ook gezond.
Is mijn leven minder luxe? Echt niet, ik heb alles wat ik echt wil en dat is genoeg.

Maar in mijn arrogantie snap ik het niet, ik ga er van uit dat ik gelijk heb, dat er mensenrechten geschonden worden, dat er dierenrechten geschonden worden en dat de planeet verkracht wordt. Ik ga er ook vanuit dat wij als mensheid daarvoor verantwoordelijk zijn. Als je dit gelooft zoals ik doe dan kan je toch niet onverschillig zijn? Dan kan je daar je ogen toch niet voor sluiten? Is dit een omstreden waarheid? Zijn er mensen die dit werkelijk niet geloven? Of is er meer aan de hand?

Want als ik om mij heen kijk zijn er veel mensen die niet handelen naar deze ‘ waarheid’. Mensen die gewoon lekker veel goedkope kleding kopen, hun mobieltjes na twee maanden weggooien en vervangen voor een betere, kiloknallers vlees verorberen en er nog van genieten ook. Natuurlijk, niet iedereen heeft de luxe van keuze. Niet iedereen heeft geld om biologisch geproduceerde geitenwollen sokken van een lokale boer te kopen. Maar veel mensen hebben daar best geld voor maar kiezen ervoor om het er niet aan uit te geven.

En ja, iedereen is vrij zijn geld uit te geven zoals hij of zij dat wil. Mij gaat het om het vraagstuk, waarom het niet iedereen wat kan schelen wat er gebeurd met het milieu, dieren en andere mensen. In mijn hoofd zijn er de volgende opties:
 • Het kan ze niks schelen zolang zij het maar goed hebben.
 • Ze hebben te veel andere zorgen of problemen.
 • Het is een ’ver van mijn bed’ situatie
 • Ze denken dat ze er toch geen invloed op hebben.
 • Ze proberen er niet te veel over na te denken zodat ze het makkelijk kunnen negeren.
 • Ze zijn bang hun eigen luxe en welvaart te verliezen als ze zouden delen of minderen.
 • Ze zijn bang anders te zijn en te veel moeite te moeten doen.
 • Of misschien een combinatie van bovenstaande redenen?
Help het mij snappen, wie heeft de wijsheid in pacht. Hoe zit het nu echt?
Ik hoor graag jou visie op dit vraagstuk :)

41 opmerkingen:

 1. Hoe het probleem volgens een bepaald persoon in elkaar steekt hangt ook af van zijn/haar levensovertuiging.
  Als eerste ben ik een Christen. Daaruit volgt dat ik geloof dat de mens door de zondeval van nature slecht is.
  Als tweede stel ik vast dat rijkdom meestal word behaald door uitbuiting. Ik stel meestal en niet altijd want wie hard werkt kan goed verdienen. Maar het komt meer voor door uitbuiting of achterbakse handelswijzen. Maar hard werken kan dan ook weer uitbuiting van Natuur of Planeet zijn.
  Vervolgens kun je met de Piramyde van Maslov nog tot de conclusie komen dat het welzijn van anderen pas komt als de rest allemaal al geregeld is. En dan kun je stellen dat het een lage prioriteit heeft.

  Zodoende kan ik veel mogelijkheden geven en anderen nog misschien wel meer. Feit is dat het lastig blijft.
  Persoonlijk vind ik het ook lastig om de juiste keuzes te maken. Zijn Kippepootjes van goedkoop slechter dan duurdere kipfiletjes of is dat het stuk vlees? Hoe kun je vaststellen wat ethisch is. En wat zijn je persoonlijke uitgave prioriteiten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het helemaal met U eens , dat door de zondeval in het paradijs de zonde in de wereld is gekomen !
   als je dat in gaat leven , wordt je leven ook anders , denk ik
   Maar daar hoeven we niet in te blijven , want het is gelukkig ook pasen geweest , en heeft Christus voor velen willen lijden en sterven , en is ook opgestaan !

   Verwijderen
  2. Ik geloof niet in de zondeval, wel dat kinderen opgevoed moeten worden tot verantwoordelijke, zelfdenkende volwassenen.

   Verwijderen
  3. Als humanist ben ik het helemaal met Yelena eens.

