maandag 19 september 2016

Kleine besparing

Zoals inmiddels wel bekend is probeer ik altijd spaarzaam te zijn, een van de dingen die mij altijd nog stoorde was het licht onder de afzuigkap. Hier zit ruimte voor 2 smalle lampjes met een E14 fitting.


Toen wij hier net kwamen wonen heb ik er met veel pijn en moeite (want krappe ruimte) 2 spaarlampjes ingedraaid. Vanaf dat moment verbruikte het licht daar 'slechts' 14 watt.

Maar inmiddels hebben we in alle veel gebruikte lichtpunten led lampen en vond ik 14 watt best veel. Zeker omdat dit lichtpunt veel gebruikt wordt.


Maar gisteren bedacht ik mij ineens dat ik nog led lampen had liggen, kleintjes voor in sfeerverlichting. Toch even gekeken en ja hoor, ze passen! Nu verbruikt het lichtpunt maar 6 watt, scheelt toch de helft. De nog werkende spaarlampen zijn nu reserve.

Minder watt - meer licht :)

Terwijl ik dit typ bedenk ik mij dat we in de badkamer ook nog zo'n situatie hebben. Twee rare lampjes naast de spiegel waar alleen dunne lampjes inkunnen. Ik zou daar 66% stroom kunnen besparen. Hmmm maar de laatste keer heb ik de kap bijna gemold, ik denk er nog even over na.

3 opmerkingen:

 1. Zonder kap heb je nog meer lichtopbrengst :D
  Hier zaten ook spaarlampen in de afzuigkap. Lekker praktisch, niet. Stukje bij beetje ben ik ze ook aan het vervangen. Best fijn ook nu ze weer meer aan staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dat zat ik ook te denken maar ik geloof dat de afzuigkap de emige kap is die je beter om de lamp kan houden :)

   Het is al flinke wat donkerder aan het worden dus meer licht is inderdaad geen overbodige luxe.

   Verwijderen
 2. Ik had in de badkamer ook achter mijn spiegel lampen zitten, van de tl lampjes. Daarvan kan je gemakkelijk het stekkertje los maken zodat de lamp geen voeding meer krijgt, dat heb ik gedaan. Ik heb op het plafond in de badkamer een led lampje geplaatst.
  Maar eerlijk gezegd gebruik ik meestal geen licht in de badkamer, ik douche ook altijd gewoon met het licht uit.

  Groetjes Sas

  BeantwoordenVerwijderen