woensdag 23 maart 2016

Baby uitzet, op onze manier..

Praktisch gezien zijn wij een heel eind. We hebben de wasbare luiers,wasbare billendoekjes, kokosolie, luieremmer, commode met aankleedkussen, badje en emmer als bad te gebruiken, we hebben een tas die als luiertas kan voldoen, een autostoeltje, de co-sleeper, hoeslakens, een kruikje, een schapenvel <3, ruimte om de kleertjes op te bergen.


Van valhalla kan ik een sling lenen, die nemen mijn ouders zaterdag mee (yay!!) En dan komt hier ook een pakket met kleertjes aan van Amanda, waar ik heel erg naar uitkijk! Dan zijn we in principe compleet zo. Dingen die ik niet (direct) aanschaf zijn:
 • Haarborsteltje - eerst maar zien of hij/zij haar heeft. Kunnen we altijd nog kopen
 • Thermometer - hebben we nog liggen
 • Badthermometer - ik vertrouw op mijn eigen kunnen, bovendien ben ik niet van plan de baby heel vaak in bad te doen. Zeker de eerste dagen hou ik het bij wassen.
 • Badcape - ik heb nog een aantal nieuwere handdoeken liggen die heel fijn zijn.  
 • Baby verzorgingsproducten - Ik ben geen voorstander van het gebruik van zeep en crème's, zeker niet bij baby's. Ik gebruik kokosolie indien nodig en een zelfgemaakte babypoeder indien nodig. En mocht het echt nodig zijn heb ik ook nog een stukje natuurlijke ongeparfumeerde zeep liggen voor baby maar het gebruik daarvan wil ik tot een minimum houden.
 •  Mama verzorgingsproducten -  Zie hierboven, geen voorstander van verzorgingsproducten, ik gebruik gewoon wat zeep indien nodig en kokosolie voor droge/ gevoelige huid.
 • Babyfoon -  Ik ben van plan om de baby de eerste 6 maanden bij mij (of Maarten) te dragen/ hebben. Ik ben thuis en in de buurt en hoor die kleine dan echt wel, maak ik mij geen zorgen over. Bovendien slaapt ons kind 's nachts bij ons in de co-sleeper.
 • Wipstoeltje - Ook hier geld dat ik van plan ben mijn kind actief bij mij te hebben, in een draagdoek of gewoon naast mij. 
 • Box en boxkleed - zie hierboven.
 • Kinderwagen -  ik ben van plan mijn kind te dragen. Bovendien zijn winkels hier niet op loopafstand, ik kan niet even 'naar het durp' lopen. Als ik het later toch nog mis kan ik er altijd nog een kopen (tweedehands natuurlijk).
 •  Alle spullen tbv flesvoeding -  ik ga er van uit dat ik borstvoeding geef en dat het gaat lukken, dus dingen als flesverwarmer, flesvoeding, sterilisator e.d. heb ik niet in huis.
 • Voedingsbeha's -  aangezien mijn borsten in de laatste maanden meermaals van maat zijn veranderd heb ik besloten voorlopig geen bh's meer te kopen. Ik heb onderhand al bijna meer aan bh's uitgegeven dan aan de baby :) Ik loop ook regelmatig zonder bh met een topje/hemdje  aan, voorlopig voldoet dat wel. Wellicht koop ik later nog een bh als de boel gestabiliseerd is.
 • Borstvoedingskussen -  we hebben genoeg kussens hier in huis, onder andere een zijslaapkussen. Eerst maar eens proberen en ervaren en als het dan met geen enkel kussen hier in huis lukt kunnen we altijd nog een borstvoedigskussen aanschaffen.
 • Spuugdoekjes -  de inlegdoekjes voor de luiers (moltondoekjes en hydrofieldoeken) lijken mij prima kunnen functioneren als spuugdoekjes.
 • Speentjes - wij willen geen spenen gebruiken om verschillende redenen (oa. deze)
 • Kraamverband - ik heb geen behoefte aan wegwerpproducten voor mijzelf en heb besloten een paar fijne oma-onderbroeken aan te schaffen, hierin leg ik een opgevouwen molton inlegger van de baby. Deze kan ik dan gelijk bij de was in gooien, aangezien ik toch regelmatig was vanwege de wasbare luiers en billendoekjes.
Alles bij elkaar zijn wij tot nu toe ongeveer € 250,- kwijt, dat is inclusief de wasbare luiers. Het pakket wasbare luiers zou vanaf de geboorte mee moeten gaan tot de kleine zindelijk is, en is eigenlijk helemaal compleet. Een aantal dingen heb ik gekregen zoals de commode (met badje) een speelbankje en kleertjes. Ik had toevallig nog een luieremmer staan en een kledingkast staan hier en met ander dingen gebruik ik een niet-baby versie zoals handdoeken of een luiertas. Door spullen te gebruiken die niet perse voor baby's zijn kan je ze ook makkelijker hergebruiken later.


Ik probeer mij ook niet gek te laten maken door andere mensen, mijn hormonen of de media. De winkels zijn echt ook nog open na de bevalling en als ik iets mis is het dan snel gekocht, dus geen stress. Wat de kinderkamer betreft hebben wij hier helemaal geen geld aan uitgegeven. Wij hebben de kamer alleen leeggehaald en schoongemaakt, het behang en de gordijnen passen in ons geval prima bij een kinderkamer en we hebben hier de gekregen commode, het gekregen kinderbankje en de in huis gevonden kledingkast ingezet. Nog even het armatuur verwisseld, een simpele plafondlamp hadden wij ook nog liggen. En ik had nog iets schattigs voor aan de muur, en het lijkt al heel wat zonder dat we een cent hebben uitgegeven.

Voordat je denkt dat wij te zuinig zijn om geld aan ons kind uit te geven, zeker niet. Als ons kind iets nodig heeft zullen wij (net als iedere andere ouder) ons best doen om in de behoeften van het kind te voorzien. Maar weet je wel hoe slecht een (pasgeboren) baby ziet? Die ziet zijn kamertje echt niet hoor, en waarschijnlijk weet hij/zij er later ook niet veel meer van. Als hij/zij wat ouder is word het een heel ander verhaal, hoe leuk is het dan om je eigen behang of verfkleur uit te kiezen?

Bovendien willen wij ook veel thuis zijn bij ons kind, en dat kost ook wat. Het verlies aan inkomsten moet natuurlijk opgevangen worden door minder uitgaven/ sparen, dus bewust omgaan met geld is ook noodzakelijk. En ik denk dat het voor een kind juist ook goed is om niet alles maar te krijgen en bescheidenheid te leren. Wat mij betreft is aandacht het belangrijkste is wat je een kind kunt geven en dat is veel waardevoller dan spullen en speelgoed. Hoe heb jij het gedaan?  Of hoe ben jij van plan het te doen? Heb je nog goede tips of trucs voor ons?