   Verwijderen
 2. Je zou er moedeloos van worden he. Ik denk dat het een combinatie is. Sommigen zijn zich niet bewust van deze zaken , gewoon nooit over nagedacht. Je kan dat dom noemen, laks o.i.d maar zo gaat het af en toe. Heel af en toe tref ik een verwend nestje, zo heb ik een collegaatje die ,zodra ze een pitje in een mandarijn of druif treft de hele vrucht weggooid "vind ik vies", bizar he.
  Ik doe gewoon zelf mijn eigen ding en, echt hoor, dat blijft niet onopgemerkt.

  fijne dag , liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als iemand n mandarijn weg gooit voor n paar pitjes. Dat wil zeggen dat de mensen het te goed hebben. Als je je hoofd boven water moet houden doe je zoiets niet.
   Zelf leven wij ons leven en zoals hierboven het blijft niet onopgemerkt
   Maar het is nog veel te weinig!

   Verwijderen
 3. Waarschijnlijk is her rijtje van jou de verzameling redenen. Wat mij soms verbaast, is dat jonge ouders niet gemotiveerd zijn mee te helpen aan een goede wereld voor hun kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 95% van ons gedrag is onbewust en onberedeneerd. Misschien is dat een antwoord op je vraag?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik denk dat veel mensen er inderdaad gewoon niet bij stilstaan. Het klinkt negatief maar wat ik merk is dat veel mensen alleen maar aan zichzelf denken. De rest kan ze niet zoveel schelen.

  Goed om te lezen dat jij dezelfde gedachte krijgt bij een bosje bloemen. Ik dacht altijd de enige te zijn die het zag als een bosje stervende stengels..

  Goed geschreven allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik denk dat het probleem te groot is om te kunnen overzien en dat veel mensen daarom het idee hebben dat hun acties toch geen verschil maken. Daarbij is het een mondiaal probleem dat mondiaal opgelost moet worden. Dat maakt het nog eens complexer.
  Ook ik leef inmiddels redelijk bewust. Maar dat doe ik omdat ik een bepaalde verantwoordelijkheid voel. Niet omdat ik denk dat ik bijdraag aan een oplossing. Ik maak alleen iets minder schade, maar schade maak ik nog steeds. En jij waarschijnlijk ook. Dus waar trek je een grens? Wat is goed en wat is fout?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt een heel goed punt!
   Waarschijnlijk is het het denken in 'goed en fout' wat ons verder leid van de oplossing. We zouden eigenlijk samen moeten zoeken naar mogelijkheden om het beter te doen. Er zijn zoveel nieuwe (en oude) initiatieven, technieken en ideeën waarmee we de wereld kunnen verbeteren. Waarom blijven hangen in het negatieve?
   Samen werken aan het oplossing en een goede toekomst zou eigenlijk een leuk iets moeten zijn.

   Verwijderen
 7. Leuk dat iemand zo,n visie heeft maar zelf een enorm huis woont met dito gasverbruik :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop dat ik niet de indruk heb gegeven dat ik mijzelf perfect vind :D

   Ook ik maak fouten net zo goed als ieder ander.
   Het kan mij echter wel wat schelen wat de gevolgen van mijn keuzes zij. Ik verbaas mij er gewoon over dat er mensen zijn die de gevolgen zien en dat het ze vervolgens gewoon niet kan schelen.

   Verwijderen
 8. Iedereen leeft op zijn eigen manier. Kleding goedkoop of duur worden gemaakt in India. Bij dure merken blijft alleen meer aan de stok hangen.

  Tweedehands kun je ook alleen maar kopen omdat mensen het nieuw kopen anders was er geen tweedehands.

  Iedereen doet alles op zijn manier.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja,... ik leef ook zeer bewust. Eet geen vlees koop zo veel mogelijk bij de boer in het dorp of omgeving, kachel staat op 15 graden. Heb geen droger / waterkoker / magnetron. Gebruik water uit de regenton voor het toilet etc... kortom ik leef zeer bewust en dit uit mil. oogpunt en welzijn voor de medemens. toch schiet ik wel eens uit en dan met name voor mijn dochter die soms andere keuzes maakt en dat mag ze, haar keuze's zijn de mijne niet al probeer ik mijn keuz's wel goed te verwoorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kan helemaal begrijpen dat je je dit soort dingen afvraagt, dat doe ik namelijk zelf ook. Ik heb geen kinderen maar vind dat ook ik voor de aarde moet zorgen. Natuurlijk heb ik een grotere voetafdruk dan iemand in een derde wereldland, maar binnen mijn leefomstandigheden doe ik wat ik kan. Afval scheiden, alleen iets kopen als ik het nodig heb (dus kleding niet want daar heb ik nog zat van) niet stoken want goed geisoleetd huis en zo kan ik nog wel even doorgaan. En die bloemen, in mijn familie zijn ze er dol op dus ik moet opletten dat ik ze zelf niet krijg. Ik ben niet van het 'prediken' maar als er iets aan de orde kom binnen de fam kaart ik het wel aan. Zoals wanneer ze schande spreken als ze iets over de veeindustrie zien op tv maar ondertussen wel dat lekkere goedkope vlees en eitjes kopen. Nu langzamerhand zie ik hier en daar wel wat kleine veranderingen dus ik probeer het goede voorbeeld te geven door te doen, en niet zozeer door te zeggen want dan luisteren mensen op den duur niet meer naar je. Je hebt een sterke interne motivator en nodig om dit soort dingen op een verantwoorde manier aan te pakken en voor veel mensen is dat teveel moeite of ze staan er liefs zo min mogelijk bij stil want 'vlees is zo lekker.....'

