donderdag 22 september 2016

Elterngeld

Voor de bevalling dacht ik goed voorbereid te zijn op de aanvraag van elterngeld, en deels was dat ook zo. Toch kreeg ik gisteren pas de uiteindelijke bevestiging dat ik ook elterngeld zou ontvangen. En dat was alleen nog mijn deel, die van Maarten is nog in behandeling. Waarom duurt zoiets vier maanden? Bureaucratie voornamelijk, en blijkbaar heeft niet iedereen er verstand van. We hebben bijna drie maanden gewacht op een verklaring van inkomen van Maarten zijn werkgever, tot twee keer toe kregen we een verkeerde verklaring.

En toen hadden we het pak papier wat de aanvraag auf Elterngeld is eindelijk ingestuurd en toen hadden ze bij de landkreis weer vragen. Wat blijkbaar kan je niet aangeven hoewel je per jaar aan de zonnepanelen verdient, nee dat moet  je per maand opschrijven en dat dus twaalf keer. Sorry mevrouw maar zo kunnen wij dat niet accepteren. En bellen doen ze niet, elk wissewasje gaat per post en duurt dus extra lang. Wat ik ook raar vind is dat al die uitkeringen via een andere instantie gaan en dat je steeds overal hetzelfde moet aangeven/ invullen. Elterngeld bij de landkreis, Kindergeld bij de Familienkasse en Mutterschaftgeld bij de Argentur für Arbeit. Maar we hebben het geschafft!

In zo'n situatie merk je nog maar eens hoe fijn het is om je financiën op orde te hebben, ik kan mij voorstellen dat er mensen zijn die in de problemen zouden raken als ze zo lang moesten wachten op een uitkering. We hebben toch twee maanden mijn inkomen moesten missen.

Zoals eerder geschreven krijg je in Duitsland ruim ouderschapverlof. Als ouderpaar krijg je 14 betaalde maanden te verdelen, in deze maanden krijg je rond de 65% van je loon als uitkering. Een ouder  mag niet meer dan 12 van deze maanden claimen, traditioneel verdeelt men het zo; 12 voor de moeder en twee voor de vader. Tegenwoordig heb je ook de keus om het inkomen langer uit te smeren, je kan zo'n maand in tweeën delen. Dat heb ik gedaan, en daarom krijg ik slechts 35% van mijn loon uitgekeerd maar wel voor twee jaar. Je hebt als ouder sowieso recht op Elternzeit, ik mag drie jaar thuis blijven en daarna is mijn werkgever verplicht mij weer een vergelijkbare functie te geven. Goed geregeld dus, ik ben heel blij  dat ik lekker thuis ben met de kleine.

De komende periode is ons inkomen dus een stuk langer,  want waar ik voorheen rond de € 1500,- per maanden netto inbracht is dat nu nog maar € 484,- Helaas telden mijn overuren niet mee in de berekening. Daar staat tegenover dat we nu wel Kindergeld krijg en a € 190,- per maand. Maarten heeft minder contracturen sinds begin dit jaar en leverde daardoor ook een kwart loon in (van 40 naar 32 uur) maar daardoor is hij in de winter meer thuis (dan heeft zijn baas minder werk).

Al met al hebben we het heel erg goed,  meer geld is niet altijd het doel. We hebben geluk dat we  onze levenskosten al lekker aan de lage kant hadden, en dat wij graag genoegen nemen met minder genoeg.

5 opmerkingen:

 1. Fijn op je gemak, zonder stress en gehaast, voor Vera te kunnen zorgen en van haar eerste levensjaren te kunnen genieten is onbetaalbaar en een grote luxe. Wat is dat in Duitsland mooi geregeld. Je kunt de zo belangrijke eerste jaren van je kindje bij haar-hem zijn en hoeft daarvoor niet je baan op te geven en behoudt ook nog een gedeelte van je inkomen. Super. Ik zou alleen daarom al blij zijn dat ik naar Duitsland verhuisd was.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach troost je, ook hier werkt de SVB niet naar behoren en het kindergeld is toch fors hoger😉Dan de kinderbijslag

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed zeg, dat je alles zo op orde hebt, dat dit lukt. En ook dat je zoveel geld in kunt leveren en het toch gewoon nog redt. Knap hoor!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed geregeld daar, wat fijn zeg! Het zou mij wel wat waard zijn om zo lang thuis te kunnen blijven en dan zeker te weten dat er weer een functie op me te wachten stond. Bovendien hebben jullie het volgens mij ook wel een stuk krapper gehad, dus was het dubbele inkomen toch niet per se noodzakelijk om rond te komen (wel fijn natuurlijk!).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, wij redden het ook net op 1 voltijd inkomen, is allemaal wel heel minimaal dan maar fijn dat het kan. Maar het was heerlijk om te kunnen sparen, want nu hebben we weer verbeteringen aan de woning kunnen doorvoeren.

   Verwijderen