81 opmerkingen:

 1. Laat je trouwens na de geboorte niet gek maken door allerlei verkopers. Wij kregen laatst een van verzekeringen die ons vertelde dat als je kind thuis iets overkomt het niet verzekert is en dat artsen in het ziekenhuis voor de goedkoopste oplossing gaan onder druk van de Krankenkassen. Nou werkt mijn lieve toevallig als kinderarts dus dat leverde een merkwaardig moment op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het al helemaal voor mij :)
   Wij laten ons gelukkig niet zo snel wat aanpraten, ik zoek alles altijd zelf nog even goed uit voordat ik een contract oid aanga.

   Verwijderen
 2. Ik ben er helemaal uit wat betreft baby uitzet, maar zo te zien heb je over alles nagedacht :-)
  Nog een tip voor jouzelf. Het is altijd afwachten hoe jij en de baby zich straks voelen en mocht je om een of andere reden vermoeider zijn of dat het zwaarder is dan gedacht, ga dan (even) voor de makkelijke manier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de tip!
   Ik ben inderdaad erg benieuwd hoe alles in de praktijk zal uitpakken, wat voor baby we hebben en hoe ik mij voel. Gelukkig is Maarten de eerste tijd ook lekker thuis, ik denk dat het veel scheelt als je het samen kunt doen!

   Verwijderen
  2. Is ook mijn idee. Het valt me op dat je alles helemaal hebt uitgedacht. Je schrijft veel 'ik ben van plan....'
   En dat is prijzenswaardig, je bedenkt vooral heel zorgvuldig hoe en wat strakjs als je kind er is.
   Maar als ik iets heb geleerd is dat een baby zich nooit volgens planning gedraagt.
   Ga ook mee met de stroom, met hoe jij je voelt. De ene dag is dat zus en de andere dag is dat zo.
   Want voor je t weet moet je van jezelf voldoen aan een standaard, niet die van perfect ingerichte babykamer maar van alles zo verantwoord en duurzaam mogelijk.
   Daar is niets nis mee maar t moet allemaal maar net kunnen he, wie weet hoe jij je voelt na slapeloze nachten.

   Verwijderen
  3. Ik snap het, het zijn ook slechts plannen. Niets staat in steen :) We zien het vanzelf wel!

   Verwijderen
 3. heerlijk nuchter ben je over al die spullen. Hoe denk je dat het vroeger ging, toen hadden ze ook niet voor elke "fase"een ander attribuut.
  Niet dat we terug willen naar vroeger....maar toch.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tegenwoordig moet je erg oppassen, voor je het weet ben je een kind rijker maar duizenden euro's lichter en kan je tussen alle nuttige spullen je kind niet eens terugvinden :)

   Verwijderen
 4. alles wat je baby nodig heeft is er! En dat is vooral veel liefde!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel netjes, ik zou alleen nog even nadenken over het kraamverband. Uit ervaring weet ik dat je vloeit namelijk echt veel(voor mij niet te vergelijken met menstruatie, veel veel meer).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze moltondoekjes zijn er in principe voor gemaakt om als luierinleg te dienen, vandaar dat ze mij wel geschikt lijken voor een ander soort vloeistof. Ik kan er altijd nog twee inleggen en anders is een tripje naar de winkel snel gemaakt :)

   Verwijderen
  2. Ik zou 1 pak kraamverband halen de eerste uren na de bevalling vloei je het meest, ook soms met wat grote bloedstolsel

   Verwijderen
  3. Mja , ik moet Martje gelijk geven, over dat kraamverband, je kan de hoeveelheid bloed echt niet opvangen met 2 moltondoekjes die eerste uren/ dagen. Voor de rest, enorm respect voor je denk en levenswijze!

   Verwijderen
  4. Koop alsjeblieft 1 pak kraamverband. Ik heb twee miskramen gehad en mijn gynacoloog heeft twee maal een curretage moeten doen voordat het bloeden minder werd. Ik heb in een dag twee pakken kraamverband volgebloed en meer aangezien het er alle kanten uitliep.
   Gebruik je het niet, geef het dan een keer weg, voedselbank, wat dan ook. Bloeden bij een miskraam is meestal minder heftig dan ik het had. Het leek erg op de bloeding na de geboorte bij mij en ik had zonder kraamverband geen vijf minuten iets kunnen doen. Opstaan en naar de wc lopen dan gulpte het bloed eruit. Ik heb een molton verknipt om kraamverband te halen. Het bloed liep na vijf minuten langs mijn benen..

   En gezien de ervaring van mijn vriendin raad ik je met klem aan om poeder voor vijf dagen, en een flesje te kopen.
   Ze ging voor borstvoeding en had niets in huis. Alles zat drie dagen dicht en ze moest poedermelk bedelen bij kennisen, een flesje moest geleend worden. Heel fijn met een man in het buitenlamd, zonder ouders en schoonouders, 35 hechtingen en naweeen.
   Opnieuw gebruik je het niet, prima, maar je wilt niet na de geboorte toch nog een flesje of poeder kopen. Terwijl je kind dus krijst.

   Petra

   Verwijderen
 6. Enerzijds is het verfrissend om te zien dat iemand niet perse de allerduurste nieuwste en compleetste uitzet nodig heeft. Anderzijds vind ik de gedachte dat je het áltijd bij je wilt dragen wel apart. De vraag is of het goed is voor jullie allebei om geen minuut voor jezelf te hebben. Daarnaast denk ik dat het voor een baby vanaf een paar weken oud ook goed is om lekker om zich heen te kijken vanuit een box naar bijv een mobiel of iets in die geest. Ieder zn keuze natuurlijk, maar ik vind het minimalistische hier wel een beetje doorslaan; niet alleen in materiaal, maar ook in levensstijl.

  Met betrekking tot BH's misschien handig als je je eens laat voorlichten in een (in jouw ogen vast te dure) winkel. Ik heb vroeger in een grote babyketen gewerkt en hier worden meegroeiBH's verkocht. Ook voedingsBH's zijn 'meegroei'. Hierdoor hoef je dus maar 1x een BH te kopen die je zwangerschap én de voedingsperiode meegaat. Je hebt daar veel steun aan. Voor het behoud van je borsten, zeker in de voedingsperiode zou ik je graag adviseren hier werk van te maken. Soms is een kleine investering toch echt de moeite waard.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het idee van de baby bij je dragen komt van het boek "the continuum concept". En het gaat er om dat de baby altijd bij een van ons is, het kan prima zijn dat de baby lekker buiten op een kleedje ligt met een van ons er naast, hij/zij hoeft niet letterlijk gedragen te worden 24/7. En Maarten is ook veel thuis, dus het komt zeker niet allemaal op mij.