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik probeer erop te letten om de wereld niet slechter te maken dan die al is, maar ik kan niet aan alles iets doen. Zo rijd ik geen auto, om milieuredenen.... Ik zie bij jouw advertenties iets staan waarin "Oudere dames" (die ik er overigens nog vrij jong vind uitzien) vrij schaars gekleed als een soort vlees worden aangeboden. Ik zou daar niet zo snel aan meewerken... En zo maakt ieder zijn / haar eigen keuzes....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zie nooit advertenties op deze website...misschien ligt het aan je eigen internetbrowser?

   Verwijderen
  2. Ik heb wel advertenties op deze site, maar advertenties die verwijzen naar seks en seksualiteit heb ik geblokkeerd. Zoiets zou je dus niet moeten zien, vervelend!

   Verwijderen
  3. Die advertenties zie je alleen als je zelf al eens zo'n website bezocht hebt. Dus waar is mrs H te B (of een medegebruiker van de pc) geweest? :D

   Verwijderen
 12. Ik snap het ook niet, al ben ik de eerste om toe te geven dat ik het ook niet allemaal goed doe. Met kleding ben ik allang blij als ik de energie heb om iets te passen en iets vind dat ik leuk vind. Vervolgens doe ik jaren met een kledingsstuk en liefst koop ik tweedehands.
  Ik doe mijn best om een zo bewust mogelijke consument te zijn.
  Jaren geleden had ik het met iemand over de gevaren van gmo voedsel. Waarop diegene antwoord dat het haar tijd wel zo duren o0. Waarop ik antwoordde dat ze ook nog kinderen heeft en mogelijk later kleinkinderen en dat het voor de hele wereldbevolking een probleem kan gaan worden.
  Als ik vertel dat ik vanwege milieuredenen nooit het vliegtuig zou nemen voor een weekendje weg, worden mensen meestal boos, geirriteerd en aangevallen. Met de energie die voor dat reisje nodig is, kun je een heel jaar je huis verwarmen.
  Het vakt mij op dat mensen vaak dingen niet willen weten. Toegegeven, ik heb meer tijd dan de meeste andere mensen.
  Als ik vertel dat ik een voorraadje voedsel en water heb in geval van stroomuitval, wateruitval, ziekte, winterse omstandigheden, jeweetmaarnooit etc reageren mensen angstig. 'Als ik me daar ook nog mee bezig moet houden' en 'daar word ik bang van als ik aan onvoorziene omstandigheden moet denken'. Ik zeg dan altijd dat het juist rust geeft. Mochten er gekke dingen gebeuren dan heb ik water en voedsel en red me wel een tijdje.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Moeilijk he. Ik snap dat soort mensen ook niet. Ik sprak deze zomer een kennis die zeer ongezond eet,enorm overgewicht heeft, en op mijn vraag of hij niet bang is voor hartaanval, diabetes, korter leven, zijn kinderen niet zien opgroeien, zei hij ja...maar zijn levenswijze omgooien dat wilde hij daarvoor niet. Trots zijn dikke buik vooruitstekend zei hij dat hij voorraadje voor later heeft...
  Zucht. Dan breekt mijn klomp. Ik ga niet preken, dat heb ik wel geleerd. Liever besteed ik enige uitleg aan mensen die er open voor staan of probeer ik nog een verbetering bij mezelf in te voeren. Ik merk wel dat ik geen 'beste vrienden' kan worden met mensen die erg afwijken van bewust leven. Dat lukt gewoon niet, zij willen bbq en liters cola en drank op een feestje, terwijl ik dat niet heb/aanschaf. Zij gaan met vliegtuig naar resort in buitenland, terwijl ik liever fiets en kampeer. De nodige overeenkomsten om een goede vriendschap op te bouwen zijn niet aanwezig, zeg maar. Gelukkig zijn er verder nog wél mensen die wel bewuster in het leven staan, daar klikt het makkelijker mee.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat de beweegredenen van mensen zijn weet ik niet. In ieder geval geloof ik niet dat de mens per definitie slecht is en onze aarde moedwillig om zeep probeert te helpen. Oké, er zal altijd een categorie mensen zijn die het écht niets kan schelen maar ik weiger aan te nemen dat dit voor het overgrote deel van de mensheid geldt.

