donderdag 3 maart 2016

Lekker snoepen: Zwitserse appeltaart of citroen cupcakejes

Met dit recept maak je een Zwitserse appeltaart of citroen cupcakejes, de basis is hetzelfde. Ik maakte vandaag een appeltaart omdat ik een citroen had liggen die niet lang meer had (goede reden toch?). De citroen cakejes zijn heerlijk maar omdat Maarten gek op appeltaart besloot ik hem te verwennen. Het recept is super makkelijk en het resultaat is echt heerlijk, ik heb het meermaals aan gasten voorgeschoteld en niemand merkt dat het een plantaardig recept is.


als ei vervanger: 2 el gemalen lijnzaad en 6 el water
100 gram (bruine) suiker
2 el citroensap
rasp van een citroen
180 ml plantaardige melk (water werkt ook prima)
140 gram appelmoes
2 tl vanille extract
200 gram volkorenmeel/ bloem
1 tl baking soda
(als je appeltaart maakt: kaneel of koekkruiden en natuurlijk appel)

  • Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht)
  • Meng de ei vervanger in een schaal, voeg hieraan de suiker, citroensap, citroenrasp, melk (of water) en de vanille en roer het geheel goed door.
  • Meng in een andere schaal de bloem, de baking soda en als je appeltaart maakt de kaneel of koekkruiden. Roer daarna alle natte en droge ingrediĆ«nten door elkaar tot een glad beslag.

  • Giet het beslag in een ingevette vorm ( ik gebruikte 20 cm doorsnede) of in muffin/ cake vormpjes (11 stuks).
  • Voor de Zwitserse appeltaart snijd je een appel in kwarten en schil je de stukken. Snijd de parten over de lengte in. Leg de kwartjes appel op het beslag en strooi er nog wat extra kaneel en suiker over. ( ik gebruikte 1,5 appel en snoepte de overgebleven helft gelijk op)
  • Bak je appeltaart ongeveer 40 minuten en de cupcakejes 15-17 minuten in het midden van de oven tot een prikker er schoon uitkomt.

En nu er van af zien te blijven totdat Maarten thuis komt :)

11 opmerkingen:

  1. Lekker!

    Heb je zelf nog rare voorkeuren tijdens je zwangerschap? of ind je iets viess of juist erg lekker ruiken.

    Ik had de laatste 2 maanden zo'n trek in aardbeienijs en dat is iets wat ook ervoor en erna nooit at/eet. Normaal hou ik niet van de smaak van verwerkte aardbeien, alleen vers.
    En de laatste overtijd week trek in wiskey wat ik ook nooit drink.
    Gek genoeg was dit kennelijk iets waar mijn lichaam echt behoefte aan had want van de huisarts die me begeleide kreeg ik 2 dagen nadat ik er zo'n trek in die tip omdat dat de weeen zou opwekken!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar had ik vooral de eerste maanden last van, ik kon helemaal niets eten. Alleen maar rare dingen, een week witte bolletjes met chocopasta en de volgende week alleen cornflakes met melk. Allemaal rare dingen die ik normaal niet lust. En groente kreeg ik er helemaal niet in.
      Inmiddels gaat het gelukkig een stuk beter en kan ik bijna alles weer normaal eten. Alleen champignons staan mij nog tegen.

      Verwijderen
  2. Zo dat ziet er lekker en gemakkelijk uit, dat ga ik zeker een keertje maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb je ook enig idee of het recept lukt als je wel eieren gebruikt? En hoeveel eieren gebruik je dan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Waarschijnlijk zal het prima lukken met eieren, twee stuks zou voldoende moeten zijn.

      Verwijderen
  4. Ziet er heerlijk uit en nooit geweten dat je ook zo een appeltaart kan maken

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik maakte het vroeger al zo met 'gewoon' cakebeslag. Het is lekker en snel gemaakt!
      Dit is de (ietwat) gezondere versie, want volkoren en geheel plantaardig ;)

      Verwijderen
  5. We gaan hem uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Waarschijnlijk een erg "blonde" vraag, maar hoe maak je van dit basisrecept de citroen cupcakejes?
    groetjes, Franca.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door er geen appel en kaneel in te doen en het beslag in kleine cakevormpjes te doen. Dan ongeveer 15-17 minuten bakken in het midden van de oven op 175 graden (hetelucht).

      Verwijderen