   Het idee erachter is dat mensen door de jaren heen hun baby's altijd bij zich hadden/droegen in de eerste levensperiode. Baby's voelen zich zo geborgen en krijgen het dagelijks ritme van de ouders mee, ze kunnen zo observeren en leren hoe het gaat.

   Hier lees je meer daarover: http://mens-en-samenleving.infonu.nl/pedagogiek/55142-het-continuum-concept-een-andere-manier-van-opvoeden.html


   Wat de BH's betreft, ik heb in het begin een meegroeibh gekocht maar vond het erg tegenvallen. Mijn onderwijdte is inmiddels 15 cm groter dan in het begin en ook de cups zijn veel groter, deze bh geeft helaas helemaal geen steun en zit niet lekker.

   Ik koop liever pas een bh na mijn zwangerschap omdat ik verwacht dat mijn onderwijdte dan weer kleiner is. Ik vind het niet erg om veel geld aan een bh uit te geven, behalve als het voor een hele korte periode is.

   Verwijderen
 7. Inderdaad alles wat je nodig hebt in eerste instantie is er .Je kan het later altijd nog kopen. Als de baby geboren is komen vaak met kleertjes en knuffelbeesten aanzetten , wat ik zelf vaak doe is iets geven voor als het kind een maand of 5-6 is of vragen aan de ouders heb je wensen .Zo hebben we aan een neef en zijn vrouw een spaarpot gegeven voor hun dochter . Maar ook kreeg ik te horen graag houten insteekpuzzel voor als het kind wat ouder is . Simpelweg omdat ze snel uit kleertjes gegroeid zijn .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed over nagedacht. En je idd altijd nog kiezen voor een makkelijke oplossing indien nodig. En ik geef je ook als tip om kraamverband voor de eerste dagen aan te schaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Denk nog even na wat voor kraam kadootjes je wilt hebben klinkt hebberig, maar als iedereen met knuffels of kleertjes, (die snel te klein zijn of jou smaak niet) aan komt zetten is zo jammer.

  Het beste advies wat ik je kan geven: Luister naar jezelf, jij en je man kennen het kindje het beste. En of je je baby nu in een kamertje van 10000 euro legt, flesvoeding gaat geven, toch een speen, maakt niks uit, liefde is het allerbelangrijkste, en daar zal jullie kind geen gebrek aan hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb iedereen duidelijk gemaakt dat ik geen kraam kadootjes wil hebben, en ik verwacht ook niet veel.

   Wel heb ik gezegd dat als iemand toch perse wat wil kopen dat ze dan een tweedehands kledingsetje kopen. De enige nutteloze kadootjes verwacht ik van mensen die ik niet goed genoeg ken om er wat van te zeggen, maar ik heb besloten om dingen die ik echt niet wel gewoon aan te nemen en apart te leggen om te ver-schenken.

   Wat betreft de liefde heb je helemaal gelijk! En daarmee zit het hier zeker wel goed!

   Verwijderen
 10. Goed dat je hier zo over nadenkt, wij hebben bijvoorbeeld ook geen luieremmer of babyfoon. De rest wel, want met twee was het zonder sommige dingen echt niet te doen (bij de eerste overigens ook niet)
  Ik dacht ook altijd.. Ik ga het zo en zo doen, maar als de baby er is, is het vaak even andere koek! Ik hoop dat al je plannen uitkomen, dat zou super fijn zijn :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hehe, we zullen het allemaal nog maar moeten zien in de praktijk natuurlijk :) Maar het belangrijkste is denk ik wel dat je er vooraf zelf over na denkt en je niet te veel onnodigs laat aansmeren. Wat nodig of onnodig is bepaal je natuurlijk zelf :)

   Verwijderen
 11. Ik bedoel mobile, hahahaha. Alhoewel mobiel natuurlijk enorm van deze tijd is :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is mobiel gewoon een Nederlands woord hoor, mobile is de Engelse versie. Ik begreep je in elk geval meteen :)

   Verwijderen
 12. Wij zijn ook voor simpel gegaan. We gebruikten wel wegwerpluiers; ik wilde wasbare luiers, maar lag bij de eerste tien dagen in het ziekenhuis, en eenmaal thuis in onze studio had ik geen puf voor wasbare luiers. Verder hadden we àlles tweedehands, zelfs de kolfmachine. De borstvoeding ging niet goed, maar ik had wel goed melkproductie, dus heb ik zes maanden gekolfd.

  Siebrie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Onze dochter is nu 42 jaar en veel is er gegaan zoals ik tevoren dacht maar veel ook niet. Het is niet te plannen hoe een kindje zich gaat gedragen en zal voldoen aan jouw verwachtingen. Je kunt je kindje niet altijd bij je dragen, hij, of zij, moet ook leren zich alleen te vermaken. Dat hoeft niet in een box maar kan ook op een deken als de vloer niet te koud optrekt. Maar, let op! op een gegeven moment worden ze watervlug en hebben zo iets te pakken wat gevaarlijk kan zijn.
  Ik vind het heel grappig om te lezen hoe je je het moederschap gaat voorstellen. Ik was twintig toen onze dochter kwam maar ik had geen enkele voorstelling hoe het zou zijn. Ik ging er onbevangen in en het is ook allemaal goedgekomen.
  Mijn advies, maar dat is slechts een advies, laat het lekker op je afkomen en vergeet vooral niet om tijd te maken om te genieten want het gaat heel hard.
  Als ze straks de deur uit zijn is het nog tijd genoeg om de broekriem weer aan te trekken. Wat is er nou leuker als opa en oma iets leuks nieuws in de winkel uit te zoeken voor je kleinkind.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kindje even wegleggen op een deken op de vloer lijkt mij ook een prima oplossing zolang ze klein zijn. Wat betreft het alleen leren vermaken, natuurlijk moeten ze dat leren maar wat mij betreft niet als ze zo klein zijn. Dat kan ook prima vanaf 6 maanden.

   Natuurlijk denk ik over veel na en heb ik veel intenties maar het zijn slechts plannen, ik sta er eigenlijk heel ontspannen in :)(Behalve als het gaat om troep en cadeautjes, daarom vertel ik iedereen dat ik dat niet wil hebben :D)

   Ik hoop dat opa en oma het leuker vinden om tijd door te brengen met hun kleinkind dan om prul voor ze te kopen ;) En als ze hun geld zo nodig kwijt moeten dan sparen ze maar vast voor zijn/haar rijbewijs.