  Ik probeer zelf bewust te leven maar mijn manier van 'bewust leven' ziet er heel anders uit dan jouw manier.

  Zo ben ik bewust gaan wonen in een huisje waarin ik weinig energie hoef te verbruiken en op een locatie die maakt dat ik nauwelijks gebruik hoef te maken van de auto omdat ik alles te voet of per fiets kan doen. Daarnaast heb ik mij jarenlang, naast mijn betaalde baan, als vrijwilliger ingezet bij een maatschappelijke organisatie. Want omkijken naar mijn medemens hoort voor mij ook bij 'bewust leven'.

  Als m'n budget toereikend is koop ik biologische voeding maar als het niet toereikend is, koop ik zonder gewetensbezwaren niet-biologisch. Kleding koop ik soms nieuw en soms tweedehands. Hetzelfde geldt voor meubelen. Ik koop wat ik nodig heb én mooi vind.

  Anderen dragen hun steentje op weer een heel andere manier bij. In mijn ogen is er niet zoiets als DE waarheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik probeer goed voor mezelf, mijn gezin en geliefden en mijn omgeving te zorgen. Nadenken over grondstoffen en voedsel hoort daarbij. Dit wel in het volle besef dat enige bescheidenheid daarbij gepast is en zonder mensen met een andere visie te veroordelen. Ik merk bij familie dat het Milieu de plaats heeft overgenomen van de Kerk en het bijbehorende preken vind ik zeer onaangenaam. Gelukkig heb ik een aantal leuke jonge mensen in mijn omgeving die bijvoorbeeld de huidige klimaatverandering als een kans en niet als een bedreiging zien, heerlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, zonder mensen met een andere visie te veroordelen. Jammer genoeg voelen de milieu-orthodoxen zich vaak verheven boven de meer gematigde bewust- levende medemens. Ik word daar vaak een beetje lacherig van. Hoewel ik zeker mijn steentje bijdraag aan het leefbaar houden van onze planeet zal ik iemand die een mooie bos bloemen voor me meebrengt nooit de les lezen over stervende bloemen b.v.

   Verwijderen
  2. Als ik een bos bloemen van iemand krijg dan probeer ik altijd het gebaar te zien en bedank ik voor de mooie bloemen. Het zou niet in mij op komen de gever een preek te geven, ik ben niet helemaal gek :D

   Ik vind bloemen prachtig maar word altijd wat verdrietig als ze langzaam dood gaan op een vaasje in mijn huis.

   Ik doe ook zeker mijn best om niet te preken, maar ik hou ook niet altijd mijn mening voor me. Ik probeer een balans te vinden hierin.

   Verwijderen
 16. Practise what you preach! Dus ga ergens wonen waar je de auto weg kunt doen en je gasverbruik tot in mijn ogen normale proporties kunt terugbrengen. Ik gebruik de helft en ben een groot deel van de dag thuis. Daarna kun je je met anderen gaan bezig houden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zijn wij mee bezig, maar wel stapje voor stapje. In de komende jaren verwachten wij op een punt te komen waar wij wellicht compleet onafhankelijk zullen zijn van gas of andere fossiele brandstoffen. Evenals de auto, die gaat uiteindelijk ook de deur uit.

   Wij kiezen ervoor om stapje voor stapje ons huis duurzamer te maken, omdat het anders te duur is. Het is een concessie, maar wel een waar ik mee kan leven :)

   Verwijderen
 17. Ik denk dat het snel wat te groot wordt voor mensen. Want als je eenmaal gaat kijken, kan meestal geen deel van je leven meer hetzelfde blijven. Veel autorijden is verkeerd, plastic is verkeerd, veel kleding is verkeerd, veel apparaten zijn verkeerd, enzovoorts. Bovendien is de houding van veel mensen die het het hardst roepen ook nog eens niet heel aantrekkelijk, dus daar wil je dan ook weer niet bij horen. Ik probeer dingen in kleine stapjes te doen, maar weet ook dat ik me er niet altijd van bewust ben en soms speelt geld ook wel een rol.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Voor veel mensen is het probleem te groot denk ik, en ze hebben het gevoel dat ze toch niks kunnen doen. De menselijke hersenen zijn niet goed in het hanteren van dit soort grote problemen.
  Hiernaast speelt ook een ingewikkeld psychologisch proces, wat draait om het menselijke ego. Want het geeft velen een onbewust schuldgevoel dat ze minder doen dan zou kunnen, waardoor ze zich snel aangevallen voelen (en dus zelf in de aanval gaan) wanneer ze in aanraking komen met iemand die het in dat opzicht beter doet (zoals jij). Ik vind sommige van de bovenstaande reacties ook een duidelijk voorbeeld daarvan. Maar ook de reactie die je noemt in je stukje, is waarschijnlijk een soort van 'in de verdediging schieten', in dit geval door de kont tegen de krib te gooien en te roepen dat het haar niks kan schelen allemaal. Grote kans dat het haar in het echt wel kan schelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Iedereen moet vooral doen wat hij/zij denkt te moeten doen. Je moet tenslotte met je eigen geweten leven.
  Is het bijbelse gezegde niet: Wie zonder zonde is werpe de eerste steen......