   Verwijderen
  2. Dat laatste ben ik met je eens, hoewel ze genoeg krijgen als wij er niet meer zijn. Dat is allemaal geregeld bij de notaris.
   Ik heb twee kleinzoontjes, 11 en 14 jaar.
   Jij kan je dat nu nog niet voorstellen, daar moet je ouder voor zijn, maar het is geweldig om in een babywinkel iets uit te gaan zoeken en dan te zien hoe leuk het staat.
   Met een warme hand geven is stukken leuker dan later want dan maken we het misschien niet meer mee.
   Wij doen ook heel veel met de jongens, op vakantie, naar voetbal, gaan zwemmen etc. Maar als ze zo blij zijn als je iets geeft is ook veel waard. Ik hoop altijd dat ze later zullen zeggen dat het bij ons leuk en gezellig was.

   Verwijderen
  3. Ik denk dat de leeftijd ook uitmaakt, baby's hebben maar heel weinig nodig en merken niet hoeveel speelgoed ze hebben. Terwijl juist wat oudere kinderen beter weten wat ze leuk vinden en willen en dat hopelijk dan ook waarderen.

   Maarten heeft een neefje en nichtje die bij opa op de camping (in het bos) waren en de auto niet uit wilden omdat ze met de ipad wilden blijven spelen. Als je kinderen te veel geeft zijn ze ook niet meer blij met wat ze krijgen, ik denk dat het belangrijk is om daarvoor te waken.

   Ik weet dat ik vroeger een keer per jaar (oma had nog 8 andere kleinkinderen) met oma met de trein mee mocht, en dan mocht ik bedenken waar we heen gingen. Vaak gingen we naar Zandvoort uitwaaien en schelpen zoeken aan het strand, dan namen we broodjes en drinken mee en kochten een ijsje aan het strand. Dat zijn de dingen die ik mij herinner, maar ik zou niet meer weten wat oma mij door de jaren heen voor mijn verjaardag gegeven heeft. Ik denk dat de balans hierin erg belangrijk is.

   Verwijderen
 14. klinkt allemaal goed en simpel, het dragen wil hier echter niet continu, manlief werkt en mijn rug en schouders hebben rsi. Maar ik draag hem in slaap en zorg dat ik bij hem ben als ik wakker ben. Ik gebruik de kinderwagen en box wel, zodat ik hem daarin kan leggen en ondertussen bij hem in de buurt iets doe. dan praat ik tegen hem of zing.

  wat dragen betreft is het misschien wel handig om eens verschillende dingen te proberen. zo is knopen niets voor mijn man dus hebben we een beco. Ik vind de draagdoek wel fijn want je kunt veel strakker op je lijf dragen. maar een sling is weer niks vanwege mijn schouders. bovendien is het heel fijn als je al weet hoe je moet knopen voor je onwennig met je wiebelende newborn gaat staan klieren ;-)

  nog een tip voor kraamcadeau: een warme maaltijd! =D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb half het idee dat we lekker veel buiten gaan zijn saampjes. We hebben een hele mooie luxe partytent met van die zij gordijnen, dus ik zie ons een heerlijke loungeplek maken daar. Als de baby een maand oud is dan zitten we waarschijnlijk lekker in de zomer dus ik voorzie flink wat dutjes, spelen en ontspannen daar. Misschien dat we nog een lutje potje maken :)

   Ik ben erg blij dat ik de sling eerst kan lenen van valhalla, dan kan ik daarmee een beetje oefenen en proberen en weet ik ook beter wat de baby wil. Aan de hand daarvan koop ik wellicht nog een draagdoek om te knopen of een carrier. Maar dat is handiger als je de baby al een beetje kent en wat ervaring hebt denk ik.

   Verwijderen
  2. Ach, zoals verwacht heb je daar ook al over nagedacht ;-)

   Verwijderen
  3. Ik heb tijd genoeg blijkbaar en alles komt aan bod ;D

   Verwijderen
 15. Wat mijn ervaring is dat het krijgen van een kind niet te plannen is. Je krijgt vooral de eerste weken/maanden zeer veel over je heen en ook vooral qua emoties en hormonen. Vooruit kijken is lastig en je leeft vooral bij de dag. Als ik je een tip mag geven zou ik wel een pak kraamverband in huis hebben voor het geval dat. Je vloeit de eerste dagen echt heel erg veel. En een molton zou je erg vaak moeten verschonen. Mag ik vragen of er een speciale reden is waarom je de baby niet in bad wilt doen? De meeste Baby's vinden wassen echt niet leuk en komen juist helemaal tot rust in het warme water. En een fles en een pak flesvoeding in huis is altijd handig. Ik wilde ook perse borstvoeding geven, ik heb een week geprobeerd en zoon was in een paar dagen tijd meer dan 1 kilo afgevallen. Daarom kwam de verloskundige s avonds langs en de moesten met flesvoeding beginnen. Ik had dezelfde insteek als jij, niks in huis. Vriend heeft uren stad en land af moeten rijden voor een fles en voeding. Als je het niet gebruikt is het prima en geef je het later weg, het is heel handig om wel in huis te hebben. Verder hadden wij ook alles heel sober. Veel gekregen en tweedehands spullen. Niks mis mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat het allemaal niet te plannen is snap ik zeker, en ik ben ook heel blij dat we het lekker samen kunnen doen de eerste tijd. Natuurlijk zullen we het allemaal maar moeten zien/afwachten, maar ik vind het wel fijn dat we er in elk geval over na hebben gedacht :)

   Ik geloof dat badderen heel slecht is voor de huid, zelf heb ik ook een extreem gevoelige huid met eczeem. Daarom wil ik de baby de eerste dagen niet in bad doen en daarna niet vaker dan een paar keer per week. Dus wel badderen maar niet dagelijks.

   Wat betreft de kunstvoeding, de reden dat ik dat niet in huis haal is omdat ik het liever even afwacht. Ik kan het altijd op dag 1 of 2 bestellen/kopen zodra ik twijfel of het gaat lukken met de borstvoeding.

   Kraamverband, tja we zullen zien. Ik kan altijd nog de grote luierinleggers gebruiken ;D

   Verwijderen
  2. Dat van dat badje kan ik beamen, in Belgie adviseren ze een badje eens om de 3 dagen, maar eens per week is nog beter, een baby is niet vies he, alleen tussendoor even " onderkant en gezichtje" wassen met lauw water is meer dan voldoende

   Verwijderen
 16. Klinkt heerlijk! Heb die van ons de eerste twee maanden ook heel veel gedragen. Daar had ze behoefte aan. En terecht, aangezien ze de negen maanden daarvoor constant werd gedragen. Goed dat je overal over hebt nagedacht. Er zal ongetwijfeld wel eens iets anders lopen dan je in je hoofd hebt maar je bent realistisch genoeg om daar gewoon in mee te gaan. Heel leuk om te lezen hoe jij alles doet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze noemen de eerste 3 levensmaanden natuurlijk niet voor niks het 4de trimester van de zwangerschap. Wat mij betreft heeft de kleine het dan voor het zeggen in huis en proberen we de overgang van baarmoeder naar grote wereld zo fijn mogelijk te maken. Als hij/zij de hele dag tegen mij (of Maarten) aan wil liggen dan is het zo. Juist fijn dat de ruimte er is!

   Ik ben inderdaad vrij makkelijk erin, hoewel ik een vrij 'negatief' beeld heb van het leven met een baby. Ik verwacht weinig slaap, weinig tijd voor mijzelf, veel gehuil, zwaar vermoeid en niet fit. Maarten daarentegen ziet alles (vreselijk) rooskleurig in, de waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

   Voor mij kan het eigenlijk alleen maar meevallen :)

   Verwijderen
 17. De gyneacoloog raadde mij aan om foto's te maken van mezelf met mijn buik met negen maanden, ik was toen al negen maanden dus toen heeft mijn vriend een aantal mooie 'naaktfoto's'gemaakt. Die zijn erg goed gelukt en ben daar achteraf heel blij mee. Voor mezelf nog een mooi aandenken aan een periode vol verwachting.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuke tip, wij hebben al ruim 8 maanden het voornemen om foto's te maken maar het komt er maar niet van ;D
   Het word nu echt wel tijd om het nog even vast te leggen!

   Verwijderen
 18. Wat ik me nog bedacht wat écht wel fijn is, is iets om je onderkantje mee schoon te spoelen. Ik ben in het ZH bevallen en heb daar een fles met rietje meegenomen. Water erin en knijpen maar. Fijn om schoon te zijn van onderen na elke wc-beurt.
  En het verschonen valt denk ik wel mee. De eerste 1 á 2 dagen kan je 2 moltons indoen die van de voor tot de achterkant van je onderbroek lopen, zo lek je ook niet snel door.
  Maar zorg dat je genoeg schone broeken hebt ;-) En voor elke voeding verschonen, nou dan haal je soms de 2 uur niet en dan komt het wel goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb al een flesje wat ik normaal gebruik maar ik overweeg een bidet aan te schaffen. Dat wil ik al langer en lijkt mij later ook handig om potjes uit te spoelen enzo.

   Ik denk ook dat het vloeien per persoon erg verschilt, de een heeft er lang en veel last van de ander veel minder. Dat is natuurlijk ook gewoon afwachten. Ik wilde eerst wasbaar kraam/ nachtverband kopen maar ik denk dat ik dat daarna toch niet veel meer ga gebruiken. Dus vandaar dat de luierinleggers mij een prima oplossing lijken. En in het ergste geval lig ik een dagje in mijn eigen bloed terwijl maarten naar de drogist gaat ;D

   Verwijderen
  2. Och dan zal het geen hele dag duren voor hij terug is he :p

   Verwijderen
  3. Nee dat lijkt mij ook niet :)
   Waarschijnlijk niet meer dan een half uurtje, Maarten is niet zo'n shopper.

   Verwijderen
 19. Goed doordacht allemaal. Ik heb zelf mijn tweede baby nooit in bad gedaan...de eerste baby had ik verloren en ik had een enorme angst dat ik de baby in bad "los zou laten". Bizar achteraf, maar goed, daardoor ging de baby niet in bad. Natuurlijk werd het kindje echt wel gewassen en schoongemaakt. Zodra ze kon zitten ging ze wel in een badje, lekker spelen ook met speelgoed. En ik verzeker je, dat het helemaal goed is gekomen met deze uk en ze heeft er niets traumatisch aan overgehouden :)
  Nog een tip, misschien kan je wat lekkere maaltijdsoepjes wecken, of maaltijden invriezen...je komt soms tijd tekort, of de baby wil je aandacht terwijl het echt bijna etenstijd is, of hongerige Maarten komt bijna thuis uit zijn werk en je hebt het druk gehad, in elk geval, wat lekkers en simpel te bereiden eten op voorraad hebben is dan wel zo handig.
  Nog even een compliment, ik vind het heerlijk om te lezen hoe jullie niet alles in de babywinkel aanschaffen.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment!

   Ik wilde inderdaad ook nog wat maaltijden invriezen zodat we makkelijk wat te pakken hebben. Gelukkig heeft Maarten ook verlof en ik denk dat dat echt wel veel scheelt. We zijn ook niet veeleisend, in 20 minuten staat een simpele maaltijd op tafel :)

   Verwijderen
 20. Onze kinderen konden ook niet tegen de stof die in 'zwitsal' zit. Ik vond het ook zo stinken.
  Ik heb ze gewassen met een natuurprodukt.
  Wat ik me wel afvraag, je zult toch een keer een kinderwagen moeten aanschaffen. De baby wordt ook groter en zwaarder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zwitsal is ook gewoon chemische troep met een zacht imago. Bovendien krijg je met water ook veel schoon en indien nodig een simpele zeep.
   Wat de kinderwagen betreft, ik wil dat gewoon afwachten tot ik denk dat ik het nodig heb. Ik kan mij nu gewoon nog niet voorstellen waar ik dat zou gebruiken. We zullen het vanzelf zien :)

   Verwijderen
  2. Een kinderwagen zou handig zijn als je bij mooi weer allebei buiten in de tuin bezig bent de baby kan dan ongestoord slapen in de buitenlucht, veilig van insecten enz. Van een moeder van een vriendin kreeg ik de tip om als de baby wat ouder is ook zelf een middagdutje te blijven doen om jezelf op te laden. Ik had ijzergebrek en borstvoeding daarbij was daardoor soms vermoeiend. Zelf dacht ik daar niet aan omdat je zo met je kind bezig bent. Maar dit was voor mij de beste tip die ik kreeg en ook daadwerkelijk uitvoerde.