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Ik vind het heel moeilijk. Aan de ene kant wil ik wel biologisch eten en dat soort dingen, maar als student heb ik daar niet altijd geld voor.
  Wel probeer ik bewuster te worden van mijn gedrag en bewustere keuzes te maken (zoals minder vlees eten) en gewoon kleding afdragen.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik denk dat heel veel mensen wel van goede wil zijn maar het geheel niet overzien. Als er toch al miljoenen auto's rondrijden, Primarks en Actions vol troep liggen., de kiloknallers toch al bij de supermarkt in de koeling liggen etc. etc.
  'n Grote groep mensen (waaronder jij en ik) proberen onze voet-afdruk op deze aarde zo klein mogelijk te houden maar ook wij maken fouten. Ikzelf vlieg bijna elk jaar naar down under om mijn kinderen en kleinkinderen te bezoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vind het allemaal wel grappig. Mensen houden milieuconferenties en doen dan net of ze de aarde een kadootje geven.
  Als we op deze manier doorgaan, sterven de mensen uit. De aarde draait gewoon door, hoor. Alleen heeft de mensheid dat niet door.
  "Dat doe ik voor het milieu", neeeee dat doe je voor jezelf!
  Ik ga er niet wakker van liggen, de natuur en de aarde redt zich wel!
  Zeker als de mens is uitgestorven. Eigen schuld, dikke bult!
  Frieda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deels heb je gelijk, maar voordat wij gaan heb je wel kans dat we nog verschillende diersoorten meenemen. Aan de andere kant, het leven kunnen wij niet kapot maken. Zelfs als wij de aarde compleet onleefbaar zouden maken voor alles wat wij nu kennen, zou er waarschijnlijk wel weer wat nieuws aan leven beginnen.

   Verwijderen
 23. Zo herkenbaar. Ik word momenteel door een aantal ouders op school raar aangekeken omdat ik een probleem maak can de themaweek. Het thema is plastic soep. Nu staat die term voor het onder de aandacht brengen van de vervuilende werking van plastic. Prima zou je zeggen dat er aandacht op school voor is. Alleen den insteek is in mijn ogen verkeerd. Kinderen moeten bijna een vuilniszak aan plastic meenemen om daar mee te knutselen. Aan de daadwerkelijke problematiek rondom plastic en de invloed op het milieu is zo goed aja geen aandacht. Dat vind ik jammer. Buiten het feit dat ik een probleem heb met de berg plastic. Want de school krijgt het alleen van de ouders. Ouders moeten het kopen. En daardoor houd je dus plastic in stand. Ik geef onze dochter niets mee. Ik kan me er niet in vinden en ik heb ook niks can het gevraagde in huis. Veel ouders vinden dat ik overdrijf. Ik vind dat ze de problematiek niet begrijpen of er te gemakkelijk over geen stappen. Gelukkig begrijpt onze dochter het wel. Zij riep luidkeels dat we niet aanplanting doen. Nu de rest nog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanplanting is aan plastic. Sorry voor de typo's.

   Verwijderen
  2. Dat lijkt mij inderdaad een beetje verkeerd om qua thematiek. Terwijl je dat op zoveel andere manieren kunt benaderen om de kinderen te leren over nodig en onnodig plastic en de voor en nadelen ervan.

   Verwijderen
 24. Je laat zien wat je doet en zo plant je zaadjes. Ga je prediken dan gooi je alles op slot.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Laten we gewoon ons best doen.
  En niet te veel over anderen oordelen.
  We maken allemaal fouten ( ik tenminste zeker).
  Soms wil ik te veel goed doen, en raak ik moedeloos.
  Dat is jammer en helpt niks.
  Dus toch maar gewoon zo goed mogelijk proberen.

  BeantwoordenVerwijderen