   Verwijderen
  3. Wij dragen ook alleen eigenlijk :) Hebben een tweedehands kinderwagen gekregen en die gebruiken mijn schoonouders als ze hier oppassen. Maar mijn vriend en ik dragen met de doek of met de Emeibaby. Is echt zo handig! Veel handiger dan een wagen :)
   Mariska

   Verwijderen
 21. Is zo'n buitenslaapbedje niks voor jullie?
  Een beetje dit idee: http://www.ecomama.nl/verzorging/buiten-slapen-baby/
  Zoiets zou Maarten wel kunnen maken.
  Zeker omdat je nu de lente ingaat, lekker veel naar buiten, je kind is erbij en je kunt, als je wil, ook fijn bezig in de moestuin.
  Bovendien slapen ze beter in de buitenlucht, echt waar!

  Groet Erna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, zo'n lutje potje is zeker wat voor ons en ik overweeg dat wel nog. Ik ben er een groot voorstander van om de baby buiten te laten slapen, en ik hoop dat ik deze zomer ook lekker veel tijd buiten door kan brengen.

   Verwijderen
 22. Niet alle reacties gelezen. Volgens mij doen jullie het prima en zijn de plannen goed. Denk alleen dat je spijt krijgt van het kraamverband.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad jullie doen het prima. Maar over dat kraamverband zou ik echt nog eens nadenken. Zelf drie kinderen en jaren als kraamverpleegkundige gewerkt. Je red het echt niet met een paar molton inleggers. Vloeien na een bevalling is echt wel anders dan een menstruatie. Het zou zonde zijn als je het matras of bank verknoeid omdat het bloed langs je benen loopt. Het is toch fijner als je man bij je blijft tijdens die eerste dagen zonder dat hij naar de winkel moet voor kraamverband. Koop gewoon een paar pakken en dan heb je het in huis mocht je het niet gebruiken dan kun je er best iemand anders een plezier mee doen.

   Verwijderen
 23. Jullie hebben het allemaal prima voor elkaar! De baby zal blij zijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Valhalla is fan van wol voor de kleine: ik ook.
  Over het spoelen gesproken van de onderkant, ik gebruikte een bidon van het sporten, dit gaf een goede straal en alles was schoon. En misschien vies maar bij pijn echt aan te raden, plassen onder de douche. Verder had ik kraamverband in huis maar de flinke wond sloot niet zo makkelijk. Het advies was aan de lucht drogen. Dus ben ik oude handdoeken gaan gebruiken. Mijn kraampakket is bijna in zijn geheel naar een goed doel gegaan.
  Wij hebben al snel een by kay draagdoek/zak aangeschaft. Echt heel fijn en mijn zoon geniet er zichtbaar in.
  Ik vond de zelfgemaakte kadootjes echt superleuk en worden veel gebruikt, zoals een mooi gebreid wollen dekentje, een tut doekje, lakentjes en wollen sokjes en ook een mobiel. Mensen willen toch wat geven... En ik wordt daar echt blij van!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik hier pet-flesjes van punica, die 0,5l flesjes met spuitdop hebben echt een hele goede straal. Plassen onder de douche zal ik onthouden, mocht ik echt last hebben.
   Ik vind zelfgemaakte cadeautjes ook altijd veel leuker dan gekocht, mijn vader maakt momenteel een poppenhuis voor de kleine (voor als ie wat groter is). De hoeveelheid tijd en liefde die daar in zit.... onbetaalbaar :)

   Verwijderen
 25. Had zelf een aantal hechtingen maar nauwelijks last van gehad en nauwelijks last van vloeien na de bevalling. Ook weer niet nodig om a.s. moeder 'bang'te maken met je eigen sores van toen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je reactie, ik ben niet al te snel bang gemaakt maar snap je punt. Volgens mij is het ook erg verschillend per vrouw, daarom wacht ik het gewoon even af. Indien nodig is verband zo gehaald :)

   Verwijderen
 26. Kun je het recept voor het zelfgemaakte babypoeder delen? Fijn om te lezen dat jullie lekker dicht bij jullie zelf blijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. rest me nog 1 tip... wolvet! voor je tepels, voor een schrale huid, voor je droge lippen, rode billetjes, uitslag óf om je wolbroekjes te lanoliseren. Puur en geen troep aan toegevoegd. Hier verkopen ze het van weleda bij de Kruidvat, maar ik heb online ook wat van die kleine tubetjes aangeschaft voor in de tassen en ik gebruik dit maar 1 á 2 keer per dag op mijn lippen bijvoorbeeld en al die labello troep moet ik elk uur smeren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die wolvet zat ik inderdaad nog naar te kijken, maar ook dat wilde ik even afwachten. Ik gebruik momenteel kokosolie voor schrale en droge huid en ik wilde dat eerst ook op mijn tepels proberen indien nodig.
   Voor de wolbroekjes heb ik al een grote fles lanoline, ik weet eigenlijk niet of dat hetzelfde is als in zo'n tube. Ik zal het eens nakijken.

   Voor mijn lippen gebruik ik zelfgemaakte lippenbalsem, heerlijk met o.a. bijenwas, shea butter, cacao boter en plantaardige oliën :)

   Verwijderen
 28. Super! Nog wat tips voor een evt verlanglijstje voor kraamcadeautjes: Grote zachte hydrofiel van lulujo (Super handig voor vanalles, vooral na badje om af te drogen), wollen slofjes (zelf gebreid/gehaakt, met zon vetertje rond de enkel), wollen beenwarmers (voor buiten in de draagdoek), qua speelgoed doet hier de rammelaar van grimms het heel goed en Sophie de giraffe en o-ball en een knisperboekje. Verder zijn boekjes ook altijd leuk om te krijgen.
  Succes met de bevalling!
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 29. Super leuk om te lezen, je bent heerlijk voorbereid en hopelijk gaat het borstvoeden ook goed, dat heb je ook helaas niet in de hand.
  Zelf wilde ik dat ook graag maar na de voedingen bleef dochter maar huilen, bleek ik wel vocht maar geen voeding te hebben.. Euroman tegen de nacht naar de apotheek om flesjes en voeding te halen want dat hadden we natuurlijk helemaal niet in huis, je zag na die voeding gewoon verzadigd in slaap vallen.

  Kinderkamer oh meid je hebt helemaal gelijk hoor, ik was op jou leeftijd zo iemand die een complete nieuwe kamer wilde met alles er op en er aan en weet je... 80% is helemaal NIET gebruikt!
  De commode ging nieuw de deur uit omdat ik alles in de woonkamer op de eettafel deed, luier emmer idem dito.. luiers gingen meteen de container in.

  Je kunt je centen maar 1x uit geven!

  Als iemand dde kinderen iets wilde geven vroeg ik meestal een cadeau bon zodat we ze konden opsparen voor iets nuttigs.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. Ken je Lutje Potje? Dit is een babyhuisje voor buiten waar de baby heerlijk veilig in kan rusten/ slapen. Omdat Maarten nogal handig is denk ik dat hij dat eventueel zelf wel kan maken.Beschrijving en tekeningen kun je vinden op www.klaasnoordhuis.nl/babyhok.htm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jep, hierboven ook al genoemd. Vind ik echt heel erg leuk! En lijkt mij veiliger dan een kinderwagen omdat ik bang ben dat de kat op de kinderwagen zou gaan klimmen. In zo'n huisje liggen ze toch een stuk veiliger!

   Verwijderen
 31. Vooral die laatste, hele goede tip hahaha.

  Klinkt alsof je goed over dingen nagedacht hebt en het ontbrekende is inderdaad zo gekocht. Behalve warmte, liefde, eten en een wat verschoning op zijn tijd heeft een baby inderdaad niet veel nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hehe die spam heb ik maar even verwijderd, lijkt mij dat niemand hier een goedkope lening nodig heeft :)

   Verwijderen
 32. Kraamverband kopen! Ik heb zelf ook heel lang wasbare luiers gebruikt maar je kunt het m.i. Niet maken om je kraamhulp je kraamverband te laten uitspoelen en wassen! Je hebt het hier over een paar Euro en mss zijn er wel te koop van biologisch katoen Ofzo.
  De vloeit minstens een paar weken, de een wat meer dan de ander en je zult al druk genoeg zijn met de kleine dus maak het jezelf nou maar es makkelijk x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb hier in Duitsland natuurlijk geen kraamhulp. En het wassen zal gewoon met de wasbare luiers meegaan, dus dat doe ik of Maarten.

   De reden dat ik geen kraamverband wil gebruiken heeft niet zo zeer met geld te maken maar met het milieu. En daarnaast heb ik een gevoelige huid en wil ik geen rare plastic/wegwerp producten gebruiken. Ik gebruik bijvoorbeeld ook geen maandverband of tampons om diezelfde redenen.

   Ik heb gekeken naar wasbaar kraamverband van bio katoen en dat zag er zo vergelijkbaar uit als onze luierinleggers dat ik besloten heb het zo te proberen.

   Verwijderen
  2. Gaaf te lezen dat jullie zo goed over alles nagedacht hebben. Dus ik denk dat je daar vast ook wel al over nagedacht hebt maar wat wil je met vaccinaties. Ik weet niet hoe dit in Duitsland is maar in Nederland is een pittig vaccinatie beleid wat al op zeer jonge leeftijd begint. Ik had me er niet zo erg in verdiept ging er vanuit dat het "goed" voor mijn kind was. Nu denk ik daar wel heel anders over. Zou dit nu heel anders aanpakken......
   Is goed als je je er in verdiept hebt en er een keuze ingemaakt hebt. Dan kun je dit bij het consultatiebureau gelijk kenbaar maken dan krijg je daar niet elke keer gezeur over.
   En verder vertrouw op je moederinstinct. Zeker als je je kindje zoveel bij je wil houden als jij van plan bent voel je wel aan waar jouw kindje behoefte aan heeft. Is ook nog een tip om je ook te verdiepen in huismiddeltjes bij veel voorkomende dingen. Gekneusde koolbladeren voor bij de stuwing in de borsten, venkelthee voor krampjes etc...
   Geniet nog even van de rust kijk al uit naar de blogjes over je 1e moeder ervaringen.
   Groetjes, Ellen

   Verwijderen
  3. Wij hebben ons zeker ook al verdiept in het vaccinatiebeleid en daar onze eigen mening over, die waarschijnlijk redelijk overeenkomt met de jouwe.

   Gelukkig is hier geen consultatiebureau, de kinderen moeten voor de U-untersuchungen naar een kinderarts. Er zijn tot het 5e levensjaar in totaal 9 controles, ik heb zelfs al uitgezocht wat ze daar doen (of van plan zijn te doen) zodat ik goed voorbereid ben :)

   Verwijderen
 33. Ik hoop van harte dat het allemaal verloopt zoals je het graag zou willen. Een betere start kan je kind dan niet krijgen.

  Toen ik in verwachting was van mijn eerste kind (bijna 18) heb ik de volledige uitzet voor nog geen 600 gulden aangeschaft.(bedje, wandelwagen, kleertjes, wasbare luiers, badje, nieuwe bekleding en nieuw matrasje (was na 30jaar wel aan vervanging toe) voor de familiewieg, draagdoek, box, voedings bh had ik al tijdens de zwangerschap gekocht, aankleding slaapkamer en misschien nog wel een aantal dingen.

  Helaas ging bij mij de bevalling niet zoals gehoopt en kreeg ik een uiteindelijk een keizersnede waardoor ik 6 weken niet veel mocht tillen, ik kreeg een baarmoederontsteking waardoor ik erg verzwakt raakte, ook bleef ik maar bloed verliezen waardoor er een curretage volgde na 3 maanden. Ik heb ruim 9 maanden maanverband nodig gehad. Uiteindelijk toch op wegwerp overgegaan omdat ik het niet bij kon wassen en drogen.

  Borstvoeding heb ik gelukkig wel 8 maanden kunnen geven.

  Bij mijn tweede bevalling weer een keizersnede, weer een baarmoederontsteking, een kind wat niet goed dronk.

  Het gaat gelukkig vaker goed dan verkeerd. Ik gun je een hele mooie eerste maanden met je kind. Maar houdt er een beetje rekening mee dat dingen ook anders kunnen lopen want zeker in de eerste weken als je hormonen weer in balans moeten komen ben je vatbaar voor als dingen anders lopen dan je wilde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vervelend zeg! Dat soort dingen kunnen natuurlijk ook, en er zijn veel dingen die eventueel mis kunnen gaan. Ook daarover lees ik maar ik kies er voor daar niet van uit te gaan, het heeft natuurlijk geen zin je bij voorbaat te veel horror-scenario's in je hoofd te halen.

   Mijn idee is dat wij daar ook wel weer doorheen komen, uiteindelijk zal de eerste periode sowieso enorm wennen (en zwaar) zijn. Maar samen kunnen wij veel aan!

   Verwijderen
 34. Jullie zijn lekker nuchter, super! Ik heb bij ieder kind minder dingen gebruikt. Bij de 5e (en laatste) idd ook geen kinderwagen en nauwelijks in bad. Bij de 1e een draagdoek gekocht en bij elk kind gebruikte ik de wagen minder en de draagdoek meer.
  Er zijn zoveel producten die je niet nodig hebt! De temperatuur b.v. van het badje voel je echt wel met je pols (die is gevoeliger voor temperatuur dan je vingers) of die goed is.
  Ik volgde een borstvoedingscursus en heb daar veel aan gehad! B.v. als je tepels zeer doen met drinken (de eerste 10 sec mag nog) dan klopt er iets niet. Dan hapt het kindje verkeerd aan of je hebt bv spruw. Ik hoefde nooit mijn tepels in te smeren. Je tepels worden al 'gevoed' door de vette melk. Maar misschien is dat voor iedereen anders.
  Ik wens je heel veel succes en hoop dat je er goed van kunt genieten!

  Groetjes van Brenda

  BeantwoordenVerwijderen
 35. Hai, wat fijn dat je zo duidelijk voor ogen hebt wat je wel en niet wil. Ik ben van de standaard-bij-babies-tegenwoordig tijdens de zwangerschap van de oudste in rap tempo naar de veel meer alternatieve hoek gegaan. Bij de oudste kamertje klaar, de middelste de eerste 6 maanden bij ons en daarna eigen kamer en de jongste pas na 2,5 jaar een eigen kamer. Ik wou borstvoeding proberen en als dat niet lukte, was de fles een goed alternatief. Maar pas bij mijn derde kind lukte het om live te voeden. De eerste kon wel, maar wilde niet. De tweede wilde wel, maar kon echt niet (bevestigd door arts en lactatiekundige) en de derde had dus 3 maanden nodig en hulp van mijn kant om het goed te kunnen. HIj heeft daarna tot zijn derde verjaardag bij mij gedronken en is zelf gestopt. Ze hebben allemaal de eerste 6 maanden volledig moedermelk gehad (oudste pas na 3 maanden, omdat ik eerst niet genoeg had) en daarna eerst mama en dan pas ander eten totdat ze die volgorde zelf omdraaiden.

  Een heel lang verhaal, maar ik wil je echt als tip geven dat je of al een kolf in huis hebt (desnoods een handkolf) of weet waar je die binnen een paar uur kunt lenen, want borstvoeding is een natuurlijk iets, maar gaat niet altijd vanzelf. Moeder en kind moeten het allebei nog leren, ook al is het instinct er wel en het kan dus heel anders lopen. Met fulltime kolven kan je een baby prima volledig moedermelk geven, maar het is een stuk lastiger om de voeding dan goed op gang te krijgen. Dat vereist echt geduld en veel tijd. De enige reden dat ik er ooit mee begonnen ben, is dat ik in zo'n standaardbabytijdschrift las dat iemand dat gedaan had, ongeveer 3 weken voordat mijn oudste geboren werd. Ik denk dat ik het anders nooit gedaan had. Ik ben voor gek verklaard, ook door de vader van mijn kinderen (inmiddels al 8 jaar ex-man), maar niks had me hiervan weten te weerhouden.

  Ik ben door kinderen te krijgen, als persoon erg veranderd. Dat is ook een grote oorzaak van mijn scheiding geweest. Gelukkig erkent mijn ex-man dat hij de grootste schuldige is geweest en gaat het nu echt veel beter met ons als alleen ouders en geen partners meer. Ik heb in ieder geval geleerd dat wat je ook bedenkt voor je kind(eren), het loopt vaak volledig anders. En het heeft op jezelf een enorme impact. Mijn tweede tip: als de kleine er straks is, ga mee in de flow en hou niet krampachtig vast aan wat je bedacht hebt. Niks zo anders en veranderlijk als een kind :-)

  Geniet van de laatste periode, ook al is die niet altijd even leuk. Dat getrappel ga je echt nog wel een keertje missen. En dragen: heerlijk!! Mijn jongste heb ik tot zeker 2,5 jaar gedragen.

  Groetjes, Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een handkolf met flesje heb ik inmiddels in huis, gekregen van valhalla (zij had hem niet meer nodig). Ik ben sowieso erg benieuwd hoe het zal gaan met het geven van borstvoeding, gelukkig is er tegenwoordig ook veel goede hulp te krijgen.

   En dat getrappen, ondanks dat het af en toe echt vreselijk pijn doet vind ik het heel schattig. Zeker als ik mijn hand op mijn buik leg om hem/haar te sussen en hij/zij legt zijn kontje in mijn hand ;)

   Verwijderen
 36. Jaa! Je hebt zoveel minder nodig dat altijd op die lijstjes staat (brengt mij op een idee voor een blogje op mijn eigen blog ;)). Wij hebben wél een kinderwagen gekocht (tweedehands) maar ik bedacht me afgelopen week dat ik daar zelf in totaal maar 4 keer mee gewandeld heb afgelopen 14 maanden. Een thermometer moesten we per se apart voor de baby kopen van de kraamzorg, maar achteraf had onze eigen thermometer ook prima gekund. Borstel heb ik gekregen, maar hebben we nooit gebruikt. Badcapes hebben we best veel, maar ook maar heel weinig gebruikt. een handdoek had ook prima zijn werk gedaan, dus dat vind ik een goede! Ook de box hebben we niet veel gebruikt. Dochter vond het veel fijner om gewoon op een kleedje op de grond te liggen. Dan konden we er lekke bij zitten namelijk, zonder spijlen ertussen. De wipstoel hadden we gekregen, maar ook die hebben we heel weinig gebruikt. Tijdens het eten vonden we hem nog wel eens handig. Dan zetten we dochterlief op de tafel in de wipstoel en zat ze er bij. Een voedingskussen heb ik tijdens het voeden eigenlijk niet gebruikt. Dat vond ik maar onhandig. Maar tijdens de laatste weken van de zwangerschap vond ik het heerlijk om met dat kussen te slapen. :)

  Spuugdoekjes vinden we wel heel fijn, maar die gebruiken we hier ook gewoon als vaatdoekjes. Hydrofieldoeken zijn meteen weer zo groot. Die gebruiken we vooral bij het afdrogen (hebben een hele stapel, maar dat was dan dus weer niet nodig geweest, want dochterlief doucht 2 keer per week). En de babyfoon is er hier na 6 maanden gekomen. Op dat moment kon ik namelijk, na het in slaap voeden van dochter, wegsluipen en kon ik haar met de beeldbabyfoon heel fijn in de gaten houden (ze lag gewoon los in het grote bed). Dat vind ik wel echt een aanrader.

  Jullie hebben er goed over nagedacht! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie!
   Het eerste wat ik deed was een uitzetlijst van het internet plukken en doorstrepen wat wij niet nodig hebben :) Goed om nog een keer wat bevestiging te horen!

   Verwijderen